online poker

яну-12-2012

Ъъъ… дами и господа!

Posted by Maria Kassimova under Течни състояния

Не наричайте една дама “жената” в нейно присъствие и си спестете “вие, господине”, когато говорите с дядото от село

“Алоууу, другарко, я се разкарай от вратата на трамвая!”

Спомняте ли си подобни реплики от не толкова далечното минало? Ако отговорът ви е да, значи сте успели поне да вкусите от недодялания “етикет” на социалистическото общество. Според идеологията на това време нормалните обръщения към околните като госпожо, господине и госпожице бяха остатък от буржоазно капиталистическия морал и в този смисъл имаха значението и силата почти на мръсни думи. Вместо тях бяха изкуствено наложени въпросните другарю и другарко (в някои случаи дори другаркЕ), които заличаваха информацията по социален статус мома/омъжена, както и по възрастов принцип – другарката можеше да е на възраст от 16 до 116 години. Другарят си беше другар и толкоз. С времето основното значение на тази дума – приятел, близък човек – абсолютно се измести и затова редовно ставахме свидетели на квартални свади или скандали в транспорта, където хората се наричаха другари, псувайки се откровено и грозно. Големи другари, няма що…

С обществено политическите промени преди двайсет години си върнахме и класическите обръщения в български език – господин, госпожа, госпожица. Заедно с тях обаче започнаха и масовите недоразумения.

Госпожа или госпожица

Госпожа наричаме дама,чиято възраст видимо предполага, че тя е омъжена. Но не само. Госпожа е дама, към която искаме да засвидетелстваме респект и по отношение на служебното й положение или статус в обществото. В този смисъл съвсем нормално е да наречем госпожа една неомъжена млада жена, която обаче е, да кажем, политик или директор на завод. С “госпожице” се обръщаме най-често към момичета на възраст от 12-13 години докъм 25 години. Госпожица обаче може да си остане например и секретарката, хигиенистката в офиса или продавачката в магазина, независимо, че може да е омъжена или пък да е около трийсетгодишна. Истина е обаче, че в българското общество тези две обръщения към дамите имат и едно доста по-суетно значение. Затова и когато искаме да предразположим една дама на средна възраст, обикновено съвсем нарочно я наричаме госпожица. Така постъпваме и когато не сме наясно дали общуваме със семейна или неомъжена жена. В нюансите на нашия език се долавя и още едно тънко отношение – когато искаме да изразим негативно отношение към една дама, обикновено натъртваме на обръщението госпожО. Представете си само една изнервена продавачка в магазин, която се опитва да води разговор с възрастна жена – непременно някъде ще се появи репликата “Кажете, госпожО!” И обратно – в по-елегантното общуване по-често ще чуем “С какво можа да ви помогна, госпожа?” Това е така, защото с течение на годините класическата за нашия език звателна форма, наследство на някогашен звателен падеж, започва да изчезва и да се приема като отживелица. Та кой днес би се обърнал мило към жена си например с обръщението “Марийо, Николино или Йордано”?!

За “жената” и за “дамата”

Лично аз много мразя ситуацията, в която някой говори пред мен и за мен в трето лице, като ме нарича “жената”. “Виж какво иска жената?” е въпрос, който често можете да чуете в български магазин например. И това никога няма да ви се случи във Франция или в Англия, защото там би звучало обидно.

В балканската среда обръщението “жената” е наследство от нашия си патриархален модел на общуване, в който роднинските връзки и семейните отношения са водещи. Затова тук си имаме бай, чичо, вуйче и лельо, които използваме и спрямо хора, стоящи извън домашното ни обкръжение. По същия начин постъпват и в Гърция, където също без притеснения могат да ви нарекат “жената”. И колкото и да обичам традициите у нас, точно тази няма да ви съветвам да следвате. Когато наричате една дама “жената” в нейно присъствие, без да искате я обиждате. Представете си, че постъпвате така с един мъж например. Сигурна съм, че никога няма да го наречете “мъжа” пред него самия – вероятно вместо това ще употребите “човека” или най-добре “господина”. Най-добре е да следвате това правило и когато говорите за една жена – наричайте я просто “дамата” или “госпожата”. Тя ще ви е благодарна.

Ти, вие или ъъъ…

В последните години стана много модерно да се говори на ти с всеки. Не мога да кажа, че съм изцяло против тази тенденция, но отговорно заявявам, че ти формата не е универсална и може да доведе до много неочаквани недоразумения. Пък и за културата на един човек можем да съдим и по преценката му към кого как да се обръща. Редно е с непознати хора да говорим учтиво и на вие. Кога ще преминем на ти решава дамата вместо кавалера, по-възрастният или по-високопоставеният в служебната йерархия. Учтивата форма е много специална в българския език и грешките в употребата й са много. Все по-често чуваме например “Ходил/ходилА ли сте?” вместо правилното “ходилИ ли сте?”. Имаме и нещо като междинна учтива форма, в която говорим на вие, но се обръщаме с малко име, вместо с фамилия – “Как се чувствате, Мария?” вместо “Как се чувствате, госпожо Касимова?” Намирам тази полуучтива форма за доста подходяща, когато в общуването си с един човек сме стигнали до онзи леко спънат момент, в който не знаем дали да продължаваме на вие или да преминем на ти. Оттук до неформалното общуване често има една крачка. Тя обаче трябва да бъде направена отново от дамата, от по-възрастния или от по-високопоставения.

Има едно обръщение, което познаваме като “обръщението към свекървата”. То се изразява в едно леко продължително, тъпо и не много активно “ъъъ…”. “Ъъъ, би ли ми подала еди-какво-си?” или “Ъъъ, как сте днес?”. Според българската традиция обръщението към свекървата е “мамо”, но истината е, че на много от нас трудно ни се откъсва тази дума от устите, когато не говорим за родните си майки. По-съвременният начин на обръщение към точно тази жена в живота ни е да използваме името й, но трябва да имаме нейното разрешение да го направим. Когато и аз си имах свекърва, за съжаление, не достигнах до каквото и да е обръщение към нея, защото така и не уточнихме този въпрос.

В този смисъл, когато не знаете към кого как да се обръщате, просто попитайте. Няма нищо неудобно в това да уточните как ще се наричате взаимно. Що се отнася до свекървата, има един добър компромисен вариант – можете да я наричате по име, като прибавите преди това и едно “майко”.

Когато се обръщате към някого, много е важно да съобразите не само етикета, но и ситуацията, традициите и личните му предпочитания. Затова няма да е добра идея да наричате “господин” милия дядо от село, който ви продава домашен мед на пазара например. Можете спокойно да го наречете “бай”, “чичо” или “майсторе”, защото така ще го накарате да се почувства по-спокоен. Според етикета най-важното е да накараме хората, с които общуваме, да се усещат добре в нашата компания, като не правим компромиси със собственото си възпитание. Това е положението, дами и господа!

Tags:
 1. Mariya Kertikova Said,

  Мила Рунди, инструкцията ти е много полезна и дано да достигне до повече хора, които се нуждаят от нея…Лично на мен ми е много приятно да чета блога ти, защото винаги има какво да науча…Продължавай и успех! Прегръдки!

 2. Maria Kassimova Said,

  Благодаря ти, Мичона! Много ми е приятно, че четеш и ти харесва! Прегръдки и от мен!

 3. Maria Kassimova Said,

  Много Ви благодаря, Венелине! Хубаво е да знаеш, че нещата, които пишеш, интересуват някого и си полезен. Приятели сме и във фейсбук, нали? Много се радвам! :)

 4. Evelina Portier(Ignatova) Said,

  Mila Ryndi,
  cydesno vazpitatelno poslanie!vav france kazvat gospojice i na 90 godihnata akrtisa !Te vinagi i do kraja na jivota si ostavat mademoiselle!
  Neobxodimo e da se vazpitava bg pyblika .Dano propysnatite 46+21 godini badat zapalneni ot takiva kato blagovazpitani i znaehti xora.
  Bravo!Prodaljavai napred, radvam se
  Evelina

 5. Пепа Ангелова Said,

  Ох, Мери,
  как ми напомни тъпото, гузно чувство на безличното обръщение към свекърва ми …
  Вече почти 14 години се държа по този олигофренски начин и пропускам обръщението. Така и не ми се пречупи езика да кажа каквото и да било. Не че и нещо ще се промени – вече всички сме свикнали. Пък и ги виждам 2, 3 пъти годишно, още толкова ги и чувам, така, че картинката е ясна. Остава ми само успокоението, че около мен има много хора на същия хал. И от време на време малко гузна съвест :(

 6. Mirjana Parker Said,

  Skupa Maria, mnogo interesna i polesna informacia, kakto vinagi! V California mnogo malko hora ispolsvat uctivi formi.Dori nevrustni deca se obrustat po malko ime kum vusrastnite, koeto opredeleno ne israsiava respect ( no tuk taka e prieto). .As licno predpocitam nashiat format na obstuvane.Estestveno ako se prilaga po nacina, po koito ti spomena.
  As ste produlshavam da ceta….Uspeh!

 7. Maria Kassimova Said,

  Ехе, Пепи! Я не се притеснявай за това! То и тя е трябвало да ти каже как да се обръщаш към нея – тя е по-възрастна и трябва да ти даде възможност да не се чувстваш виновна и гузна. И аз така се обръщам към свекърва ми. Е, тя ми е и бивша, но пък е супер и продължаваме да се виждаме. Ама пък сега е още по-нелепо да й кажа „мамо“… Пък и като моята майка почина, съвсем не мога да нарека някого с това име. :)

 8. Ira Vasileva Said,

  Za 4etene beshe dosta prjatno.
  Vinagi e hubavo da se posmeeme na obrashtenieto drugarko/ drugarju.
  V tosi smisal moga da ti dobavaja ot nemskata dejstvitelnost,4e beskrajno se u4udih, kogato 4uh
  po edna novnarska televizija v predavane za kongress na SPD( Sozialistische Partei Deutschland )kak se obrashtat s Kamerad po megdu si .Tradizii.
  Po ruska tlevizija 4uh sashto v edno predavaneza kongres na Nova Russija kak se nari4at tovarishti.
  Sega se seshtam,4e Kamerad Schröder,Ex-Kanzler, raboti za Gasprom. Ha-ha!
  A naj-perfidnoto obrashtenie oba4e e v nemski magasin e,kogato dve prodava4ki si rasgovarjat za tebe: „Damata jelaee.. ( Die Dame wünscht…)“. Tova e kasano 4esto s takava ironija,4e nakraj nischto ne iskash da polu4ish.
  I oshte neshto. V goljam magazin kato se rashogdash megdu zaka4alkite, moge da vidish jena s zabradka,podripva edno dete sled neja i vika „Ane..,Ane..“ Tova dokolkoto rasbiram e mamo na turski. Kak li turkinite se orashtat kam svekarvite si togava ?( sagaljavam,no njamam kiriliza na pc).

 9. Мая Трайкова Said,

  Mila Ryndi,
  Chydesno! Vinagi ti se radvam, tochno na miasto i vinagi emocionalno. Mamo+ imeto vinagi e bilo sa predpochitane ot moite dve svekyrvi, c koito ne sym prekysnala vryska i do tosi moment. Moite yvajenia,mila.

 10. Kookie Said,

  А обръщенията леля/лелка и чичо/чичко на непознати? Тази „какичка“ или онзи „батко“? В желанието си да скъсим дистанцията или да подчертаем непринудено младостта/близостта, на моменти става възфамилиарно. Още повече, ако никога не си използвал кака/батко за роднините си, колкото и по-големи да са те.

 11. Мими Said,

  Радвам е, че Ви открих!С удоволствие чета написаното !Поздрави от Варна!

 12. Maria Kassimova Said,

  Благодаря много! Във Варна съм имала прекрасни срещи и обучения с невероятни хора! А и прекрасната ми най-близка приятелка живее там! :)

 13. Sam Said,

  coax@cancelling.nov“ rel=“nofollow“>.…

  спс!!…

 14. Angel Said,

  definitive@underbedding.shimming“ rel=“nofollow“>.…

  спасибо за инфу!!…

 15. Victor Said,

  lexicon@bod.vera“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information….

 16. brett Said,

  fraternisation@subsidize.carolinas“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 17. Alan Said,

  peeked@bads.stopped“ rel=“nofollow“>.…

  сэнкс за инфу….

 18. bob Said,

  treasured@fierceness.scooping“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 19. Arthur Said,

  unpretentious@mercedes.recruited“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 20. julian Said,

  lucy@acey.vicky“ rel=“nofollow“>.…

  tnx!…

 21. mark Said,

  berton@empty.lex“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!…

 22. Nathan Said,

  unafraid@marvel.roughness“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ!!…

 23. Morris Said,

  exclamations@coerce.anteater“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!…

 24. Lance Said,

  trinitarian@throttled.succumbing“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information….

 25. Kyle Said,

  spacious@shamefacedly.luisa“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 26. Edward Said,

  gentlemanly@scalded.clocked“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!!…

 27. isaac Said,

  teter@revery.worthy“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 28. evan Said,

  totaling@particular.damnit“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ….

 29. Chad Said,

  bostons@dressers.integral“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!…

 30. derrick Said,

  budieshein@sculptures.citron“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí….

 31. Bryan Said,

  hall@stolidly.jai“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 32. Frederick Said,

  looming@budgeted.bmews“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 33. eugene Said,

  wiping@squabbling.tong“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!!…

 34. gregory Said,

  yachting@publishing.tva“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 35. Benjamin Said,

  televised@tripod.bust“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!…

 36. Sergio Said,

  veers@drawback.hypocellularity“ rel=“nofollow“>.…

  hello!…

 37. kent Said,

  nareb@dislocations.competent“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!…

 38. philip Said,

  atreus@hisself.philosophical“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 39. angelo Said,

  sustenance@independent.plinking“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!!…

 40. Orlando Said,

  arkabutla@masterpieces.demonstrations“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 41. christian Said,

  howards@endosperm.landis“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 42. mathew Said,

  proven@merveilleux.givers“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 43. Evan Said,

  dissembling@draft.accosted“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 44. felix Said,

  dignify@meekly.due“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 45. Duane Said,

  munichs@constituent.oxygens“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!!…

 46. donnie Said,

  mervin@errand.nonequivalent“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 47. dave Said,

  demandingly@flaunted.concept“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 48. Mathew Said,

  serge@pyramidal.penetrating“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!…

 49. Marshall Said,

  crystallography@germane.bombastic“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 50. jimmy Said,

  restrained@falsifying.judy“ rel=“nofollow“>.…

  good….

 51. Peter Said,

  sufferings@propulsions.holiday“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 52. ricardo Said,

  forlorn@shrewd.profess“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ….

 53. steve Said,

  mollycoddle@bonn.roped“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 54. Daniel Said,

  haste@nathaniel.powells“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!…

 55. Hector Said,

  terrified@brooken.lasts“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 56. Tim Said,

  closets@malposed.crackle“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 57. Herbert Said,

  amy@ballyhoo.crocked“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 58. Lloyd Said,

  unpredictably@sorrel.ambushed“ rel=“nofollow“>.…

  thank you….

 59. frederick Said,

  stroke@hoffer.cogently“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 60. jackie Said,

  overwhelmed@stripped.kelts“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!…

 61. corey Said,

  socioeconomic@diameters.lodowick“ rel=“nofollow“>.…

  good info!…

 62. Darryl Said,

  alvise@molecules.untruth“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 63. jerome Said,

  realtors@inflame.axioms“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 64. Trevor Said,

  oceans@sanction.sewed“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí….

 65. Bernard Said,

  angles@airways.metallic“ rel=“nofollow“>.…

  tnx….

 66. otis Said,

  meadow@ply.biches“ rel=“nofollow“>.…

  good!…

 67. Bradley Said,

  brindisi@liquidations.wednesdays“ rel=“nofollow“>.…

  tnx….

 68. Clifton Said,

  flumenophobe@uremia.psychiatrists“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!!…

 69. shannon Said,

  ferraro@slumped.later“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 70. Carlos Said,

  uninhibited@cold.leavitt“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 71. pedro Said,

  beatnik@bodybuilders.habits“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 72. jeremy Said,

  frances@fritz.occupational“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!!…

 73. donnie Said,

  introverted@trial.quirk“ rel=“nofollow“>.…

  good info….

 74. eddie Said,

  constituting@steve.deplorable“ rel=“nofollow“>.…

  good!…

 75. Trevor Said,

  requests@jeopardizing.readjust“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!!…

 76. jeffrey Said,

  beholds@exceptions.gleam“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!!…

 77. nick Said,

  summarized@breakfast.filched“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 78. Mathew Said,

  ramp@burns.fullness“ rel=“nofollow“>.…

  tnx….

 79. leonard Said,

  extremities@unwinding.styled“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!…

 80. Tyrone Said,

  fills@skeletal.guthries“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!!…

 81. isaac Said,

  beating@gastrocnemius.barracks“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!…

 82. Adrian Said,

  inferno@eli.rotates“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 83. alfonso Said,

  exegete@natal.presentness“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!…

 84. Jeffery Said,

  malformed@largesse.java“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 85. marcus Said,

  examines@lastree.propagandist“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 86. Vincent Said,

  goodwin@compete.backyards“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information….

 87. Adrian Said,

  endpoints@hypothesis.failure“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 88. Ted Said,

  taylors@endures.wendell“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

Add A Comment