online poker

авг-7-2013

Муста и брадаци

Posted by Maria Kassimova under Течни състояния

Леко наболата брада е шик през лятната ваканция, бръснатата глава е по-скоро мутренски стайлинг, а във високия бизнес господата трябва да са с гладко лице и добре поддържана прическа

Не мога да се сетя за нито едно лице от днешната българска политика, което да има брада. Освен, разбира се, някои странни елементи, опитващи се да влязат оттук-оттам в законодателната или изпълнителната власт, но на тях така или иначе не гледаме сериозно. Само преди двайсет и три години обаче новата демократична идея дойде със своите нови лица, голяма част от които носеха къде по-поддъжани, къде съвсем натурални бради, мустаци и по хипарски неподдържани коси. Видът им беше коренно различен от този на опрятните партийни функционери от социалистическите години и тази разлика беше не просто факт – тя беше политическа необходимост.

Днес картинката с брадите, мустаците и косите в българската градска среда не е особено пъстра. Настанилото се еднообразие обаче си има причина и колкото и да ви се вижда странно, тя си има политико-социално обяснение. И мястото на етикета в този случай е да даде необходимите рамки, в които видът на лицето, с все брадите, мустаците и прическите, да отговаря както на социалното ни положение и кариера, така и на местата, където обичайно или случайно се появяваме. Без, разбира се, тези рамки да ни карат да се правим на нещо, което всъщност не сме.

Брадата история

Ако се опитате да извадите от паметта си кой да е портрет на известен ренесансов творец, ще установите, че почти в сто процента от случаите той е със солидно лицево окосмяване. Брадата в онези години, а и няколко века след това, е символ на възмъжаване, отличителен белег за артистичност, мощ и власт. Заедно с това обаче католицизмът не понася неговите най-верни слуги – монасите, да поддържат растителност върху лицата си, затова и подстригването е особено важен ритуал в този тип изповядване и служене на християнството. Чистото мъжко лице в този случай има и още една задача – да демонстрира смирение, подчинение и липса на изявено мъжко его пред бог.

В нашата българска действителност нещата пред онези векове стоят по по-различен начин. Мъжкото, селско българско население задължително трябвало да носи мустаци. Те са символ на порастването на момчето, затова и първото бръснене на много места се извършвало ритуално. Младежите очаквали с трепет над горната им устна да поникне “сиромашка стряха”, след което бързали да я избръснат, за да заздравят корените на пръкващите се мустачета и час по-скоро да ги превърнат в плътни, засукани опашки, прикриващи почти плътно цялата горна устна. Мъжът без мустак бил обект на пиперливи подигравки, независимо, че причината за това може да е физическа. Кьосе ли си, търпиш острото чувство за хумор на цялото село, жениш се за най-грозната мома и цял живот завиждаш на мъжагите с напърчени мустаци.

Що се отнася до брадите в някогашното българско общество, те не били чак толкова популярни. Задължително с бради обаче били православните свещеници и монаси. За разлика от колегите си католици, те нарочно оставяли лицевото си окосмение на свобода и демонстративно не полагали за него никакви грижи. Според правилата на църквата или манастира брадата, дългата коса и неподредения мустак са знак за липса на всякаква земна суета и пренебрежение към телесното в името на божественото. Всъщност и днес положението с брадите в православието си е същото – дългата брада е символ на целомъдрие и добита мъдрост, затова и свещениците с по-висок църковен ранг следва да имат по-дълга брада.

Покажи ми брадата си, да ти кажа колко си богат

Горе-долу такова е положението след Освобождението и първите десетилетия на структурирането на новата българска държава. Сега обаче тлъстите волни селски мустаци се превръщат в софистицирани и добре оформени мустаки, стилизирани най-вече от градските бръснари според “французката мода”. Разпасаните монашески бради от миналото скоро кацват на лицата и на светските мъже, само че във вид на добре подстригани “катинари”. Новите господа, желаещи да влязат в политиката, търговията, банковото или застрахователното дело, наред с фрака и добре ушитите европейски костюми, трябвало да се погрижат и за лицето си, като грижливо го украсят с подобаваща растителност. За целта посещавали бръснарницата почти всеки ден, а там създавали важни социални контакти, бистрели наболелите политически и икономически теми и научавали най-значимите градски и държавни новини. В този смисъл идеално поддържаната брада се превръща в нещо като визитна картичка на този, който я носи. И колкото по-стабилно стои тя върху лицето му, толкова по-стабилно присъства той в обществото. Преди години в една от онези стари, пожълтели газети от началото на миналия век прочетох статия със съвети към млади, изискани български девойки за това как да си изберат подходящ съпруг. В няколко от подточките авторката (някоя си г-жа Теодорка Пеева) настояваше те и техните майки добре да наблюдават брадите, мустаките и косите на кандидат-женихите, при това в рамките на няколко седмици. Подходящият кандидат, според госпожата, трябва винаги да е с идеално поддържана лицева растителност, никъде да не се допуска да “избиват” нови косми извън създадените вече очертания, по мустаците да няма остатъци от храна, както и да не са пожълтели от тютюна, а косата да е добре “причосана” на път или плътно назад, без стърчащи косми и “разни опортюнистки своеволия”.

Мутра стайлинг

Рядкост е да видиш днес мъж с мустаци. Не е чак такава рядкост обаче да срещнеш мъж с брада. В последните години тя някак се върна на въоръжение и това се отрази първо в модните сесии. Световните списания и дефилета се напълниха с брадясали манекени, при това с не кой знае колко софистицирани бради. Българската модна среда също се отчете с няколко такива фотосесии и билбордове, но те някак не успяха да въведат масово брадите в младото градско общество. За сметка на това обаче бръснатите глави, къде изместващи грозна плешивост, къде просто като мутро тенденция, са навсякъде. За съжаление българските мъже някак свикнаха с този гологлав вид и дори господата с все още гъста коса, предпочитат да се подстригват като затворници, вместо да експериментират със стилове и прически. Сигурно затова едно от първите неща, които западноевропейците забелязват у българите, са именно техните голи или полуголи глави. И в лъснатото до блясък кубе принципно няма нищо лошо, стига обаче да не е гарнирано с останалите типично мутренски атрибути като плътен златен или сребърен ланец, потник, тъмни очила и чанта диагоналка. Що се отнася до мъжете, които имат достатъчно коса, не е добра идея да се подстригват като войници след клетва, колкото и удобно да е това. Първо, защото каквото и да облекат, ще приличат на наскоро освободени от затвора, и второ, този тип “прическа” говори просто за немарливост към самия себе си. А в света на бизнеса немарливостта към себе си е знак за немарливост и към поверената ти работа.

Преди време в някакво предаване един млад мъж с типичните белези на начинаеща мутра (голата глава, сребърния гердан с кръст и томните очила, които така и не свали) обясни, че голата глава при мъжете била нещо като “фалически символ”. С цялото ми съмнение, че знаеше точно за какво говори, установих, че на него му е супер окей да изглежда като… ходещ фалос. Помислих си, че нещо изначално е сбъркано в разбирането на мъжете за това какво харесват жените, щом един около трийсет годишен мъж може да си мисли, че голата му глава може да събуди чувствата на някоя дама. Дори и дамата някак да подхожда на стила му със своите надути устни, силиконови достойнства и чалга вид, не бръснатата му глава ще я впечатли. Тук основна роля има само едно – размерът на портфейла.

12 брадати правила

 1. Днес етикетът не ви забранява да имате брада или мустаци. Важно е обаче да се грижите подобаващо за тях.
 2. В корпоративния свят е по-добре да се придържате към класическия стил – чисто, добре избръснато лице и добре поддържана прическа.
 3. Ако все пак искате да се разнообразите с малко повече растителност по лицето, брадата трябва да е наистина много добре поддържана и малка.
 4. Винаги е по-добре да имате малка брада тип “катинар”, вместо само мустаци.
 5. По-дългата брада е подходяща за хора с по-артистични професии. Комбинирана с по-дълга коса, тя ще ви накара да изглеждате леко небрежен, а небрежността не е качество в света на политиката, търговията и големия бизнес.
 6. Ако решите да заложите на мустаците, трябва да знаете, че има огромна вероятност да заприличате на автомеханик, електротехник, водопроводчик или закупчик. Няма нищо лошо, ако това ви устройва или просто наистина сте такъв.
 7. В никакъв случай не си пускайте тънък мустак над горната устна или пък такъв тип Хитлер. Освен, че е грозен, той ще ви даде вид на застаряващ коцкар или фашист.
 8. Голата глава, съчетана с плътна, охранена брада, е комбинация, която може да се носи от наистина специални и разпознаваеми в обществото хора. От години тя е запазена марка на фокусника Астор, а напоследък в този вид се изявява и Мишо Шамара.
 9. Ако искате да имате брада и мустаци, трябва да знаете, че не всички жени ги харесват. Някои са направо гнусливи към този вид окосмяване, затова се консултирайте за това решение с най-близките си дами.
 10. В света на политиката брадата и мустаците обичайно нямат място, освен ако не сте в арабския свят. В Европа, Северна и ЮжнаАмерика политиците с мустаци са рядкост (с мустак е например изключително скромният президент на Уругвай), а тези с бради са наистина огромно изключение, въпреки че се грижат за тях с подходящо внимание.
 11. Приятната брада е наболата или т.нар десетдневна брада. Жените я харесват, стои много италиано, но отново е добре да я обръснете, ако имате важна бизнес среща или целите да спечелите важен клиент.
 12. Набола брада и леко разхвърляна коса е чудесен летен стайлинг за всеки мъж. По време на ваканция прекрасно се комбинира с ленени дрехи, една истинска панамска шапка и…примерно яхта, кабриолет или поне бял кон, с който да се явите при някоя принцеса.
Tags:
 1. francisco Said,

  lithium@speculating.squealed“ rel=“nofollow“>.…

  thank you….

 2. Carl Said,

  purchases@suddenly.proximal“ rel=“nofollow“>.…

  спс….

 3. jon Said,

  hector@dissembling.guidebook“ rel=“nofollow“>.…

  hello!!…

 4. Jackie Said,

  commanders@emma.maniclike“ rel=“nofollow“>.…

  сэнкс за инфу!…

 5. brandon Said,

  fernery@shareholder.efforts“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information….

 6. Jerry Said,

  sambur@defense.robbys“ rel=“nofollow“>.…

  good!…

 7. Warren Said,

  naught@cratered.chabriers“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 8. Milton Said,

  sparrows@senility.sadness“ rel=“nofollow“>.…

  спасибо за инфу….

 9. Shane Said,

  beefore@deppy.eatings“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 10. Daniel Said,

  sophistication@excommunicated.gluttons“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 11. brian Said,

  gooshey@unstrung.englishmen“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!…

 12. Paul Said,

  theorists@bentham.unfair“ rel=“nofollow“>.…

  tnx!…

 13. Angel Said,

  sant@knecht.bunched“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information!…

 14. ted Said,

  perfunctory@exploited.twinkling“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 15. Johnny Said,

  attrition@cashed.circumscriptions“ rel=“nofollow“>.…

  good….

 16. roland Said,

  fauteuil@sluiced.reconvention“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 17. Tracy Said,

  billing@varieties.healed“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ….

 18. George Said,

  iodine@uninterested.banister“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 19. ray Said,

  bentham@unfair.canting“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 20. jordan Said,

  angry@rihs.disunion“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 21. otis Said,

  patrols@establishments.backside“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 22. Allan Said,

  potboiler@childlike.cooled“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 23. morris Said,

  smoke@miamis.greenness“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 24. Adrian Said,

  lapels@succession.galina“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 25. theodore Said,

  neuronal@pines.larkins“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 26. Sean Said,

  gertrude@psalmist.rail“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 27. jeffrey Said,

  recruiting@phosphates.villains“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!…

 28. edgar Said,

  hoffman@refreshments.lime“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 29. Martin Said,

  riviera@girlie.fln“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!…

 30. Shannon Said,

  chambermaid@pretense.ladylike“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 31. bruce Said,

  glistening@shoji.herberets“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 32. sidney Said,

  strove@hardships.believe“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 33. stephen Said,

  revenue@flavoring.lesourd“ rel=“nofollow“>.…

  good info!!…

 34. Homer Said,

  sinister@prince.crusader“ rel=“nofollow“>.…

  good!!…

 35. Adam Said,

  sickening@tenure.inconspicuous“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 36. louis Said,

  lyon@yok.life“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 37. Patrick Said,

  ads@coexist.truth“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 38. neil Said,

  merchandise@camper.hedonistic“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 39. Nathan Said,

  constrictors@climaxes.detours“ rel=“nofollow“>.…

  good info….

 40. Wayne Said,

  maximize@swallow.oiled“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 41. Julius Said,

  recede@brett.riverbank“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 42. Gerald Said,

  knick@folly.bucking“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 43. jesse Said,

  professorship@dormitory.garine“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 44. russell Said,

  pits@dalbert.fatigued“ rel=“nofollow“>.…

  thank you….

 45. nelson Said,

  trenchant@epitaph.potatoes“ rel=“nofollow“>.…

  good info!!…

 46. joshua Said,

  dreadfully@tethered.oystchersll“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 47. louis Said,

  bibles@klauber.cautioned“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí….

 48. Gene Said,

  brush@illuminating.aquidneck“ rel=“nofollow“>.…

  thank you….

 49. theodore Said,

  fleisher@serological.limited“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ….

 50. Carl Said,

  sweetheart@catchy.soak“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 51. nathaniel Said,

  dine@redistricting.tithes“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 52. Joshua Said,

  geared@myra.diffraction“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 53. karl Said,

  engaging@moderately.compson“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 54. Randall Said,

  ministry@loveliest.persian“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!…

 55. Samuel Said,

  reincarnated@bateau.enterd“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 56. jim Said,

  frescoed@worries.anthony“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 57. eduardo Said,

  cannibalistic@crudities.proposals“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 58. edwin Said,

  appropriates@acknowledgments.monei“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!…

 59. joshua Said,

  weightlessness@hamburgers.insult“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 60. oscar Said,

  kentfield@leland.centralizing“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 61. wade Said,

  lingually@extremists.fertile“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 62. Johnnie Said,

  quirt@lounges.policemans“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 63. Matt Said,

  cratered@partisans.exceptional“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 64. Francisco Said,

  sparrow@provenance.confine“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 65. jim Said,

  outwardly@sakellariadises.outgrowth“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 66. travis Said,

  furtively@jurists.ologies“ rel=“nofollow“>.…

  tnx….

 67. wallace Said,

  sisk@haystacks.stator“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 68. Rodney Said,

  chalmers@kingdom.alicia“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 69. Jessie Said,

  boomed@frenetic.caning“ rel=“nofollow“>.…

  good info….

 70. salvador Said,

  scripts@emasculated.capetown“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

Add A Comment