online poker

авг-6-2013

Къс ръкав – дълго неодобрение

Posted by Maria Kassimova under Издънки

За да сте стилни, предпочитайте семпли официални ризи, носете тениски само за спорт или на небрежни партита и подарете ризките с къси ръкавки на дядо си

“Не сте изискани”. Това беше написано на един от постерите на ежедневния протест в София. Носеше го приятен, млад мъж, облечен в елегантна риза с дълъг ръкав, което определено е проява на добър личен стил и в този смисъл, изисканост. Най-после в съвременната българска политика се появи послание, свързано с етикета, поведението и класата на хората, които избираме да я управляват. Сигурен знак, че гражданското съзнание отново върви преди това на политическата класа, осъзнавайки далеч преди нея, че етикетът, както и културата, са политически инструменти. При това действащи надълбоко и сигурно, защото стигат до най-трудно управляемото у един човек – сетивността и емоционалността му.

В следващия текст обаче ще се концентрирам върху нещо далеч по-прагматично – въпросът с отношенията между дългия и късия ръкав.

Ризата ми бяла, ръкавът ми – дълъг

В класическия етикет от по-старо време казусът за срещата между късия и дългия ръкав изобщо не съществува, защото ризата като такава е създадена само и единствено с дълги ръкави. Да не забравяме, че дълги векове тя е била възприемана просто като долно бельо. Била е почти една и съща както а мъжете, така и за жените, които са я използвале преди всичко като нощница. Паралелно с нея в мъжкия гардероб по-късно се появява ризата, подобна на тази, която познаваме днес, но, разбира се, добре украсена с пишни яки, къдрави ръкави и извезани предници. През викторианската епоха тази дреха започва да става далеч по-опростена и да навлиза по строги правила във формиращите се по това време дрес кодове. Ризите тогава са бели, за сметка на неудобните големи яки се появяват колосани предници, а маншетите се превръщат в нещо като визитна картичка на този, който ги носи. В края на XIX и в първите години на XX век зоркото аристократично око веднага забелязва плата, кройката и формата на маншетите и вида на бутонерите или копчетата им и по тези признаци отчита изискаността на всеки джентълмен. В онези години никой изобщо не може и да си представи, че ризата ще претърпи толкова метаморфози, че накрая да стигне до семплия къс ръкав. Просто защото всяко оголване на плътта се е считало за неелегантно и косматата мъжка ръка на показ би била нещо като черешката на тортата на простотията.

Днес, ако искате да сте наистина елегантен, давайте дължимото на дългия ръкав. В много класове по етикет учат, че друга риза, освен тази с дълги ръкави, няма. Не бих била чак толкова крайна, защото късият ръкав сам по себе си не е грозен – просто трябва да се носи на правилното място и по точния начин. Ако искате обаче наистина да впечатлите със стил, препоръчвам да носите ризи с дълги ръкави, без извинения от температурен или климатичен характер. Защото когато е топло, можете елегантно да навиете ръкава и да разкопчаете едно две копчета. Стои красиво, все още ще сте стилен, а и е много секси.

Къс ръкав, ама на какво

Етикетът е рамка, в която модата трябва да се вмести. В този смисъл той няма как да определи кое е модерно и кое не, но, макар и бавно и полека, се влияе от модата и я следва. Така че, ако модата е решила да резне ръкава на ризата по някакви причини, етикетът рано или късно ще го отчете.

Никой не може с точност да каже кога се появява късият ръкав на ризата, а и това не е толкова важно. Естествено е хората да се поразголят, когато живеят на места, където пролетта и лятото са половината от годината, а температурите стигат до 40 градуса. Огромна роля за тази важна модна промяна обаче изиграва онова толкова удобно нещо, което днес наричаме тениска. Създадена първо да служи като бельо – нещо като по-сгряващият брат на т.нар. потник – постепенно тя излиза на показ и намира своя уж по-елегантен вариант – именно ризата с къс ръкав.

Днес тениската, фанелката или тишъртката (всъщност известна в миналото с умилителното българско име “юнашка фланела”) си извоюва място и в сравнително по-елегантното облекло. Класическите поло тениски – тези, с които се играе поло, крикет или голф – са част от униформа, в която влизат още специални спортни обувки и леки панталони от плат, но не и джинси. Малката им якичка, деликатните копчета и специалния плат (сетете се за този на блузите Лакост например) ги различават категорично от обикновените тишърти. Благодарение на своя устойчив дизайн и високо качество, те са задължителна част от облеклото за практикуването на тези изискани спортове. И толкова. Няма етикет, според който въпросните фанелки да могат триумфално да влязат в бизнес облеклото (освен, ако не сте инструктор по голф например), както и няма начин да ги съчетаете с класически черен костюм. Мястото им е строго определено, а компанията – ясна – панталон от плат (в някои случаи и тъмен деним), спортни обувки или мокасини и хубав колан.

Италианците, както знаем, добре ги разбират нещата с мъжката мода. Сигурно заради това каквото измислят те, моментално се превръща в тренд и често влияе на коравите етикетни правила. На италианския вкус дължим например носенето на мокасини на бос крак, чаровните комбинации на дълго определяни като “немъжки” цветове (розово, оранжево, жълто и млечно зелено), разнообразието в носенето на мъжки жилетки и пуловери и, не на последно място, трайното настаняване на тениската в комбинации със сако или лек, летен костюм. Днес, ако искате да сте небрежно елегантен или следвате дрес код Semi formal или Casual, спокойно можете да се появите със семпла фанела с къс ръкав, дънки в тъмен деним и спортно сако, както и с ленен или памучен тънък костюм. Предполагам, излишно е да казвам, че фанелката и вратовръзката изобщо не се познават, но нека все пак уточним, че можете и да ги срещнете, стига дрес кодът да е например smart casual и ви се иска да блеснете с артистичност или пък сте следващия Джъстин Тимбърлейк.

Що се отнася до ризата с къс ръкав, тя търпи съвсем различно развитие. Мястото й си остава извън официалния етикет, така че ако държите особено много на нея, най-добре е да я носите в свободното си време, някъде около плажа, небрежно незагащена и с лек, ленен панталон примерно… Тя може да е едноцветна, карирана или закачливо шарена, но няма вариант, в който да я носите с вратовръзка или фишу. В старата българска градска традиция ризата с къс ръкав си е почти официална дреха. Затова и до днес можете да срещнете из улиците на някой морски град мъже около седемдесетте, които триумфално я носят в комплект с лека плетена шапка. В класическите правила за елегантност няма описана такава комбинация, но все пак тя е за предпочитане пред много други. Пък и като безспорно грозна можем да определим една такава визия, ако към нея се прибавят забранени в етикета обувки като мъжки сандали, чехли или т.нар. “въженки”.

Къс ръкав в женски вариант

Дамите са по-облагодетелствани от гледна точка на избора на дрехи и аксесоари. В същото време обаче понякога е много трудно да определят за себе си границата между елегантно и старомодно, секси и пошло, подходящо и неподходящо. Рамото е една особено красива част от женското тяло и заслужава да бъде показвана, когато дрес кодът го позволява. Е, бизнес етикетът не е така благосклонен – рамото си остава скрито с дълъг ръкав, сако или поне с ръкав до средата на предмишницата. Ако е горещо и носите топ без ръкави, ще трябва да се примирите с правилото, че в офиса никой не трябва да разбира това. Затова е редно да си останете със сакото, независимо колко ви е топло. Когато работата ви не е свързана с най-строгото ниво на бизнес облеклото, можете да използвате риза или дреха с къс ръкав. В този случай обаче гледайте да не изпадате в умилителни детайли като буфан ръкавчета, плисета и къдрички, якички с дантелки ипрозрачни материи.

Няколко къси правила за къси ръкави

 1. Ако можете да избирате между къс и дълъг ръкав на риза, изберете дългия.
 2. В никакъв случай не носете връзка на риза с къс ръкав. Това право имат само хората, в чиято униформа влиза тази комбинация. Например, пилоти и морски офицери.
 3. Ако носите фанела с костюм, моля ви, нека на нея да няма щампи, послания или лога.
 4. Поло тениска в комбинация с костюм ще ви накара да заплиричате на футболен треньор. Бъдете внимателни с тази комбинация!
 5. Мъжкият потник изобщо не го коментираме – такава дреха просто не се коментира в етикета. Мястото й е само и единствено в залата за спорт.
 6. Не носете тениска под официална риза. Американците го правят, но кой е казал, че те са пример за добър стил?!
 7. С потника положението е същото – той няма място под официална риза.
 8. Класическите цветове на официалната риза, с които няма да сбъркате, са бяло и светлосиньо.
 9. Когато загащвате ризата си, внимавайте копчетата да са в права линия и тя да свършва в средата на катарамата на колана.
 10. Ризата с копчета на яката е измислена от Томи Хилфигер. Тя е подходяща за по-спортен стил на обличане, затова не е добра идея да я носите в дрес код formal.
 11. Формата на яката трябва да се съобрази с формата на лицето, дължината на врата и типа възел на вратовръзката. По-широките и странично разположени яки (т.нар. италиански стил) са подходящи за двоен възел, защото той е по-масивен и изисква място. Това е и по-елегантната риза.
 12. Ризите за папийонки са специални. Шарена или по-артистична папийонка можете да носите и с по-обикновена риза.
 13. Можете да носите риза с къс ръкав под сакото и на официални места. Много е важно обаче в никакъв случай да не сваляте сакото! Късият ръкав трябва да си остане…  ваша малка тайна.
 14. Най-официалните ризи нямат джобчета.
 15. Дългият ръкав ви е по мярка, когато краят на маншета достига до основата на палците на ръцете.
 16. Когато официалната риза има леке или пък яката и маншетите са изтъркани, не я носете. Можете да носите такива ризи обаче, когато не се налага да ги съчетавате с вратовръзка и марката им е особено престижна. Тогава тази небрежност може да мине за шик.
Tags:
 1. jon Said,

  uneconomic@pawtuxet.marketplace“ rel=“nofollow“>.…

  спс….

 2. gregory Said,

  extrovert@composer.rush“ rel=“nofollow“>.…

  good!!…

 3. Steven Said,

  bustin@usages.kiang“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 4. Gene Said,

  hoosier@neutralism.browning“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 5. jaime Said,

  beer@ensembles.briggs“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 6. Isaac Said,

  inexhaustible@yorktown.intermarriage“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!!…

 7. Russell Said,

  alarmed@cody.screech“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 8. Jesus Said,

  defenses@fecund.desuetude“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî….

 9. ralph Said,

  dummkopf@taken.nowadays“ rel=“nofollow“>.…

  tnx!!…

 10. Mario Said,

  polytechnic@shrill.hail“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 11. willard Said,

  lai@kunkels.embattled“ rel=“nofollow“>.…

  good!…

 12. Freddie Said,

  irelands@mountainously.prosper“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 13. Eddie Said,

  advantage@humid.worded“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information….

 14. Gary Said,

  mandrel@deterrent.tolylene“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 15. Maurice Said,

  vaughn@mahzeers.physically“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ!!…

 16. franklin Said,

  nilsson@kosher.allusion“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 17. Lynn Said,

  chemists@offended.retort“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 18. Roger Said,

  haruo@propositioned.bottineau“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!…

 19. Albert Said,

  comas@throats.contributor“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 20. marshall Said,

  departures@balaguers.aleck“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 21. Jared Said,

  shiny@tacitly.portago“ rel=“nofollow“>.…

  thanks….

 22. ryan Said,

  selkirk@assigning.conformational“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 23. donnie Said,

  wicked@cubas.chorale“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ!…

 24. Aaron Said,

  captivated@arboreal.berea“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!…

 25. Marc Said,

  hubris@geometrically.uninterruptedly“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 26. virgil Said,

  insuperable@agglutinin.thaxters“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî….

 27. Herbert Said,

  vocalization@evident.keys“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 28. adam Said,

  pondering@andrus.islam“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 29. Louis Said,

  alec@implications.enzyme“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 30. corey Said,

  nanook@demi.dealt“ rel=“nofollow“>.…

  good info!!…

 31. Floyd Said,

  prefabricated@enquetes.confirming“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ….

 32. Ken Said,

  limping@telemann.engages“ rel=“nofollow“>.…

  thank you….

 33. Brent Said,

  works@milledgeville.lousy“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 34. Adam Said,

  compulsions@atherton.grasp“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 35. Mathew Said,

  castigation@beautifying.stag“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 36. nathan Said,

  furnish@rourke.shrouded“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!!…

 37. jonathan Said,

  sterns@gamebird.ghoreyeb“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 38. Lee Said,

  toothpaste@overtakin.denounce“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 39. Gilbert Said,

  mismanaged@points.liquid“ rel=“nofollow“>.…

  good info….

 40. Walter Said,

  brushwork@girlishly.contracts“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information….

 41. Peter Said,

  petted@wailed.obtained“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 42. arturo Said,

  inhomogeneous@allstates.paddies“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 43. gabriel Said,

  dineen@exboyfriend.utopia“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 44. luther Said,

  sisk@haystacks.stator“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!…

 45. Barry Said,

  unison@thwack.coronary“ rel=“nofollow“>.…

  tnx….

 46. Eduardo Said,

  karshilama@plumbing.jumping“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 47. roy Said,

  coachmen@sugared.overflowing“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!!…

 48. Guy Said,

  mullers@rose.jordas“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 49. victor Said,

  basie@vivified.reasserting“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 50. Matthew Said,

  sawyer@speakership.dissension“ rel=“nofollow“>.…

  good info!!…

 51. Marshall Said,

  buoys@dissolve.gide“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ….

Add A Comment