online poker

В луксозно нощно заведение сакото е задължително, фейс контролът е винаги прав, а дискретността е условие

Велико нещо е нощният клуб, каза веднъж една приятелка и определено имаше право. Седмица по-рано бяхме заедно в едно лъскаво нощно заведение, където случайно срещнахме най-големия шеф в компанията, за която работеше въпросната дама. Тя изпитваше, да го наречем, дълбоко страхопочитание към него и дори в неформална и приятелска среда го наричаше скучно денди. Под светлината на прожекторите обаче скучното денди се оказа изключително симпатичен млад мъж с перфектни обноски и чувство за хумор. Къде от куртоазия, къде от интерес, шефът прекара половин час при нас, говорейки за музика, спорт и свободно време, без да обели и дума за работа. Оказа се, че познаваше приятелката ми само като физиономия от честите разминавания по коридорите на офиса. Точно преди да започнем да приемаме присъствието му като малко по-различно от любезно, той се извини учтиво за отнетото време и деликатно се установи в противоположния край на клуба.

Два дена след въпросната среща приятелката ми, която от дълго време се опитваше безуспешно да прокара през цедката на прекия си началник няколко свои бизнес идеи, се сблъска фронтално с големия бос на вратата на асансьора. Този път обаче той се спрял да я поздрави. Разменили няколко думи, на следващия ден изпили пъвото офисно кафе заедно, а в края на седмицата тя вече му беше споделила работните си проекти. Резултатът беше почти моментално повишение, самостоятелност, собствен екип и просторно поле за кариера.

Нощният клуб като социално място

Разбира се, това е един рядко срещан сценарий. Твърде възможно е да срещнете шефа си, а той дълбоко да се издразни от факта, че ще го видите може би леко пийнал, в подозрителна компания или несериозно развихрен из дансинга. Може пък и да ви се зарадва и от чашка на чашка да се опита да превиши служебните си права. В нощния бар могат да се случат много и различни неща. Можете например да срещнете мъжа или жената на живота си, въпреки че по правило никой не си търси съпруг или съпруга точно в подобна социална среда. Всъщност най-често нощният бар е мястото, където падат границите, маските се свалят, дрехите са предизвикателни, а това, което се случва там, понякога трябва бързо да бъде забравено. Така е и нормално – никой не очаква, че в нощно заведение ще срещне хора с дебели томове класика в ръка или пък костюмирани мъже и жени без грим, които търсят с кого да проведат философска беседа. Нощният клуб е територия на тъмнината и обратната страна на живота. Там имаме право да се освободим от задръжките на дневните задължения и да “изтрещим”. Точно такава е например британската практика. Учтивият младеж от банката изведнъж се превръща в извънземен танцьор, скованата директорка на застрахователен офис блясва на дансинга в розов блестящ тоалет, а костюмираният търговец на арматурно желязо лъсва със златни панталони, зелена прическа и гей компания. Всичко е позволено, лудостта се препоръчва, а разкрепостеността е задължителна. Изглежда, че в нощния клуб няма никакви правила. Само че тъкмо напротив.

Клубен етикет

В класическите английски обучения по етикет висококласният нощен клуб и неговите правила се дават като учебникарски пример за строги изисквания към облекло, поведение и обноски. Првилата там наистина са различни от тези “на светло”, но пък компромиси с тях почти никога не се правят, а целта им е да се запази спокойствието на клиентите и да се оправдае очакването им за изключително прекарване.

Сега е времето да уточня, че когато говоря за нощен клуб, изключвам тези, в които музиката, а и съответно културата са чалга. Затова господата с диагоналните чантички, три четвъртите панталони, потниците, джапанките и подстрижката тип “затворник” могат спокойно да не четат. Те и без това ходят в този вид навсякъде, дори и в изискани нощни заведения. Разликата е в това, че в чалга клуба по-вероятно е да ги пуснат въпреки неуважителното облекло, докато в истинския луксозен нощен клуб просто веднага ще ги спрат на вратата. Независимо, че в българската действителност доста често точно тези господа са придружени от изненадващо добре облечени дами.

Първото и най-важно правило на изискания нощен клуб е да има своя отбрана клиентела. В тези заведения често се влиза само с клубна карта за членство, обществото е затворено, а всичко, което се случва на територията на клуба, си остава строго конфиденциално. Ако клубът обаче е с отворени врати за всички посетители, трябва да се информирате добре какви са конкретните му особености. Това ще ви помогне да изберете облеклото си и да се ориентирате за това какво се очаква от вас. Представете си например, че сте в кънтри клуб. Там вероятно няма да се очаква от вас да сте със сако, но пък и едва ли ще ви приветстват горещо, ако идвате директно от обора. В джаз клуба се очаква да сте облечени стилно и да носите сако. В някои клубове джинсите са позволени, стига да са от тъмен деним и със семпла кройка. Обикновено не е задължително да носите вратовръзка, но пък сакото е константа. В добрите световни нощни заведения има дори гардероб със сака, откъдето можете да вземете някое по мярка, за да спазите изискания дрес код.

Да направите резервация е за препоръчване, въпреки че тя не е гаранция, че ще влезете на територията на клуба. Това определя онзи човек на входа, наречен фейс контрол. Неговата задача е да не допуска вътре хора, които биха нарушили общия вид на заведението, биха създали проблеми или притеснили някого с присъствието си. Фейс контролът има пълното право да спре лошо облечените, тези, чийто физиономии не съответстват на атмосферата на клуба, пияните, сърдитите, мръсните, надрусаните, прекалено екстравагантните или обикновените любопитковци. Веднъж отказал ви достъп, фейс контролът има пълното право да извика на помощ охраната, в случай че му противоречите или се опитате да вдигнете скандал. Затова по-добре просто да приемете факта и да опитате късмета си на друго място или да се върнете в друг ден, в подходящ вид.

Правила на тъмно

 • Ако пред клуба има опашка от чакащи, изчакайте своя ред и не се сърдете, ако фейс контролът извика напред някой, който е далеч зад вас. Той има това право.
 • Не се карайте с хора от опашката и не предизвиквайте вниманието на охраната. Разбира се, оплачете се, ако някой друг ви притеснява. За това какво се случва пред самия клуб, отговаря именно неговият екип.
 • В изисканите нощни клубове мъжете трябва да носят сако, а дамите да са официално, но не вулгарно облечени.
 • Гримът може да е силен и дори леко екстравагантен, а дрехите да са секси, но поведението на една дама трябва да е в рамките на приятното лежерно флиртуване. Иначе ще ви помислят за посетителка от бранша. В изисканите клубове тези дами са част от аудиторията, но и те съответстват по вид и поведение на категорията на заведението.
 • Ако носите връхни дрехи или някакъв друг багаж (което принципно не е добра идея), трябва да ги оставите на гардероб. Ако си изгубите номерчето, може да ви накарат да изчакате да си тръгне и последният посетител, за да са сигурни, че зимате точно своята дреха. Затова бъдете внимателни къде го съхранявате.
 • Изчакайте да ви заведат до запазената от вас маса или до мястото, където прецени човекът, зает с настаняването ви.
 • В някои клубове е задължително да направите определена сметка, за да имате право да седите например в сепаре. Затова не се учудвайте, ако на масата ви има бутилка скъп алкохол. Можете да го смените с друг вид напитка, но цената трябва да се покрие. От клуба обаче са длъжни да ви уведомят за такива условия.
 • Когато сте запазили маса за шест човека, но сте отишли трима, имате пълното право да не се съгласявате да ви настаняват нови непознати хора само защото при вас е свободно.
 • Ако в клуба се танцува, сервитьорите се движат с високо вдигнати табли над главите. Имайте предвид това.
 • Ако сте кавалер с дама и тя иска да отиде до тоалетната, трябва да я придружите и да я изчакате, за да се върнете заедно до масата.
 • Всеки си поръчва сам или кавалерът поръчва от името на своята дама. Генерализации от типа “Значи, последно, три водки и… айде четири водки…” не са ваша задача, а на сервитьора. Нека той си ги брои и накрая да обобщи поръчката, за да я потвърдите.
 • Обръщайте се към всички хора от персонала на клуба на вие, никога на ти. Дори с леличката от тоалетната.
 • В луксозните заведения не е добра идея да се разпускате сякаш сте сами. Гледки от натискащи се по диваните хора, мъже, ровещи в деколтетата на разни жени и разгърдени полулегнали господа не са приятни за никого.
 • Ако пушите, знаете, че не можете да го правите в клуба. Не опитвайте.
 • Ако дамата, с която сте, иска да си тръгне по една или друга причина, трябва да я последвате.
 • В случай, че искате да поздравите някого с песен, дискретно отидете до диджея и му обяснете какво искате. Добре е да поощрите диджея с някаква малка сума.
 • Проверявайте сметката си и питайте, ако нещо не е ясно по нея. Бакшишът е в рамките на десет процента от стойността на поръчката, но, разбира се, какво и дали ще дадете, зависи от това дали сте доволни.
 • Поръчаната бутилка или питиета за някого на съседна маса се доставят от сервитьора с обяснение и елегантно посочване. Ако вие сте поръчителят, надигнете чаша за поздрав или кимнете с глава. Това, че сте поръчали бутилка, не означава, че можете да се насадите на масата на хората.
 • Получилите напитките като поздрав, могат да ги приемат или не. Ако приемете обаче, приемате питието, не човека, който го е поръчал. Затова е възпитано да благодарите с кимане и да вдигнете чаша. Отказът е груб, но достатъчно категоричен в случай, че някой нахалства и ви черпи с определени очаквания.
 • На дансинга оставяйте място и за другите да танцуват.
 • Избягвайте конфликти и ако се опитват да ви поставят в центъра на подобно събитие, извикайте охраната.

* Статията беше публикувана във вестник „Труд“.

Tags:

Add A Comment