online poker

окт-17-2011

Колко е важна визитката*

Posted by Maria Kassimova under "Масова" култура

Картончето с най-важната ни информация представлява нас самите, затова визитната картичка изисква уважение като към самия й притежател

Визитната картичка не е просто картонче, на което прилежно са записани контактите ни. В това малко листче хартия се съдържа всъщност много повече инфорация, отколкото си представяме. Картичката сама по себе си представлява нашето лице пред хората, с които се запознаваме. Затова и нейния вид, както и начина, по който се отнасяме с нея, си имат правила и строги закони.

Коя е елегантната визитка

В корпоративния свят правилата за това как да изглеждат визитните картички са много, но всички те могат да се сведат до едно много важно – елегантност. Всеки обаче си представя елегантността по различен начин. В последните години се нагледахме на визитки, върху които има какво ли не. Цветът им е искрящ, хартията е лъскава, шрифтът е златен, а лицето на картичката е затъпкано с информация. Виждала съм картички календарчета и дори “златни” монети в пластмасови прозрачни кутийки. Върху някои има и снимка, при това, оказва се, има компании, които настояват служителите им да се представят така, без дори да вземат под мнимание мнението на съответния човек.

Дали една визитка е елегантна първо зависи от хартията, на която е напечатана информацията й. Тя най-често тя е плътна, може да е съвсем леко релефна, в цветовата гама от бяло до бежово. Всяка прекалена лъскавост отнема от елегантността й, но нежен перлен отблясък е съвсем в нормата. Визитките в черно или друг плътен цвят също могат да бъдат опция, ако се занимавате наприер с нещо креативно. В случай че сте от корпоративния свят, заложете на класиката.

Следващият важен компонент е шрифтът. В английските справочници и учебници за добро поведение и етикет има около дванайсет препоръчителни шрифта за визитни картички. Сред тях повечето са такива, които разчитат на семпло изписване и яснота. Има и шрифтове, чийто стил се свързва повече с ръкописа, но те са подходящи за картички с малко информация по тях и обикновено предназначени за неформални контакти. Върху светъл фон единственият подходящ цвят на шрифта е черният, така че избягвайте червени, зелени или сини цветове, за да не превърнете визитката си в тетрадка на петокласник.

За хората от бизнес света е важно и как точно е напечатана информацията върху картичката. Най-изисканите визитки са тези, върху които информацията е напечатана чрез топъл печат и изписаните букви са релефни. Можете да усетите тяхната грапавина като минете с върха на пръстите си върху напечатаната информация. Такива са визитките на големите босове или на хората с голяма значение и влияние в една компания.

Какво трябва да има в една визитка

Визитките не са само и единствено част от корпоративния свят. В добрата стара Англия подобни представителни картички са се печатали за всеки повод, в зависимост от ролите на участниците в нея. Така например, когато сър Джон контактува със свои партньори, върху неговата визитна картичка се очаква да е изписано името му, длъжността му и координатите му. Вероятно отгоре или в десния край на картичката ще има и лого или герб на неговата компания. Ако пък Джон трябва да се представя пред своите приятели в голф клуба, освен името и съответните контакти, визитката трябва да дава информация за неговата длъжност само и единствено в клуба, без да споменава нищо за работата му.

Според етикетните норми един съвременен активен човек трябва да има поне две визитни картички – едната за работа, а другата – за социални контакти, които не са свързани със служебното положение. И на двете обаче информацията трябва да е максимално точна, кратка и написана четливо. На обратната страна на картичката може да се пише само в един случай – да се преведе абсолютно същата информация на друг език. Стилът на изписване следва да е същият и от двете страни на картончето.

Правилата на визитката

Едно от най-пренебрегваните правила на визитните картички е, че върху тях не се пише ръкописно. Свикнали сме непрекъснато да допълваме или коригираме информацията върху картончето с химикалка или молив, като всъщност по-правилното е просто да си напечатаме нови картички. Визитната картичка представлява самия човек, така че не е прилично и да я въртим в ръцете си, да кривим ръбчетата й, да си играем с нея или да я мачкаме. За китайците например визитката е изключително важна, затова те ще приемат за абсолютна обида, ако, когато ви я подадат с две ръце, вие я приемете с една и не я погледнете. Визитката се подава на другия човек с изписания текст към него, така че да може веднага да прочете името на нея и да го произнесе. След това картончето се съхранява в специална кутия или визитник, като за изключително грубо се счита например просто да го пъхнете в задния джоб на панталона. Често са ме питали кога е удобният момент за размяна на визитки. Според етикета те не трябва да се раздават, когато на масата има храна. Затова е добре, ако сте на бизнес обяд например, да си размените визитки по време на кафето или десерта. На бизнес среща в офис е малко по-различно – тогава картичките могат да се дадат в началото или в края на срещата.  И още нещо – знам колко по-лесно е, но не се изкушавайте да плъзвате визитката си по повърхността на заседателната маса към другия човек. Нищо няма да ви коства да станете и да я подадете с ръка, готови да приемете визитката и на отстрещната страна. След като я получите, благодарете за жеста, прочетете на глас името и прилежно приберете картичката.

*текстът беше публикуван във вестник „Труд“


Tags:
  1. Деси Бошнакова Said,

    Радвам се на всеки, които си дава сметка колко важна част от бизнес комуникацията е визитната картичка. Много съм чела за нея, покрай книгата, която издадох по темата: Ето моята визитка. http://roibg.com/?cat=3&sub=11&id=8.
    Надявам се, повече хора да се вслушат в съвета ти и да обърнат повече внимание на „малките“ неща.

  2. Maria Kassimova Said,

    Страхотно! Благодаря ти, Деси!

Add A Comment