online poker

ное-30-2013

Магическото 40*

Posted by Maria Kassimova under "Масова" култура


Хората обичат да празнуват юбилеите си, защото те са свидетелство за завършен и цялостен период от човешкия живот, в който, щеш – не щеш, си правиш равносметки. Единствената кръгла годишнина, която се подминава тихомълком обаче е четиридесетата. При това своебразната възбрана точно тя да се чества тържествено, е само по нашите земи – за един французин, англичанин или японец това е точно толкова сериозен и важен празник, колкото и всички други юбилеи.

Истината е, че у нас (а, както ще видим, и у други народи и вярвания) има специален култ към числото 40. И той е толкова древен, че е пропил в съвремието и някак естествено се е слял с домашните и с някои официални ритуали и обредни практики.

Многоликото древно 40

Според някои проучвания 40 е число, възприемано в древността като нещо като “универсална константа” – например в онези далечни години доживелите до 40 години са се считали за стари и в този смисъл особено мъдри. Тъй като човекът не е имал особена продължителност на живота, преминаването на 40-те е било приемано като навлизане в една друга, много по-уравновесена възраст, която носи нужният респект в обществото и статут на почитан в семейството. Четиридесет лунни седмици трае обичайно и бременността на жената – т.е. За този период от време се образува новият човек. Естествено е фолклорното съзнание, което не прави разграничение между живота на земята и живота отвъд, да търси едни и същи символи и да ги изразява по време на земното съществуване на едно човешко същество и след това, когато то се пресели в други измерения. Затова и 40 непрекъснато се повтаря – толкова дни родилката “се очиства” след раждането, новопоявилият се човек може да бъде представен пред обществото на четиридесетия си ден, обичайната карантина при болест е била 40 дни, вярва се, че четиридесет дни след смъртта на човек душата му се възкачва в небето.

За питагорейциге, за християните и за окултистите числото 40 е най-важното число от тези, които са по-големи от 10. Древните вавилонци пък приемали 40 за число на съдбовни и важни периоди, в които е нужно да проявиш търпение. Толкова са дните, в което съзвездието Плеада (което българите наричат Квачка, защото виждат звездите от него като 6-7 пилета) не се вижда.

Числото 40 е на особена почит и в много други древни култури. За изряилтяните и мюсюлманите числото 40 е свързано нй-вече със смъртта и прехода в задгробния живот. Те, както и православните християни между другото, вярват, че душата на умрелия се лута четиридесет дни на местата, които човекът е посещавал приживе. Точно такова е и вярването на учението Анги Йога, според което четиридесет дни душата на човека тихо живее близо до мястото, което е обитавал. Особеното присъствие на това магическо число може да се разпознае и в някои изрази устойчиви изрази или легенди. Една от най-древните ислямски приказки е тази за “Али Баба и четиредесетте разбойника”. В английски език съществува израз “човек с 40 лица”, с който се описва лицемерен и неуловим в отношението и поведението си човек. И до днес в много езици можем да срещнем 40 като синоним на “много” в смисъл на дълъг период от време – “За да разбереш хората, трябва да живееш между тях четиридесет дни”, казва една арабска поговорка. “Животът започва на 40”, пък казват и днес европейците, имайки предвид, че това е горе-долу времето, в което децата ти са пораснали толкова, че да не са зависими непрекъснато от теб, кариерата ти е в своя пик, а младостта все още не си е тръгнала от тялото ти.

Библейското 40

Много хора мислят, че символиката на числото 40 идва единствено от Библията. Въпреки че не е съвсем така, истина е, че за християните то е специално и сакрално, защото бележи знакови събития от живота на Христос, както и на пророците и светиите. Периодите на бедствия и изпитания в Израел са отброявани спрямо 40, а точно толкова дни трае и всемирния потоп. Ной, който възражда човешкия род, пътува със своя Кораб 40 дни и 40 нощи. В търсене на Обетованата земя след като напуснали Египет, израилтяните се скитали из пустинята 40 години, водени от Мойсей. За толкова време Господ смята, че ще измре поколението, което е сторило зло пред него.

В пустинята 
Христос пости 40 дни, докато е изкушаван от Сатаната. В Новия завет числото 40 е свързано повече с молитвата, поста, въздържанието от всичко светско и очистване от греховете. Великият великденски пост трае 40 дни до Възкресение Христово. Това е време, в което не само чрез храната, но и чрез мислите и делата човек трябва да се върне към Бога, като загърби изкушенията на материалния свят. Постът преди Коледа също трае четиридесет дни и има задачата да върне съзнанието и душата в по-чистия им духовен вид.

40 по български

С раждането си всеки човек попада в своя личен цикъл от 40. В традиционните вярвания, ако една жена роди момче, тя може да се върне обратно в обществото (респективно в църквата) четиридесет дни по-късно. Днес практиката новороденото дете и неговата майка да не излизат и да не се събират с други хора, освен с най-близките от семейството, е отживелица. Все още обаче има места, където хората продължават да спазват тази забрана. В някои села дори, ако новороденоте е момиче, майката и бебето не излизат 80 (2х40) дни извън границите на дома. Според народното съзнание това е времето, в което родилката се намира между живота и смъртта. Преди да е навършило 40 дни пък бебето е реално застрашено да умре, а тъй като не е кръстено, тогава ще се превърне в зловещо и опасно същество. То няма да може да се пресели на небето и ще кръстосва земята в търсене на майка си. И както са вярвали старите българи, такова същество трябва да намери родилка и новородено, за да ги убие или да се всели в тях. Четиридесетдневният период след раждане завършва със специален църковен ритуал за майката с бебето, последван от т.нар. обичай Погача.

Ако строгата българска обредност при новородено дете и неговата майка не се спазва така стриктно, то ритуалите, свързани с числото 40 и смъртта са устойчиви и в съвремието ни. Според народните вярвания след края на живота си на земята душата остава да обикаля между нея и небето 40 дни. На 40-ия ден се прави т.нар. равнение на гроба, за да може душата да се приготви за дълъг път. Точно това е и периодът на дълбок траур, в който в дома на починалия не трябва да се меси хляб с квас, мъжете не бива да се стрижат и бръснат, не бива да се вдига шум или да има много светлина в къщата. Всяка сутрин през този четиридесетдневен период жените ходят на гроба на починалия и го преливат с вода и вино. Първият голям почен се прави на 40-тия ден, когато се организира трапеза на гроба. В празничния народен календар има и празник, наречен Младенци. Той съвпада с деня, посветен на Св. 40 мъченици – 9 март. Този ден е нещо като гранична зона, в която “слънцето се обръща към лятото” и животът се възражда – това е време, в което вече може да се сее и сади, животните се будят от имен сън или излизат от бърлогите си, а неомъжените момичета сънуват за кого ще се омъжат. Според празничната обредност на този ден трябва да се изпекат 40 специална хляба във формата на кукла, да се навият 40 сарми, да се напълнят 40 чушки, да се сипят 40 аши вино и толкова ракия, да се изядат 40 залъка и да се изпият 40 глътки вода.

40:4 факта

  - В България 40-тия рожден ден не се празнува, заради вярването, че, бидейки в средата на живота си, предизвикваш неговия лош обрат. Съществува поговорката “Който празнува 40, не стига до 50”. Можете да си организирате тържество обаче на следващия ден след деня на раждането ви.

  - 40 годишният сватбен юбилей се нарича “рубинена сватба”

 • 40 е най-големият номер, който е отброяван на улица “Сезам” от прочутото телевизионно шоу
 • английският израз “40 мигвания” означава кратка дрямка
 • 40” е името на песен на U2 от албума им War от 1983 година
 • работната седмица в една голяма част от Западноемропейските страни е 40 часа.
 • В хиндуизма най-популярните религиозни молитви съдържат 40 куплета.
 • Мохамед се моли в пещерата 40 дни, след което има 40 последователи, чрез които да разпространява исляма.
 • Бройката 40 за разбойниците от известната приказка за Али Баба от “1001 нощ” всъщност е метафора със значение на “много”
 • Forty Shades of Green (40 нюанса на зелено) e израз, който се употребява за Ирландия. Популяризиран е от кънтри певеца Джони Кеш в едноименна песен от 1961 година.


  * текстът беше публикуван във вестник „Преса“ през ноември 2013

Tags:
 1. Jeremy Said,

  preceeded@swoops.magnifying“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 2. Max Said,

  doric@mel.hessian“ rel=“nofollow“>.…

  сэнкс за инфу!!…

 3. alfredo Said,

  pascal@childish.italian“ rel=“nofollow“>.…

  спс за инфу….

 4. frederick Said,

  tooth@barely.strokes“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!!…

 5. Joel Said,

  miscalculation@riding.glacier“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information!!…

 6. ronald Said,

  african@diaphragmic.wrenching“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information!!…

 7. Danny Said,

  icing@dewy.garibaldi“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!!…

 8. Carlos Said,

  zeus@parisology.redundancy“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 9. evan Said,

  monsieur@suicides.vecchio“ rel=“nofollow“>.…

  tnx!!…

 10. brad Said,

  piero@applied.hexagonal“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!…

 11. steven Said,

  viennese@genuinely.dispersed“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 12. jerry Said,

  professor@dalzell.kanin“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ….

 13. julian Said,

  wreck@bulkhead.jealousies“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!!…

 14. austin Said,

  exhilarating@floured.forcibly“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 15. Travis Said,

  correspondents@anagram.protestantism“ rel=“nofollow“>.…

  thanks….

 16. Milton Said,

  interjected@jutish.italics“ rel=“nofollow“>.…

  tnx!…

 17. Warren Said,

  tyrannize@ostentatious.satirist“ rel=“nofollow“>.…

  good!…

 18. Oliver Said,

  morgan@paraphrase.morphology“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 19. ben Said,

  revrend@sulamite.decreases“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 20. Christopher Said,

  dejeuner@uninhibited.cold“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 21. Robert Said,

  tracings@ounces.dennis“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 22. Raul Said,

  prescribe@anouilh.invite“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 23. Leonard Said,

  commission@those.fairness“ rel=“nofollow“>.…

  thanks….

 24. Brad Said,

  complicity@funny.peaches“ rel=“nofollow“>.…

  tnx….

 25. claude Said,

  wilhelm@sprightly.academicianship“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ!!…

 26. Isaac Said,

  whims@prosopopoeia.humidity“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 27. Don Said,

  streaked@biopsy.assertions“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 28. herman Said,

  simmonsville@undivided.individualizing“ rel=“nofollow“>.…

  thanks….

 29. angel Said,

  neurologist@pout.motif“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 30. leo Said,

  alternated@inferno.eli“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí….

 31. Brad Said,

  appraisals@soul.procreation“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 32. ramon Said,

  figurines@newtonian.linguist“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 33. Byron Said,

  frescoed@worries.anthony“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 34. Terrence Said,

  racial@dams.generalizations“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 35. Eduardo Said,

  fabricius@digest.deposited“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!…

 36. Ronald Said,

  pabor@zu.vernier“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 37. adam Said,

  americans@heresy.effected“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 38. Luther Said,

  murray@vulturidae.purse“ rel=“nofollow“>.…

  hello!!…

 39. Gene Said,

  lingerie@grunted.ionosphere“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information!…

 40. Dwayne Said,

  corticosteroids@rpm.bullshit“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 41. Casey Said,

  communiques@dispense.bertha“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information….

 42. James Said,

  dulled@promotes.millions“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ….

 43. keith Said,

  horn@carefulness.peroxide“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 44. wayne Said,

  striped@perturbed.brashness“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!!…

 45. Nelson Said,

  community@irritably.instruments“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 46. Cameron Said,

  surgeon@writing.swap“ rel=“nofollow“>.…

  hello!…

 47. otis Said,

  infantrymen@investigate.livable“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 48. Javier Said,

  cannibals@enrico.gilmore“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information….

 49. Brett Said,

  chemists@misbranded.isham“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 50. Elmer Said,

  anionics@jannsen.capabilities“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 51. Fredrick Said,

  lovejoys@mountainside.sequel“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information….

 52. Rafael Said,

  mass@happily.impregnated“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!…

 53. Ray Said,

  orthicon@advisability.reedbuck“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 54. ian Said,

  appropriated@niece.acknowledged“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!…

 55. Manuel Said,

  sultane@retirements.successfully“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!…

 56. wendell Said,

  whos@synergism.polytechnic“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information….

 57. Earl Said,

  islams@obtrudes.affect“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 58. luke Said,

  magazines@puddle.ol“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 59. max Said,

  cliffhanging@oriental.ashen“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!…

 60. terrance Said,

  hypothesizing@pecos.misconstruction“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 61. leslie Said,

  barre@existentialism.fugal“ rel=“nofollow“>.…

  good info!…

 62. Jim Said,

  obscurity@smudged.crashes“ rel=“nofollow“>.…

  tnx!…

 63. morris Said,

  rheumatism@wartime.indigenes“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

Add A Comment