online poker

апр-18-2012

Етикет на една дама

Posted by Maria Kassimova under Течни състояния

Когато приемете поканата на мъж, не играйте на криеница, не бърборете за щяло и не щяло и не проявявайте излишни капризи

Майка ми била едно от най-красивите момичета на столичната бохема през шейсетте. И като такава, естествено, имала завидна група от ухажори, които ежедневно я атакували с всякакви предложения. Тя, честно казано, се държала направо ледено с тях. Те пък й прощавали, заради сивите й очи и катранено черната коса, широката бяла усмивка и ведрия характер.

Започвам с тази малка семейна история, защото моята мила майка в момичешките си години е един чудесен пример за това как една дама НЕ трябва да се държи с господата, които проявяват интерес към нея. Особено, ако тези господа по никакъв начин не са прекрачвали прага на доброто възпитание и съвсем нормалната за ухажването допустима настоятелност.

Ето как протичала една първа или втора среща между красивата ми майка и влюбения в нея млад мъж през шейсетте.

Младежът се обаждал по телефона и учтиво предлагал среща. Майка ми обикновено се съгласявала не много въодушевено, “за да не си мисли, че е много лесно да се излезе с мен”, както ми казваше. Най-често господинът идвал да вземе от къщи и въпреки това тя често се мотаела поне двайсет минути, докато той притеснено чакал пред входа (за нея било недопустимо да го покани у дома, при родителите си). След това тръгвали за кино, ресторант или бар. Ако нещата вървели добре, майка ми завършвала вечерта с лека целувка пред входа. Само че далеч не винаги било така. Докато вечерта се точела леко и неангажирано, майка ми често изведнъж решавала, че й е ужасно скучно, че младежът я отегчава или просто че не й се стои точно на това място с този човек. В такива моменти включвала своя резервен план, който аз продължавам да смятам за върха на неадекватното поведение, що се отнася до доброто възпитание и етикет Та в ето такъв миг на отегчение, майка ми завеждала горкия младеж до някоя от софийските сгради с два входа (до края на живота си тя ги знаеше до една), заставала пред единия вход и съобщавала на клетия млад мъж, че непременно трябва да се качи да даде нещо на една приятелка в сградата, само за пет минути. Той, нищо не подозиращ, заставал да я чака пред входа. А тя елегантно и без никакви скрупули, се изнизвала през другия вход, хващала си трамвайчето и хайде у дома. Човекът чакал, чакал, чакал… пък накрая си тръгвал огорчен със заглушителен звън на тенекии в ушите. Следващата седмица майка ми трябвало да се крие по телефона от разгневените въпроси на ухажора, но това не я притеснявало особено. Свикнала била…

Стил от женски род

Тъй като в миналия брой приложих цели единайсет правила за това как не трябва да се държи един мъж на вечеря с дама, нека сега да постъпя справедливо и да си призная, че твърде често и ние, жените, проваляме хубавата вечер, заради липсата си на елементарни познания по етикет. Дори не по етикет, а просто по човешко отношение. Първото, което една дама трябва да знае, когато мъж я покани на среща е, че не е необходимо непременно да приема тази покана за неприличво предложение. Това как ще протече вечерта най-често си зависи от дамата. Ако тя реши, че компанията на кавалера й е приятна и може да се развие още на първата среща, нищо не й пречи да го направи. Дори въпреки правилото, че на първата среща най-добре е да не се преминават границите към интимната близост. В крайна сметка живеем в двайсет и първи век и старите правила за кавалерство важат много повече в уважителното отношение към една жена, отколкото в налагането на правила, свързани с “това може и това – не” в тяхното емоционално или сексуално привличане. И точно защото дамата днес има свободата да реши как иска да започне и да завърши една нейна среща с мъж, добре е да се отнася към него с нужното уважение като към човешко същество. В случай, че сте приели поканата на един мъж за вечеря, а пък после по някаква причина сте се разколебали, недейте да го подлагате на криеница. Номерата с “падна ми батерията” и “не съм си чула телефона” стоят много несериозно. По-добре е да съберете кураж, да му отговорите, а не да му пускате съобщение например, и да декларирате отказа си направо. Винаги бъдете любезни, особено ако получавате възпитано отношение от другата страна. Класата на една жена е не само в умението й да се съгласява, но и в умението да отказва с финес и възпитание.

Когато излизате на среща с един мъж, имате право на пет минути закъснение. Съгласете се, че не е приятно да стоите побит на някакъв ъгъл или над някое изстиващо кафе в бар, за да чакате когото и да било. Дори и да имате най-високото мнение за себе си и другите определено да ви възприемат за страшна красавица, това няма нищо общо с възпитанието и не ви позволява да се възползвате от свободното време на хората, които ви чакат.

Да излезете на вечеря с мъж, означава, че най-вероятно той ще плати сметката. Не товарете клетия човек с най-скъпите ястия от менюто и не предявявайте нечовешки претенции в ресторанта от сорта на “това колко калории е?”, “ах, колко гнусно изглежда това!…” или “ми не ми се яде повече”, особено когато едва сте отхапали трохица от ястието. Възпитано е да изчакате и вашият кавалер да получи поръчката си, за да започнете да се храните заедно. Същото се отнася и за първата наздравица.

Бъбриви момичета

Няма нищо по-досадно от бъбриви жени на вечеря. Когато вечеряте с мъж, който ви харесва, много лесно е да се отпуснете и да започнете неконтролируемо да говорите за емоциите си. Гледайте да удържате този поток от женски думи. Не е нужно да обяснявате още от първата среща дълбочината на чувствата си и момичешките си мечти, защото със сигурност ще стреснете човека. Хубаво е и да се опитате да възпрете поривите да го прекъснете и да кажете непременно “о, ти пък да видиш аз…” точно, когато той ви разказва някаква драматична своя история. Помнете, че трябва да слушате, не само да говорите. Поради емоционалната си същност ние, жените, имаме склонността да проронваме по една сълза за щяло и нещяло. На един абитуриентски бал например едно девойче горко се разплака пред изумените погледи на съучениците си от мъжки пол, защото на масата се сервира агнешко. Разбира се, съпроводи сълзите си с вдъхновена реч за малки пухкави агънца, които блеят по зелени поляни, а сега, ето на, как са се озовали на масата… не оспорвам правото на всеки да има свои убеждения, казвам само, че не това е начинът да ги защитаваш точно на това място и точно в тази компания. За да удържите склонността към логорея, пийте малко и яжте бавно. Изслушвайте историите на мъжа срещу вас, и се включвайте със свое мнение, без да го налагате. Гледайте да не водите спор, за да му демонстрирате колко сте надчетена. Ако наистина сте, това ще си проличи по умерения начин, по който спорите и готовността ви да приемате чуждо мнение. И от мен да го знаете – майките ни не винаги са ни пример за подражание.

Изпитани съвети към ухажвани дами

 • Когато приемате поканата на един мъж, не се офлянквайте. Помогнете му в избора на място или се информирайте за подробностите около мястото, на което той ви кани.
 • Облечете се според сезона и събитието, а не според това с какво се харесвате или кое ви е най-ново в гардероба.
 • Оставете секси дрешките за по-нататък, за да не изглеждате глупаво. Разбира се, това не значи да облечете костюмче на ватманка – нека е нещо семпло и деликатно секси.
 • Не се правете на супер самостоятелна жена, като с магарешки инат държите да си платите консумираното. Щом сте поканена, оставете кавалерът да плати сметката. Може обаче да се реванширате, като и вие го поканите на вечеря. Само в случай, че ви е приятно, разбира се.
 • Докато сте на среща с вашия кавалер, не пускайте есемеси на приятелки с кодови фрази за това как върви вечерта. Доста е долно.
 • Ако решите да оправите грима си, не го правете на масата. Най-добре да се извините и да отидете до тоалетната, като недейте да прекарвате половината вечер там.
 • Не бъдете излишно претенциозни, като се мусите, мълчите красиво или предявявате несъстоятелни капризи към сервитьорите.
 • Внимателно с езика на жестовете! Лекото поклащане на крака, когато колената са кръстосани, може да се приеме както за знак на отегчение, така и за покана за сексуална игра.
 • Често хубавите жени обичат да се оглеждат в погледите на хората около тях. Не е добра идея да го правите непрекъснато, когато сте в компанията на своя кавалер. Жените чувстват силата на погледа и с гърба си, така че не се въртете на всички страни и не флиртувайте с аудиторията.
 • Ако наоколо има малки щъкащи дечица или пухкави кученца, гледайте да не изпадате в умиление и шумно да говорите на бебешки език. Рискувате да заприличате на глуповата кукла Барби, която не знае как да се държи.
 • Може и да усетите, че това не е вашият човек и вашето място. Моля ви, не си тръгвайте през задния вход! Ако нямате основание да се чувствате обидена, останете, накрая благодарете и след това вече не приемайте нова покана. Възпитаният човек знае как да си тръгва и да отказва с достойнство, като зачита достойнството и на този срещу него.
Tags:

Add A Comment