online poker

Спешно и напълно безплатно въведение в категориите, обслужването и визията на хотелите, подвизаващи се под четири и пет звезди.

Уважаеми ветковци,

Резултат с изображение за mad tourist

  1. Категоризацията на хотелите у нас и тази по цивилизования свят се различават. Вие знаете най-добре, че вплетените в логото на хотела звезди нямат нищо общо със звездите, които гарантират ниво на качество и обслужване. Ние, туристите, вече също го знаем. В четири и петзвездните хотели, където звездите гарантират комфорт и лукс, клиентът не ви е подчинен, квартирант или лабораторен плъх. Там той е по-важен от вас и от всичките ви арогантни служители на квадрат.
  2. В четири е петзвездните хотели задължително има пиколо, който посреща гостите, паркира колите им, носи куфарите и отвежда настанилите се до стаите им. Той по условие е усмихнат, носи униформа и не мирише на пот. Живее предимно от бакшишите, ако си ги е заслужил.
  3. Хората на рецепцията не са надзиратели в затвор. Затова от тях се очаква да посрещат клиентите с усмивка, да владеят добре поне няколко общоползвани езика и да работят експедитивно. Длъжни са при настаняване да уведомят гостите отново точно в каква стая ще бъдат настанени (с изглед към морето, до асансьор, на последен етаж и т.н.) и да оформят административните подробности възможно най-бързо. Когато има каквото и да е забавяне, хотелският мениджмънт трябва да го предвиди и неутрализира – достатъчно е да предложи разхладителни напитки на чакащите, да ги покани да седнат на кафе или да им предложи някакъв хотелски комплимент (сувенир, туристическа брошура, ваучер).
  4. Рецепционистите нямат право да задържат личните документи на настаняващите се без тяхно присъствие. Тяхно задължение е и ако гостите не харесат стаята по една или друга причина, за която не са били осведомени, да потърсят начин да я сменят, да направят отстъпка от цената или да ги компенсират по друг начин. Обслужващият персонал никога не говори на ти на гостите, винаги ги гледа в очите и задължително запазва спокойствие и добър тон.
  5. По класическо правило единичната стая в четизвезден хотел трябва да е 16 кв.м, а двойната – 22 кв.м. В запазноевропейските хотели това правило може и да не се спазва, ако хотелът е бутиков или е в стара, историческа сграда, където преустройството не е могло да изпълни това условие. Съответно цената на такава стая е различна или пък в хотела се прелагат други екстри, които компенсират липсата на достатъчно пространство. Четирите звезди в катерогизацията гарантират още, че има маса с мека мебел (или кът с фотьойл), халат за баня, козметични принадлежности, сешоар, климатик в стаята или панел за управление на температурата, сейф, минибар, тоалетка, лоби бар във входа на хотела, голямо и комфортно фоайе, закуска на шведска маса с обслужване по стаите. Към тоалетните принадлежности спадат дори и малка четка и паста, въпреки че все по-малко хотели предлагат тази екстра. Каната за гореща вода в стаите не е здължително условие за четиризвезден хотел, но ако я има, тя трябва да работи и сетът винаги да е зареден с чай, кафе и видове захар и подсладители.
  6. Петзвездният хотел трябва да има всичко това, което се очаква в четиризвездния, плюс още екстри. Той предлага единична стая от 18 кв.м. и двойна – минимум от 26 кв.м. В стаята трябва да има специално посрещане – цветя, вода, плодове или бутилка вино като комплимент. В петзвезден хотел клиентите имат правото да си поръчват храна денонощно, като през нощта менюто може да е а ла карт. Минибарът трябва да е богат и винаги зареден. Осветлението и техниката е редно да се ползват с дистанционно. В банята трябва да има както душ, така и вана. В някои петзевездни хотели има дори вани с тангентор и отделна стая за обличане. Масата за гладене и ютията са екстри за четиризвездни хотели, тъй като петте звезди би следвало да гарантират, че ще има кой да изглади необходимото вместо клиента по всяко време.
  7. В четири и пет звездните хотели задължителни са четката за дрехи, гъбата за чистене на обувки, малкия сет с игли и конци.
  8. Вече не е задължително условие банята в четири и петзвездните хотели да е извън самата стая, с вход от коридора, защото архитектурните решения днес са доста по-артистични. Задължително е обаче да се зареждат по две рула тоалетна хартия, кърпите да се сменят всеки ден (ако клиентът ги е поставил на земята) или през ден, да има тампони за грим и клечки за уши, нови и неотваряни шампоан и лосион, тоалетно мляко за сваляне на грим, както и неизползван сапун. Тези продукти трябва да са направени специално за хотела и да носят неговото лого или пък да са на престижна козметична компания в размер, подходящи за хотелски сет.
  9. Леглата в четири и петзвездните хотели трябва да са със съвършени матраци, които нямат вдлъбвания, не скърцат и са покрити с протекторни постелки. Бельото се сменя през ден.

10.  В петзвезден лукс трябва да има услуга химическо чистене от врата до врата, гладене и лимузина, които се заплащат допълнително.

11.  Всеки път, когато служител срещне клиент, трябва да го поздравява и да му дава предимство.

12.  Камериерките нямат право да нахълтват в стаите, когато си решат, защото им е по график, както и да се разхождат в асансьора за гости на хотела или да се возят заедно с тях.

13.  Системата ол инклузив трябва да гарантира спокойно пребиваване и изхранване на гостите. Тя е създадена за среден клас туристи, затова и претенцията за пет звезди и ол инклузив е оксиморон. Това обаче не освобождава персонала от задължението да е усмихнат, приветлив и в услуга а клиентите. Все пак държите, че това е ресторант, а не стол, така че сервирайте, почиствайте и отсервирайте подобаващо за системата на самообслужване, на която клиентите по условие са подложени.

14.  В петзвездните хотели стаите се преглеждат два пъти на ден, като вечерната подготовка е различна от сутрешната. За през нощта завесите се дърпат, а на възглавниците се поставя малък комплимент – шоколадов бонбон или малко лакомство, торбичка дъхави билки или цвете..

15.  Хотелската закуска във високия клас хотели е част от самия престиж на мястото. Колкото повече звезди, толкова повече истински неща е правилото, което трябва да запомните. Затова никакви готови бисквити, кексове от кутии и химически сокове, компромисни разтворими кафета и загнили плодове. И спрете да ги бройкате тия гости колко са изяли и дали не тъпчат храна в джобовете за по-късно! Ако го направят, значи не са подходящи за мястото, както и вие не сте подходящи за негови собственици. А и вместо да вдигате скандали пред останалите гости на хотела, по-добре възпитано извикайте гладника и му обяснете с уважение какви са правилата. Ако хотелът ви излъчва лукса, за който претендира, едва ли някой от гостите ще се осмели да се държи като на къмпинг.

16.  Нещо, което се прави на друго нещо, се нарича кич. Пример за това са пластмасовите вишни, които се правят на истински, пластмасовите палми, които претендират да са като живи, изкуствените камини с полиетиленови дърва и електронен пламък, найлоновите покривки за легла, имитиращи леопардови кожи, ламинатът, приличащ на паркет. По стандарт чаршафите следва да са бели, защото е задължително да се перат с белина на 60 градуса, а и така евентуалните петна биха били по-лесно различими и съответно клиентът може да е по-сигурен в хигиената на хотела. В много скъпите хотели, които дори изпадат извън категорията на звездите, чаршафите могат да са копринени, ленени или изцяло памучни. В хотелите, за които говоря тук, те обикновено са с някакъв процент изкуствена тъкан, за да могат да не задържат петна и да се гладят лесно. Иначе колкото повече истински, а не кич имитации има в хотелското оборудване, толкова по-реални са звездите, за които се претендира.

17.  Собственикът на хотела не е цар и гостите му не са му подвластни, за да си прави с тях каквото си иска. В този смисъл колкото и да му се иска да си организира шумно парти с чалга, розови фламинга, бягащи коне или летящи с парашути go go girls, няма как да го направи, ако това дори за минута нарушава спокойствието на клиентите.

18.  Всеки един клиент в момента на пребиваване в хотела е по-богат и по-властен от неговия собственик, защото си плаща за услуга, която следва да получи. Вярно е, че българите сме доста мълчаливи, когато трябва да си защитаваме правата, затова и острата реакция този път ви изненада. Е, свиквайте!

Tags:

Add A Comment