online poker

дек-11-2011

(Не)подходяща компания

Posted by Maria Kassimova under "Масова" култура

Когато пътувате с приятели на почивка, поставете условията си преди тръгване, осигурете си известна независимост и правете компромиси с чувство за хумор

Ще ви представя една обобщаваща ситуация, която обаче се е случвала почти на всички.

Празник е, намислили сте да пътувате и се организирате със сравнително голяма компания приятели да прекарате заедно няколко дни. Подготвили сте всичко, уговорили сте си среща за тръгване в група и вече сте натоварили децата и багажа по колите. Отивате на уговореното място и… се започва.

Разбрали сте се за определен час, но вече трийсет минути чакате да дойдат Иванови и Петрови. Звъняли сте им три пъти, но не ви вдигат или ви отговарят, че уж са на път. През това време другите ви приятели Димитрови са на мястото на срещата, но са решили да отидат да пият кафе, докато чакате закъсняващите. Случва се така, че на вашето дете например му се припишква и вие хуквате да го водите до тоалетна. През това време идват Иванови и нервно напират да се тръгва, защото и без това групата закъснява. Да, но Петрови още са някъде (този път в задръстване) и напористите Иванови решават също да пият кафе, а може би и също да си изпишкат децата. В крайна сметка всички са се разпиляли нанякъде, времето си лети, децата нервно тичат насам-натам, а вие леко потропвате от надигащата се нервност.

След още известно време и Петрови се появяват, но сега пък Димитрови мистериозно са изчезнали, а Иванови са тръгнали да ги търсят. Звъните си по телефоните, изчаквате се, дори малко по-високо си подвиквате, но да кажем, че все още чувството за хумор е водещо.

Както и да, все пак някак тръгвате на път. Предстои ви да прекарате известно време по колите и се готвите да карате по-бързо, за да стигнете по-рано и да се насладите на празника. Е да, но сега пък Димитрова е решила да спре някъде по пътя да си купи еди какво си, защото било по-хубаво. Казала е на останалите жени в тайфата и те са се вдъхновили да се спре. Ами спира се. Хайде отново деца търчат, мъже пушат, а жени бавно пазаруват някакви ужасно ненужни неща. Закъснявате още половин час, но в крайна сметка стигате на мястото.

Там обаче започва новата история. На Иванов не му харесала стаята, защото нямала балкон, и настоятелно влиза във вашата, за да види как е. Петрова пък се е скарала с мъжа си по време на пътуването и реве в стаята си, но така, че на всички да им стане ясно, че страда. Естествено, останалите дами се втурват да я терапевтират, а мъжете се насочват към бара. Понеже децата остават на тяхно отглеждане, започва едно тичане из хотела и поръчване на всякакви храни по всяко време и навсякъде. Някоя от жените се появява и вдига скандал по този повод. Взема се общо решение да се ходи някъде вкупом и се обявява отново час на тръгване. Вие се подготвяте и слизате във фоайето на хотела точно на време. Подозрително сами сте…

Димитрови се появяват след десет минути, но заявяват, че нямало да дойда. Петрови слизат заедно, тя е още със зачервени очи, а той е нервен. Сдобрили са се, но напрежението им е заразително. Иванова закъснява покъртително по някакви причини, а мъжът й й вдига скандал пред всички. Малката група в края на краищата се събира и тръгва, но сега пък следват заблеяни спирания във всяко магазинче, капризи да се яде или да се пие или пък и двете, или да се разхожда и пазарува, детски рев, спонтанни караници и т.н.

Така вашите три дни почивка преминават във вечното съобразяване, изчакване, доуточняване и туширане на напрежение между приятелските двойки. Този закъснял, онзи се ядосал, трети се успал или му е лошо – вашите най-мили приятели изведнъж се оказват напълно способни да ви съсипят най-хубавите дни. Последният ден си тръгвате с горчивото чувство на разочарование и с поредното решение “повече никога така”. До следващият път.

Всъщност в почивката с компания няма нищо лошо и тя може да бъде наистина прекрасна. Защото няма нищо по-хубаво от веселите тайфи, от шумните танци и песни, от споделянето и разходките с хора, чието присъствие харесваме. За да сме сигурни, че няма да се разочароваме от приятелите си, трябва да спазваме някои прости правила. Не бих ги определила точно като етикет, защото те не са капсулирани в някакво точно определение и поредност, затова нека ги наречем по-обикновено:

Малки принципи за добри приятели на път

 • Казват, че за да разбереш що за човек е някой, трябва да пътуваш с него. Ако не сте били извън дома и за дълго с някого, първо идете заедно на близко разстояние и за по-кратък период от време.
 • Обърнете внимание как реагират приятелите ви ощи при организирането на общото пътуване. Тези, дето имат много претенции, не винаги са тези, които създават най-много проблеми след това. Най-добре е да поставите вашите правила на почивка още в началото, за да няма излишни очаквания. Например обяснете, че искате да имате своето си време там и не сте готови навсякъде да ходите вкупом. Когато са предупредени, приятелите ви няма да приеват това като избягване или недоволство.
 • Стремете се да сте максимално независими. Аз предпочитам да не пътувам в група, когато тя е голяма. Нямам нищо против обаче да се чакаме на определено място в някакви ориентировъчни часове за обяд, почивка или просто да се видим.
 • Гледайте и вие да не създавате проблеми, когато пътувате. Мислете си, че вашият комфорт често ще трябва да се съобразява с този на другите и приемете това за даденост. Личните проблеми си остават за вас, а не за групата.
 • Недейте да капризничите! Когато се взима някакво решение от цялата група и то не ви харесва, ще трябва да се съобразите, щом сте заедно. И не натяквайте, че вашето предложение евентуално е било по-добро или по-правилно – мърморенето на никого не помага.
 • Когато ви напира да проявите нервността си, бройте до двайсет или излезте за малко от помещението. Така ще си помогнете да не изтърсите нещо, за което ще съжалявате.
 • Не си мислете, че вашите решения са най-правилни за всички. Така си мислят и те за своите.
 • Организирайте си и своя програма, която да следвате. Ако някой се присъедини към вас, ще трябва да се съобразява с вашите правила. Възникнали проблеми в хотела или ресторанта си решавайте сами.
 • Когато се возите в чужда кола, не е добре да предявявате непрекъснато претенции от сорта на “духа ми, топло ми е, тясно ми е…”. Можете, разбира се, да помолите например да се пусне парното или да отворят прозореца, но това не трябва да става постоянно.
 • Разчитайте на свой транспорт, ако имате специални нужди. Никой не е длъжен да следва плана в главата ви, ако си има свой и ви вози в колата си.
 • Взимайте толкова багаж, колкото можете да поберете в куфара или колата си. Не е удобно да молите приятелите си да ви пренасят багажа, защото те могат да имат други планове за мястото в багажника си.
 • Деликатни състояния като бременност или някакво друго неразположение, са си ваша работа и не следва да ангажирате останалите с тях. Ако се чувствате несигурно, просто не тръгвайте на път. Но бременни капризи от сорта “дай ми това, яде ми се онова, искам да ми сготвят еди какво си” не омиляват хората, а ги дразнят. В края на краищата всяка втора жена е била бременна на тоя свят и някак се е оправила с това естествено състояние.
 • Не налагайте своя режим на групата или ако искате да го спазвате, не се ангажирайте с останалите. Например, ако ставате по-късно, не искайте от другите да ви чакат. Или пък, ако пушите, по-добре е да се съобразите с непушачите от групата и да изберете зала за непушачи в ресторанта например. Пушачите се съобразяват с непушачите, защото пушенето е вредното, а не непушенето. В този смисъл нямате право да карате този, който не иска да се трови, да ви диша дима, след като можете вие здравословно да не пушите в тези няколко часа.
 • И накрая, ако напрежението между приятелите ви и вас по време на съвместното ви пътуване се е повишило, опитайте се да го туширате с нехапливо чувство за хумор или малко повече компромиси. Мислете за хубавите неща, заради които сте приятели, а не за проблемите, които сте срещнали само в тази ситуация.
Tags:
 1. Mirjana Parker Said,

  Mnooogo mi haresa, i si umriah ot smiah!:)

Add A Comment