online poker

ное-20-2010

Нос във виното

Posted by Maria Kassimova under Течни състояния

Отдавна не съм писала за вино, въпреки че съм го пила достатъчно активно… Затова сега ще обърна внимание на т.нар. винен етикет или какви са правилата при тестването на вино.

Разбира се, най-важното, за да усетим аромата и качеството на виното, е да имаме чист вкус в устата си. В този смисъл не е подходящо да се опитва вино, когато сме яли пикантни храни или сме пили прекалено горещи или студени напитки, още повече, когато те са били алкохолни. Така че никакъв чесън, лук, мента, дъвка или спиртни напитки, ако искаме вкусовите ни рецептори да са нащрек.  Добре е обаче да сме подложили с някаква непикантна храна, за да не се окаже, че виното ни е хванало преди още ние да сме го схванали.

Дръжте правилно чашата

Не трябва да „грабвате“ чашата за вино за кръглата част в никакъв случай. Чашата се държи за столчето, като пръстите заемат три четвърти от него. Когато пиете червено вино, може елегантно няколко пръста да се „плъзнат“ и по кръглата част на чашата, но това е абсолютно недопустимо, когато пием бяло вино.  Всъщност този начин на държане на чашата не е някаква претенция на етикета, а си има съвсем конкретен смисъл – първо виното остава с подходящата за консумация температура и не се затопля от топлината на ръката, и второ, когато отпивате, за да тествате, няма как автентичният аромат на виното да бъде нарушен от различни ухания, идващи от ръката.

Не носете бяло, ако ще пиете червено

Или казано по-точно, не се обличайте с бели дрехи, ако ще пиете червено вино. Причината отново е практична – доста по-неприятно е бялата дреха да маркирате с малки винени петна, които после ще се чудите как да разкарате. Добрият съвет тук е тъмна дреха с тъмно вино, светла дреха – със светло. И още нещо – лекето от червено вино се изтрива най-ефикасно с бяло вино, стига петното да не е засъхнало.

Научете се да… плюете

За виното става въпрос. Когато сте на винена дегустация, редно е не да преглъщате виното, което отпивате за тест, а след като усетите аромата, плътността и ефекта му, да го изплюете. Истинските дегустации винаги предлагат специални съдове или места, където да се изплюва отпитото вино.  Всъщност и това е единственият начин да сте сигурни, че на финала няма да се налага да ви изнасят, а ще можете да си тръгнете сами. Наистина изисква се време, за да свикнете с този малко неприятен жест, но пък след това става част от цялостното преживяване.

Как се описва вкусът на виното

Много е тънка линията, която отделя истинското разбиране и компетентност относно виното и претенцията. Важно е да помните, че всъщност никога не може да кажете нещо чак пък толкова грешно, когато описвате вино, защото в края на краищата, то се оценява съвсем субективно. Помнете обаче, че ароматите и уханията не представляват реално присъствие на плодове във виното, а маркират просто на какво тези ухания и аромати напомнят.  Сред най-често използваните определения и термини за виното, са: киселинност (нещо, което никога не трябва да присъства в доброто и здраво вино), зрялост, агресивност, аромат, баланс, тяло, подчертаност, букет, характер, чистота, комплекс, дълбочина, свежест, фруктовост, тревност (с аромат на прясно окосена трева например), тежест, плътност, минерализация, дъбов, петролен или месен характер, мекост, гладкост, пикантност, танинност.

Кое е „корковото“ вино

Това определено не е виното, в което инцидентно са попаднали няколко парченца корк от тапата при отварянето. Корковото вино има неприятен аромат – нещо средно между мирис на кал, гъби и смрадливи чорапи. Ако усетите дори и малка идея от тези миризми, най-добре е веднага да изплюте глътката в мивката. Когато ни сервират вино в ресторанта, сервитьорът или кавалерът на масата е редно да го тестват. Идеята е не просто да харесат или не виното, а да проверят дали то не е станало корково или пък дали не е вкиснато.

Не правете като мен

Докато писах тези редове, чаша студено бяло вино ме чакаше на масата и естествено, се стопли… Това, което направих, но вие не трябва да правите, е че веднага мушнах вътре две кубчета лед. Както и да го погледна, това е проява на лоша винена култура… Ама и аз съм една!

Tags:
  1. radeto Said,

    MNOGO E SUPER…IDEALNO… PERFEKTNO 4ERESHKATA NA TORTATA!!!!!

  2. Ina Said,

    Мария, сгряваш ми душицата с тези текстове! :)

  3. Rumi Said,

    Прекрасен текст. Може ли да се казва : Трактат за виното или Ода за виното? Като че ли искаш да кажеш нещо, което винаги съм харесвала : In vino veritas.

Add A Comment