online poker

авг-30-2012

Чисто и просто

Posted by Maria Kassimova under "Масова" култура

Защо е важно да не ухаем на необуздана човешка природа и как парфюмът работи за имиджа ни

“Честита баня!” е традиционна реплка за нас, българите. В последните години я употребяваме уж повече на шега, но истината е, че една неприлично голяма част от българското население си честити изкъпването съвсем насериозно. Просто защото до ден днешен то е рядък лукс, на който то подлага тялото си най-много един път седмично.

Силата на уханията

Обонянието е едно от най-силните човешки усещания. Благодарение на него не просто се запознаваме с околната среда и хората покрай нас, но и запомняме случки, възприемаме с удоволствие или неприязън, събуждаме емоционалната си памет. Често си създаваме впечатление за един човек основно според уханието, което се носи от него. И ако сред първите неща, които хората забелязват у нас, са силуетът, усмивката и косата, то най-трайно оставаме в съзнанието им най-вече с миризмата си. В този смисъл, колкото и добре да изглеждаме, колкото и очарователни да сме, ако от нас се носи миризма на нечисто, ще останем у другите неприятен спомен за себе си. При следващата ни среща те неволно ще пристъпват към нас с подозрение или умишлено блокирани сетива, което ще направи комуникацията помежду ни сложна или предубедена.

Хигиенни традиции

Мит е, че българите по природа са нечистоплътни. Когато селските ни девойки са миели косите си на реката, а мъжете ежедневно са се бръснели под цъфналите дървета в дворовете си, френските благородници са носели перуки, за да крият въшките си. Самият Луи XIV, известен като краля Слънце, не се е къпал нито един път в живота си, защото страдал от истинска фобия от болести и бил убеден, че една баня може да го разболее смъртоносно. В мюсюлманската традиция добрата хигиена е част от вярата, затова и твърденията, че турското робство било отучило българите да се къпят, е чиста проба манипулация. В годините на европейския ренесанс френската буржоазия създава парфюмите, за да прикрива със силните им аромати собственото си нечистоплътие. В селската българска среда по това време уханията са природни – лавандула, босилек, роза или мащерка.

В началото на миналия век ситуацията с хигиената по нашите географски ширини е плачевна. В домовете на гражданите няма бани, къпането се осъществява един път седмично в обществена баня, където се ходи ритуално. На село нещата си остават прости – миенето на очите и краката е задължително всеки ден и всяка вечер, но пък останалото – един път на сезон. Тази традиция оцелява десетки години, въпреки че постепенно банята става задължителна част от домашното пространство и престава да бъде лукс. Всички сме чели и онези подканящи гражданите към хигиена табели от времето на социализма, в които се говори за баня веднъж седмично. Дори лекарите от това време препоръчват през зимните месеци къпането да се разреди, за да не се разболеем, а косата да се мие един път на две седмици, “за да не се изтощи”…

Българинът и ароматите

Голям срам е в страната, където се ражда и отглежда една от основните съставки на класната парфюмерия – българската роза – населението масово да ухае на… необуздана човешка природа. Факт е, че осемдесет процента от българите не смятат за нужно да взимат душ поне един път на ден и не виждат никакъв смисъл в ползването на дезодоранти и ежедневна освежаваща козметика. Че е така можете да се убедите, ако се качите на което и да е обществено превозно средство или просто да се разминете с няколко човека на улицата. Много хора все още вярват, че честото къпане е вредно, защото изсушавало кожата, изнежвало и изобщо било чисто и просто глезня. Наскоро изпаднах направо в недоумение, когато приятел зъболекар ми каза, че у нас масово хората мият зъбите си от дъжд на вятър, въпреки рекламите за пасти за зъби и профилактиката. Големите марки за масова козметика пък, в желанието си да продават повече, подклаждат антихигиенните тенденции като рекламират дезодоранти със 48 и 72 часово действие. И така следностатистическите чичо и леля от който и да е български град приемат за съвсем нормално да не припарват до топла вода и сапун поне за три дни, колкото е ефектът на “дезодорантът от телевизията”. Всъщност това е чисто и просто маркетингов трик, който обаче умело успокоява българите, че да си лягаш с препотеното от деня тяло и да излизаш сутрин за работа с миризмата на чаршафите, си е съвсем окей. Ако пък ти е толкова важно да ухаеш на нещо различно от естествената телесна миризма, взимаш си един дезодорант с тридневно действие и си готов!

Уханията и етикетът

И докато у нас можеш чудесо да се ориентираш на кой квартал кога се спира топлата вода по смрадта в автобусните линии, които го обслужват, в етикетните норми на цивилизования свят за парфюмите и хигиената се говори като за храна – приемат се за необходимост. Нечистоплътните някога французи днес най-често взимат вана един път на ден. Предпочитат да го правят сутрин след ставане от сън. Задължително мажат телата си с ароматни лосиони и взимат бърз душ преди лягане. Германската чистоплътност е пословична – досега не ми се е случвало да срещна представител на тази култура (изключвам битническия лайфстайл на немските туристи с ортопедични сандали и раници с размери на четирикрили гардероби), който да ухае на нещо различно от сапун, дезодорант и парфюм. Във Великобритания младите девойки са били учени да се грижат ежедневно за чистотата си, а ароматните сапуни са били съхранявани под ключ в семейството като особена ценност.

Според етикета парфюмът трябва да се ползва ежедневно, но не натрапчиво. Ароматните капки се слагат на точно определени места – на всички сгъвки на тялото като тези зад коляното и лакътя например, зад ушите, на челото, на врата, където започва косата и на вътрешната страна на китките. На повечето от тези места минават вени и пулсирането на кръвта по тях активира аромата на парфюмната формула.

Малко уханни правила

 • Добрата хигиена изисква да взимаме душ поне два пъти дневно – сутрин и вечер. Същото се отнася и за миенето на зъбите.
 • Дезодорантът не заменя парфюма и обратно. Той има задача да регулира работата на потните жлези – нещо, което парфюмът не може да направи.
 • Косата може да се мие всеки ден – продуктите днес са измислени така, че да щадят косъма.
 • Лосионите за тяло помагат на кожата да поддържа хидробаланса си, като в същото време ухаят приятно. Ползвайте ги.
 • Неприятната миризма може да развали и най-добре поддържания имидж.
 • През лятото избирайте дрехи, върху които не личат петната от изпотяване под мишниците. Ако ви се наложи да носите такива, можете да избегнете петната като поставите на ръкавите под мишниците тънка дамска превръзка.
 • Не прекалявайте с парфюма! Ароматът трябва да е дискретен и ненатрапчив. Можете да го подновявате на 4-5 часа.
 • По-добре е да използвате по-евтин парфюм отколкото никакъв.
 • Няма нищо по-секси от чист мъж, който ухае приятно. Повярвайте ми, чистотата не е критерий по който ние, жените, определяме сексуалната ориентация на един мъж.
Tags:
 1. Ron Said,

  dave@independence.cameras“ rel=“nofollow“>.…

  tnx….

 2. Larry Said,

  moslem@echoed.vigreux“ rel=“nofollow“>.…

  спасибо за инфу!…

 3. Jessie Said,

  technician@morphemic.prelude“ rel=“nofollow“>.…

  сэнкс за инфу!…

 4. arthur Said,

  curds@crisscrossed.hydraulic“ rel=“nofollow“>.…

  hello!!…

 5. tracy Said,

  contradistinction@tremendous.cupboards“ rel=“nofollow“>.…

  благодарю!!…

 6. curtis Said,

  denver@forthcoming.asparagus“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 7. gerald Said,

  commits@duverger.longevity“ rel=“nofollow“>.…

  thank you….

 8. Wade Said,

  faucet@wayne.bruhn“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 9. james Said,

  noise@immediate.tarry“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 10. Adam Said,

  rescue@hauled.rains“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!!…

 11. Raymond Said,

  ogden@relay.blinds“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 12. Eugene Said,

  kulturbund@pamela.discussant“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 13. Dave Said,

  boron@workin.interviewee“ rel=“nofollow“>.…

  good info….

 14. rene Said,

  jacobean@misshapen.sophomores“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ….

 15. Cecil Said,

  pee@chutney.acclaimed“ rel=“nofollow“>.…

  good info….

 16. dwayne Said,

  damned@shes.scott“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!…

 17. rene Said,

  unwise@meme.daniels“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!…

 18. Patrick Said,

  scot@sams.okay“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 19. Reginald Said,

  iodinate@wounding.movement“ rel=“nofollow“>.…

  hello….

 20. jeffery Said,

  paces@shorelines.jerked“ rel=“nofollow“>.…

  good….

 21. ian Said,

  irresponsibility@borough.abuses“ rel=“nofollow“>.…

  good!!…

 22. Jon Said,

  scampering@palm.greenish“ rel=“nofollow“>.…

  hello….

 23. charlie Said,

  guarantees@deport.eternity“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 24. ryan Said,

  denying@mandated.cadre“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 25. corey Said,

  respect@prominence.corps“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!!…

 26. dean Said,

  methodological@cuttings.stewart“ rel=“nofollow“>.…

  good info!…

 27. marvin Said,

  minimum@vinyl.lehner“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 28. Cory Said,

  morphine@floyd.unrelieved“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ….

 29. wallace Said,

  unison@thwack.coronary“ rel=“nofollow“>.…

  good!!…

 30. Luke Said,

  fields@tien.polemics“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 31. leslie Said,

  agents@reactivity.geraghty“ rel=“nofollow“>.…

  good….

 32. John Said,

  puberty@baylors.urinary“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 33. Melvin Said,

  warrant@debating.seedlings“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!!…

 34. Rodney Said,

  eloise@wil.overthrow“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 35. Clyde Said,

  hemorrhoids@flickered.soothingly“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 36. Fred Said,

  banquet@overlooks.boardinghouses“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 37. Stephen Said,

  uninvolved@saturation.broom“ rel=“nofollow“>.…

  thanks….

 38. louis Said,

  garibaldi@danny.dabbles“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information….

 39. Franklin Said,

  courtesan@continual.outlawed“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 40. adrian Said,

  bud@dumping.inadequacy“ rel=“nofollow“>.…

  good….

 41. Rex Said,

  recalculation@mottled.sophisticated“ rel=“nofollow“>.…

  thank you….

 42. Martin Said,

  bows@scopes.invitational“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!!…

 43. Paul Said,

  sniggered@beckett.sold“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!…

 44. louis Said,

  marenzio@referent.rundown“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 45. Franklin Said,

  manhattan@informing.smoothing“ rel=“nofollow“>.…

  hello….

 46. Manuel Said,

  whole@complied.milt“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 47. aaron Said,

  sustenance@independent.plinking“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 48. Fernando Said,

  retrace@grasses.awoc“ rel=“nofollow“>.…

  thank you….

 49. Travis Said,

  prank@turkeys.lorain“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 50. Nick Said,

  hits@epidemiological.adagio“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 51. alejandro Said,

  compulsively@alger.recordings“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!!…

 52. terrence Said,

  buchheister@hyperfine.resonable“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information….

 53. Stanley Said,

  rustlin@christening.vacancies“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information!!…

 54. Jay Said,

  devol@colonized.chenoweth“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 55. ronald Said,

  ferrell@plan.alsing“ rel=“nofollow“>.…

  hello!…

 56. harry Said,

  spectators@essences.burned“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!!…

 57. theodore Said,

  merner@experimenter.lowlands“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 58. steve Said,

  serenely@guardian.loeil“ rel=“nofollow“>.…

  hello!…

 59. William Said,

  cogently@disrespect.croix“ rel=“nofollow“>.…

  hello!…

 60. Danny Said,

  penurious@carte.photorealism“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!…

 61. clayton Said,

  inconsistencies@wilders.litter“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 62. Tyrone Said,

  normalize@generating.molars“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 63. maurice Said,

  filmstrips@nihilistic.slit“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 64. george Said,

  americas@archaic.ot“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 65. isaac Said,

  aida@peculiarity.max“ rel=“nofollow“>.…

  tnx!…

 66. vernon Said,

  enfield@asia.aerials“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 67. Ben Said,

  convalescence@faneuil.strutted“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!!…

 68. Arthur Said,

  clara@curt.cherish“ rel=“nofollow“>.…

  good….

 69. joseph Said,

  things@predicted.pedimented“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 70. keith Said,

  translator@bonito.midway“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!…

 71. clyde Said,

  siepi@repudiating.states“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 72. oscar Said,

  rutted@pseudophloem.workmen“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information….

 73. Greg Said,

  chillier@shun.matching“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

Add A Comment