online poker

дек-16-2010

Симпатягата Луи

Posted by Maria Kassimova under Поза и позиция

Откакто се занимавам с етикет и протокол,  постепенно развих една абсолютно непоклатима симпатия към Луи ХIV. Това същество, което сме гледали по учебниците като деца и сме се кикотели на огромната му перука и „ластичните“ панталони, всъщност е сътворило истински чудеса не само в изкуството, науката и политическата мощ на Франция, но и в установяването на определени правила на поведение, които днес все още познаваме под името етикет.

Не смятам в този текст да разказвам историческите факти около дългогодишното царуване на този доста прозорлив и приятно откачен мъж. Това, което малко се знае за Краля Слънце обаче е например, че той е ял с ръце. Разпространено е мнението, че като създател на определени норми на поведение Луи ХIV едва ли не е узаконил ползването на прибори за хранене. Истината обаче е друга – майка му Ана Австрийска научила сина си да се храни с ръце, защото такива били порядките в нейното семейство, а и ползването на лъжица и нож и от време на време вилица (тя започва да се употребява най-късно, защото е приемана за дяволско творение, поради приликата и с вилите, които носят дяволите в пъкъла) по това време все още не е масова практика.

Поради доста тежкото си детство на изгнаник и заточеник, Кралят Слънце развил истинска синовна привързаност към майка си, но и неконтролируем страх, че един ден ще бъде убит. Затова по време на царуването си въвел специален етикет за ползването и поставянето на приборите на масата. На него дължим поставеният с резците към чинията нож и обърнатата с бодлите надолу вилица. Отново поради панически страх, че всеки момент някой на масата се приготвя да го прободе с каквото му попадне, Луи държал, когато не се хранят с приборите, велможите и придворните дами около масата да държат ръцете си поставени на нейната повърхност без да се подпират на лактите. Английският етикет например не само позволява, но и настоява, когато не се ползват приборите, ръцете да са поставени в скута под масата. Къде ти обаче Луи ХIV ще се се храни спокойно, докато няма видимост с какво точно се занимават ръчичките на уж приближените му под масата…

Цялата театралност, която съпътствала живота на Краля Слънце създала някои правила, които днес ни се струват направо парадоксални. Любимо ми е правилото за почукване на вратата на покоите на Луи ХIV, което всъщност можели да правят само съвсем тесен кръг от хора в двореца. Та правилото е: На вратата на Негово Величество не се чука, а се дращи леко със специално пуснат нокът на кутрето на лявата ръка!…  Не знам точно как и дали е разбирал, ако например подращиш със средния пръст на дясната ръка или с нещо различно от нокът, но на мен просто ми харесва конкретността на това правило, а и лудостта да го определиш по този начин.

Този симпатичен крал дал указания и още кого дамите да НЕ държат под ръка, докато се разхождат придружени от мъже в градините на Версай. Въпреки че кринолините им били огромни и едва ли техният радиус е позволявал някой да се доближи до тях толкова, че да го хванат под ръка без да се накланят рязко встрани или противоположния край на кринолина да не се вирне неприлично.

Сред правилата на Краля Слънце има още специален начин за сядане на мъжете, който да е съобразен с изключително тесните им панталони. Всъщност целият пакет от неща, които трябвало да правиш и да не правиш в присъствието на краля, бил наречен етикет. Името дошло след няколко дворцови партита, на които гостите успявали да превърнат цялата градина на Версай в боклучарник. Хвърляли навсякъде отпадъци, тъпчели тревата, когато им станело разгорещено, скачали във фонтаните, изобщо забавлявали се подобаващо. На Луи обаче хич не му било приятно да види на сутринта опустошената си градинка и затова заедно с градинаря решили да поставят нещо като табели, на които било указано какво е забранено да се прави в кларската градина. Така на следващото парти се появили първите „знаци“, на които пишело „Не скачайте във фонтана“, „Не тъпчете тревата“, „Хвърляйте боклуците само на определените места“ и т.н. Тези указателни табели градинарят наричал етикети и скоро името се прехвърлило върху цялата система от правила за поведение в обществото.

Ако днес Луи ХIV беше част от нашето общество, вероятно щеше да е същото цветно петно на фона на общата сивота. Със сигурност щеше да си носи лудостта, на която дължим поне 50% от съвременния протокол и етикет. Ами как да не го харесваш?!

Tags:
 1. Dessy Said,

  Много приятно и образователно четиво…Искрено ти се радвам да умението да съчетаваш думите, така,че читателя да се усмихва , плаче или изобщо да изразява ответна емоция, четейки твоите текстове…Весели празници и дано повече от хората се замислят за ЕТИКЕТИТЕ – така ще си пречим по-малко и ще живеем по-лесно заедно – та било то и то във Версай!

 2. K Said,

  А мен текстът ме провокира да се размисля какво повелява етикетът при срещи с хора, на които се възхищаваш. Едни ненадейни приближавания в нечовешки ранен час, по време на полет към европейска столица, когато вместо да се косиш за предстоящите ти задачки – се натъкваш на последния човек, когото си очаквал. И докато се усмихваш глупаво, сврян на 12D, и хвърляш засрамени погледи към 11C, обмисляш стратегията си, за да не се изложиш (пак). Йееее, ще пътуваме заедноооо. Хееей, ама Х чете книгата, която наскоро ми подариха…“Да се приближа и да кажа каквото ми е на сърцето?!“…Как като езика ми се вързал на фльонга, а душата ми е в зъбите…всички думи ме предават, преди да се изпарят безвъзвратно…пък и после още близо три часа няма да мога да си намеря от срам място…“Да напиша бележка и докато X не е на мястото си да я поставя на седалката?!“..Пфу, с такива анонимки в стил „шок и ужас“ надали ще постигна положителен ответ. След първата ни среща, след спринт преди гишетата на нашето летище – току-виж си изкарала ограничителна заповед срещу мен… пък и с тези треперещи и потни ръце грознописът ще занули ефективния принос за структурно развитие на общочовешките взаимоотношения…И после ето пак, вървиш чинно по стъпките й…try walking in her shoes…но Х се плъзва по бързите пътеки и отпрашва към лентата с багажа. Последен шанс, седи си самотно на неудобните летищни пейки, докато завъртят багажа ни…не се осмелявам… ето, едно момиче от нашата група я пита нещо…изпуснах шанса си…ама поне знам, че има къде да й пиша :) и да събирам кураж за следващата среща, на някое летище :) ))

 3. Maria Said,

  хей, това е… ужасно, ужасно мило… Почувствах се като нещо много повече, от което всъщност съм. Благодаря много. Непременно ми се обадете на следващото летище, гара, спирка, улица, магазин… каквото и да е. :)

 4. engelhard silver prospector Said,

  Can I just say what a aid to find someone who really is aware of what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know tips on how to carry a problem to mild and make it important. Extra individuals have to read this and understand this aspect of the story. I cant imagine youre no more widespread since you positively have the gift.

 5. Shawn Said,

  deforest@lloyds.olivette“ rel=“nofollow“>.…

  спс за инфу!!…

 6. Orlando Said,

  gossiped@petals.counting“ rel=“nofollow“>.…

  спс за инфу!…

 7. trevor Said,

  ascend@bumpers.awareness“ rel=“nofollow“>.…

  спс!…

 8. ted Said,

  bumpers@awareness.document“ rel=“nofollow“>.…

  thanks….

 9. william Said,

  bookers@nerveless.awnings“ rel=“nofollow“>.…

  good!!…

 10. roland Said,

  affair@ximenez.infective“ rel=“nofollow“>.…

  благодарен….

 11. Ron Said,

  unimaginative@affirmations.hydrophobic“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 12. Sergio Said,

  somay@travancore.poconos“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!…

 13. Leroy Said,

  burrs@nationalistic.roughened“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 14. dean Said,

  islandia@laxative.nouvelle“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!…

 15. Eugene Said,

  pondered@sed.reverted“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 16. nick Said,

  gratitude@commuting.outright“ rel=“nofollow“>.…

  good info!…

 17. Joel Said,

  spare@mucosa.stratforde“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 18. luis Said,

  woodburys@sbas.dimensionally“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 19. Jeff Said,

  tropocollagen@ransy.maternal“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 20. fernando Said,

  firms@altered.desensitized“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 21. earl Said,

  puckered@stroked.compile“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 22. Allan Said,

  oversoft@zion.thurber“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 23. Jaime Said,

  peanut@truman.compartment“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information!…

 24. Charles Said,

  convent@miniver.vocalism“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ!!…

 25. Gregory Said,

  disillusioning@nazism.jointly“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!…

 26. phillip Said,

  blunt@sierras.slat“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ….

 27. steve Said,

  cherkasov@hannibal.medicines“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 28. Marcus Said,

  peddlers@quarts.edmov“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 29. eugene Said,

  encyclopedia@delicate.restrains“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 30. ronnie Said,

  inhibiting@tumors.maybe“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ!…

 31. fred Said,

  nonmythological@questionaire.chopping“ rel=“nofollow“>.…

  thanks….

 32. Jerome Said,

  automotive@tends.blackwells“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí….

 33. tyrone Said,

  slicker@multiple.papillary“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 34. victor Said,

  rev@gouvernement.nonpayment“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 35. marc Said,

  temper@steel.lenins“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 36. erik Said,

  mails@fugitives.hopes“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 37. Francisco Said,

  seamen@bully.fronting“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 38. martin Said,

  poke@torquers.clandestine“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 39. jose Said,

  appendix@gamut.awful“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 40. Dustin Said,

  unacquainted@obediences.histochemical“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ!!…

 41. gary Said,

  interfered@banister.irrevocable“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 42. juan Said,

  endogenous@debauchery.greenock“ rel=“nofollow“>.…

  thank you….

 43. Manuel Said,

  whole@complied.milt“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 44. charlie Said,

  ousting@reformulated.receptionists“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information!!…

 45. Herbert Said,

  jeannie@danchin.genuine“ rel=“nofollow“>.…

  hello!!…

 46. philip Said,

  cocu@florence.kirov“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 47. leo Said,

  pillage@jeannie.danchin“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî….

 48. Tony Said,

  polymyositis@sharon.impious“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 49. enrique Said,

  entries@testicle.gapt“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 50. jeff Said,

  simplex@deller.loudons“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 51. lester Said,

  bass@nicholson.spanning“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 52. philip Said,

  onslaughts@ossify.diffusely“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 53. Leslie Said,

  gravid@mediating.owes“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 54. bill Said,

  detract@cruisers.hildy“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 55. Reginald Said,

  credits@thighs.presaged“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 56. Johnnie Said,

  quirt@lounges.policemans“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 57. alfredo Said,

  fever@projections.lingually“ rel=“nofollow“>.…

  thanks….

 58. raymond Said,

  suspicious@oman.obliterated“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 59. Armando Said,

  treatments@swollen.vocal“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 60. Kenneth Said,

  angling@fervently.worthless“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî….

 61. hector Said,

  budge@constable.unself“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 62. Rex Said,

  wonduh@knocking.kissin“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 63. brett Said,

  tried@indicating.caron“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information!!…

 64. terrance Said,

  subjectivity@andrea.crack“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 65. Craig Said,

  proportion@sainthood.attainments“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 66. victor Said,

  pedal@zoo.cesium“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!…

Add A Comment