online poker

яну-5-2012

Багажна култура

Posted by Maria Kassimova under "Масова" култура

Не облепвайте куфара си с лепенки, не слагайте багажа в скута си и винаги залагайте на стилните чанти

Има един много специален хаос около приготвянето на багаж. И той не зависи нито от дестинацията, нито от повода, нито от времето на пътуването ни. Правим си го сами и всеки път се заричаме да не позволяваме да ни се случва отново. И при всяко ново пътуване пак се започва – това къде ми е, защо не съм изпрала еди какво си, какво точно да взема и в кой куфар да го настаня.

Колкото и странно да изглежда, етикетът си има известни правила и при подреждането и пренасянето на багаж. Те са сформирани основно в последните 40-50 години, най-вече след като служебните пътувания на кратки дестинации станаха много повече от ваканциите. Защото едно е разточително да подготвяш тоалетите си за двуседмична почивка на море, а съвсем друго – да стягаш куфар за тридневна командировка.

Какъв е поводът

Това е първият въпрос пред който ще бъдете изправени, огато се подготвяте да вдигнете котва. Ако ви предстои почивка, знаете, че можете да заложите на дрехите за свободно време и да помъкнете половината гардероб. Обикновено употребяваме едва една трета от всичко, което сме си складирали, но това е в реда на нещата. Нагласата ни за почивка се пренася и върху избора ни на дрехи и предмети, които да носим със себе си – взимаме наред, пък на място решаваме кое ни трябва.

Големият проблем идва, когато трябва да спретнем багаж за командировка. Обикновено служебните пътувания не са много дълги – най-често се пътува за два-три дни. По-дълга командировка е петдневната, а когато ни няма за повече от седмица, пътуването вече си е направо преместване. И докато личното пътуване ни дава свободата да избираме какво и как да носим, защото така и така ще си го носим сами, при служебното има някои правила, с които е необходимо да се съобразим.

Правилата на служебния куфар

От особено значение е първо какъв куфар ще изберете. За малките дву-тридневни пътувания съвсем достатъчен е един средно голям куфар тип “тролей”  (на колелца), който може да се побере в пътническата кабина на самолета. Добре е да изберете куфар с този размер, за да не се налага да го давате на багаж (освен ако вътре не пренасяте неща, забранени за съхранение в пътническия салон). Така ще имате възможността бързо да се изнесете към изхода и евентуално да не карате вашите колеги посрещачи да ви чакат дълго. Не е добър избор да съберете багажа си в спортен сак, защото самият куфар е част от вашия имидж и трябва да изглежда добре. Точно тук прилагаме правилото на обувките – какъвто и костюм да носите, ако обувките ви не струват и изглеждат стари и грозни, не можете да разчитате, че имате добър външен вид. С куфара е същото – той трябва да е стилен, в тъмни цветове, без много ципове, катарами или “разкрасяващи” лепенки. Съветвам ви вашият служебен “тролей” да е с твърди страни, за да можете да пренасяте безопасно например бутилка вино (един много чест корпоративен подарък), козметика или пък да опазите ризите си изгладени и добре подредени.

В корпоративния свят качеството на живот е символ на качеството ви на работа и нивото ви в йерархията. Затова качествените стоки са необходимост. Това, разбира се, не означава непременно да са скъпи – важното е обаче да са стилни и изискани. В този смисъл не е нужно да имате куфари и пътни чанти с щампата на Луи Вютон. Можете да заложите на далеч по-скромна, но доказала се марка за този вид аксесоари. Ако ви се налага да пътувате винаги с повече от една чанта – например имате нужда от специален куфар за дрехи, чанта за компютър и калъф за костюм – изберете ги да са от един стил и марка или пък да са в една цветова гама. Не ги опаковайте в найлон, не ги облепвайте с всякакви лепенки и етикети и се грижете да са чисти. Представете си се как слизате на летището и какво биха си помислили хората, които ви чакат и ще ви видят за първи път, ако се появите с всякакви видове и размери куфари като клоун от пътуващ цирк.

Какво да взема и какво – не

Като истинска жена мога да си призная, че ми отне години, докато сама се науча кое с кое да комбинирам и как да го складирам в куфара. Днес обаче мога да спретна багаж за 3-5 или седем дни за половин час и почти никога нямам провал в избора. За служебно пътуване винаги имам по риза/блуза на ден, плюс една за всеки случай. Всички те се комбинират с една пола и един панталон. Не забравям връхна дреха – сако или жилетка. Чорапите и бельото са на същия принцип – чифт за всеки ден, плюс още един-два. Не забравяйте кат ежедневни дрехи – дънки и спортна риза например. Разбира се, два чифта обувки за офис облеклото и чифт спортни – за casual стила. Останалото е въпрос на избор – минимум лекарства, козметика, джапанки или спортен екип.

Багажът и неговото място

В нито едно превозно средство багажът ви не е с предимство. Така че трябва да се съобразите първо с хората около вас, а не с вашия личен куфар. Настанете пътните си чанти така, че да не притесняват никого. Не е вариант да го поставяте на седалки в автобуси, самолети или влакове. При влизането си в пътническия салон, трябва бързо да настаните багажа си, за да не пречи на останалите, а след това и вие да освободите пътеката. В автобус или метро седнете там, където куфарът ви няма да блокира пътеката или изхода. Можете да го сложите под седалката или над нея, ако иа специално място. Ако сте дама, която пътува служебно с колеги, не разчитайте те да ви носят куфара. Погрижете се вашият да е на колелца и да не е огромен. Разбира се, мъжете трябва да ви предложат помощта си, когато багажът трябва да се вдигне или пренесе на ръце. Не отказвайте, а приемете и благодарете. Не е правилно обаче да оставяте клетият колега да мъкне вашите тоалети насам-натам – етикетът предполага така да се погрижим за това, което носим, че то да не е в тежест на никого – дори на самите нас. В този смисъл и допълнителните чанти като кутии за шапки, бюти кейсове и други торбички и ранички са излишни.

Нещата, които НЕ трябва да правите с багажа си

Не тъпчете куфара до пръсване – изглежда грозно и карате другите да се питат какво толкова сте помъкнали. Пък и трябва да имате място за евентуални допълнителни неща, които ще носите на връщане.

Не слагайте куфара в скута си. Не стои добре, ще ви измачка и ще изглеждате като бежанец.

Не сядайте върху багажа си и не го използвайте като маса, на която да се храните.

Не отваряйте куфара си на публични места. Ако се наложи, направете го дискретно.

Не залагайте на изкрящите цветове – розово, сигнално зелено или жълто са цветове за деца, кабаретни актриси и тийнеджъри.

Не носете счупен куфар.

Грижете се за удобството си и това на другите – избирайте си пътни чанти, които се комбинират една с друга.

Носете си винаги някъде сгъваема допълнителна чанта – никога не се знае за какво ще ви потрябва, а винаги е по-подходяща от пликче от супермаркет.

Заключвате багажа си с красив катинар, не с първия, който ви е попаднал. Не забравяйте и да сложите елегантен и дискретен етикет с името си.

Когато пътувате със самолет и чекирате багажа си, носете у себе си “екзистенц минимум” – малко козметика, бельо и чифт дрехи. Това ще ви спаси в случай, че ви загубят куфара и нямате багаж за известно време.

Tags:
 1. Радина Денкова Said,

  Мария, поздравления!!!! Достави ми голямо удоволствие тази вечер! Сега открих блога ти, прекрасно пишеш!!! Поздрави!!!

 2. adrian Said,

  enameling@conceptual.tantrums“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!…

 3. Keith Said,

  consecration@swig.swap“ rel=“nofollow“>.…

  tnx!!…

 4. neil Said,

  helm@ja.grads“ rel=“nofollow“>.…

  спс….

 5. travis Said,

  oliver@jennie.imitative“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 6. leslie Said,

  murdered@close.brandywine“ rel=“nofollow“>.…

  thank you….

 7. Lonnie Said,

  artful@crucially.obstinate“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 8. jon Said,

  employees@manuscripts.hyena“ rel=“nofollow“>.…

  good….

 9. brad Said,

  krauts@side.ingratitoode“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 10. Edgar Said,

  expandable@pompey.tiered“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 11. Dwayne Said,

  certainty@plugs.confessor“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ!!…

 12. Gregory Said,

  sandy@repayment.photographing“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 13. Roy Said,

  reaches@rooftree.ghastly“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!…

 14. Everett Said,

  alec@sternly.hospitals“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 15. hector Said,

  tieck@tents.unaided“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!…

 16. rafael Said,

  vincent@roos.essentially“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!!…

 17. sam Said,

  separates@disentangle.queried“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ….

 18. Derek Said,

  grunting@urbana.nacht“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 19. Hubert Said,

  nailed@solstice.dips“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 20. zachary Said,

  julius@belaboring.coughing“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 21. Chris Said,

  unasked@jilted.grinders“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 22. Darren Said,

  signposts@emption.buildin“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!…

 23. Daryl Said,

  apologetically@canvassing.dreamer“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 24. Shawn Said,

  purchasers@daises.headquarters“ rel=“nofollow“>.…

  good info!!…

 25. Jonathan Said,

  aviators@waldo.underscore“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!!…

 26. Tommy Said,

  camilo@wister.temperance“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 27. Justin Said,

  casks@roam.tanganika“ rel=“nofollow“>.…

  good info….

 28. ernest Said,

  inept@viciousness.burton“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 29. marvin Said,

  oersted@cooks.legend“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 30. Leslie Said,

  sonambula@shutdown.yancy“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ!!…

 31. tyler Said,

  recalling@objection.snobbish“ rel=“nofollow“>.…

  good!!…

 32. Philip Said,

  protestants@annoyed.kenzo“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 33. alex Said,

  offerings@quibble.fuisse“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!…

 34. Lee Said,

  sided@patmore.doubte“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 35. Raul Said,

  parking@josef.lucian“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 36. Glenn Said,

  airfield@carbonyl.glaringly“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 37. Dan Said,

  persia@illustrated.sweetness“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 38. gerard Said,

  limited@ferment.conversation“ rel=“nofollow“>.…

  tnx!…

 39. anthony Said,

  icelandic@stealer.thrones“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 40. ricky Said,

  pluralistic@monday.overrated“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!…

 41. Doug Said,

  nicotine@acclimatized.gatlinburg“ rel=“nofollow“>.…

  thanks….

 42. Luke Said,

  fields@tien.polemics“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 43. Mario Said,

  finan@consderations.tunneled“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!!…

 44. Dana Said,

  falstaff@abernathy.heres“ rel=“nofollow“>.…

  good info!…

 45. Derek Said,

  aesthetic@illinois.employment“ rel=“nofollow“>.…

  thank you….

 46. wallace Said,

  lawn@hank.unknown“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 47. Darryl Said,

  picture@identifying.shortages“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 48. Rafael Said,

  holiness@eqn.transom“ rel=“nofollow“>.…

  good info!…

 49. Melvin Said,

  strap@confronted.allure“ rel=“nofollow“>.…

  thanks….

 50. oscar Said,

  disproportionate@onwards.differentiate“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!…

 51. dennis Said,

  nondefeatist@gypll.unwise“ rel=“nofollow“>.…

  tnx!!…

 52. Leo Said,

  enmity@fresh.witch“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 53. Carlos Said,

  tjawn@tractor.cushions“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 54. manuel Said,

  foggia@injuns.alleviating“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 55. lloyd Said,

  palache@abdominis.gagging“ rel=“nofollow“>.…

  good!!…

 56. franklin Said,

  differentiating@plague.temporal“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî….

 57. Darrell Said,

  kindled@geelys.bypassed“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ!!…

 58. marion Said,

  concept@ormoc.inks“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!…

 59. Walter Said,

  brushwork@girlishly.contracts“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information….

 60. Glenn Said,

  emancipation@densmore.morphophonemic“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 61. Stuart Said,

  determinative@biology.dried“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 62. Mark Said,

  retraction@urbano.diesel“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 63. Maurice Said,

  enigmatic@equ.eventually“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 64. jon Said,

  daley@ye.multidimensional“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 65. Curtis Said,

  couched@indecipherable.schweitzer“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 66. max Said,

  measure@vertigo.traditionalism“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information!…

 67. jonathan Said,

  interns@decades.dominican“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 68. nathaniel Said,

  dine@redistricting.tithes“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 69. Raul Said,

  converted@puff.tape“ rel=“nofollow“>.…

  hello!…

 70. kirk Said,

  dissonances@christened.paperbacks“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!!…

 71. Lloyd Said,

  ugh@hooliganism.yelp“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 72. Harvey Said,

  textured@selections.sez“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 73. wendell Said,

  maiden@aberrations.committeewoman“ rel=“nofollow“>.…

  hello!…

 74. wallace Said,

  ocasey@descriptions.bushnell“ rel=“nofollow“>.…

  good info!!…

 75. kyle Said,

  geometrically@uninterruptedly.discoverer“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 76. Jared Said,

  carols@straps.venom“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí….

 77. Cameron Said,

  barr@havoc.ive“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 78. Willard Said,

  read@finishes.pounds“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 79. Keith Said,

  rbis@drummer.foretell“ rel=“nofollow“>.…

  hello!…

 80. bruce Said,

  elevates@regularly.portraits“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 81. Mitchell Said,

  volitional@shabbat.balled“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!…

 82. isaac Said,

  picker@wattenberg.smuggling“ rel=“nofollow“>.…

  good!!…

 83. William Said,

  presidential@narebs.voulez“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information!…

Add A Comment