online poker

окт-6-2011

Език мой, враг мой

Posted by Maria Kassimova under Издънки

На официални събития не говорете за болести и смърт, не критикувайте домакина и храната и не пускайте неприлични шеги

Преди време бях поканена на коктейл, организиран в градината на една чуждестранна резиденция. Докато разклащахме леда в чашите си и се криехме на сянка от юнската жега, една дама се приближи към групата, с която бях, и непринудено започна разговор за времето. Съвсем безобидна и подходяща от гледна точка на етикета тема – времето не може да се разсърди, не можем да накърним достойнството му, нито пък говорим зад гърба му. След като обсъдихме температурите и предстоящите валежи, дамата премина бързо върху темата за горещината и как тя влияе на жените. Всичко вървеше в рамките на добрия тон, разбъбрихме се за това кой колко обича да му е топло и как преодолява жегата, разменихме някои идеи за разхлаждане и си останахме в приятната атмосфера на непринуден и неангажиран разговор с непознати на официално място. Точно тогава дамата реши да премине в малко повече конкретика, спомена за мъжете, които те карат да се сгорещиш и изведнъж каза: “Ето като този страхотен мъж там! Гледам го и се препотявам. Някоя от вас знае ли кой е той?” И тогава, сред настъпилата женска оживеност, една друга дама погледна първата косо в очите и с най-долния регистър на гласа си каза: “Аз го познавам. Това е съпругът ми.”…..

Едва ли е необходимо да ви казвам, че следващите секунди на сконфузено мълчание ни се сториха часове, а лицето на напористата дама избледня, посиня, позеленя и почервеня в рамките на едно вдишване. Глупава ситуация, която завърши с това, че и дамата и съпругата с така харесвания съпруг си тръгнаха рано и с горчиво чувство.

В изкуството на етикета и официалното общуване наистина си има правила. Тяхната задача е не да ви задължават да говорите витиевато и със сложни изречения, а да ви предпазват да не влизате точно в такива неловки капани.

Теми под ключ

Както вече стана ясно, няма да ви се налага да се изчервявате, ако на многолюдни събития просто не обсъждате гласно никого. Можете да си мислите каквото искате, да го споделяте с най-близките си хора, но не и в компанията на тези, които срещате за първи път. Няма как да подозирате кой с кого е свързан и какви са техните отношения, затова по-добре изказвайте само положителни мнения или продължете да си говорите за времето. По същата причина не коментирайте домакина или подготовката му, ако те не са ви харесали. Едно официално събитие изисква много енергия и фактът, че сте сред поканените, означава, че домакинът се радва на присъствието ви и за него вие сте важен. Отвърнете му с уважение и дискретност. В този смисъл не е добър вкус да се коментира на всеослушание качеството на храната или напитките. Когато хората се събират на официални събития с радостен характер (не погребения или помени), не бива да говорят за тъжни неща като болести и смърт например. Вашите домакини не искат да ви видят разстроени.

Има още няколко теми, които е добре да избягвате на официални социални събития. Разбира се, първата от тях е свързана с отделителната ни система и чувството ни за чистота. Моята мила баба обожаваше да разказва пред хора за регулярността на стомаха си, което за пет минути й осигуряваше истински вакуумен балон, в който нямаше нито един човек. Свързани с тази тема са и нецензурните изрази, вицовете с драстично сексуален подтекст, расистките и антисемитски изявления.

В социална среда много лошо впечатление правят още разговорите за пари. Не е редно да питате събеседниците си за тяхната заплата или месечни доходи, както не бива да споделяте и своите. Не се коментират с лошо бивши и настоящи работодатели. Кой какво си е купил напоследък също не е обект на внимание.

Има един определен тип хора, които обичат да стоят твърде близо до събеседниците си и буквално нахлуват в личното им пространство. Ако не знаете дали, макар и несъзнателно, и вие не сте от тях, дайте си сметка на какво разстояние стоите, когато се запознавате с непознати. Минимумът се равнява на една протегната и изпъната напред ръка. В случай, че стоите по-близо, не се учудвайте, ако събеседникът ви започне да пристъпя притеснено назад, да гледа встрани от вас и да се опитва да си тръгне.

Добрите теми за разговор

Казахме, че доброто старо време е чудесен начин да захванете неангажиращ разговор на формално събитие. Заедно с него можете да обсъждате напитките и храната, стига да не ги критикувате. Удобна тема винаги е работата, но не влизайте в големи подробности и детайли, защото можете да станете досаден. Същото се отнася и до темите, свързани с деца и домашни любимци. Избягвайте особено онова първо лице множествено число, което майките много обичат – “ние вече папкаме каша” или “поникна ни първото зъбче”. Разкажете за децата си, за успехите им, но не ангажирайте хората с целия им живот. Сред добрите теми може да са още изкуство, мода, спорт, кулинария, нови обществени места, социални каузи, дори политика, но в умерени граници и с много внимателно изслушване. Когато пък знаете политическите възгледи на хората около вас или на домакина и те не съвпадат с вашите, по-добре не влизайте в спор и отново се върнете на безобидната тема за времето.

Каквото и както и да говорите, според етикета е важно да го правите възпитано, да изслушвате събеседника си, да не повишавате тон и да се оттегляте елегантно, когато усетите, че напрежението се нагнетява покрай темата на разговор. Не забравяйте да говорите на вие с хората, с които се запознавате сега, и да преминете на ти само след като те са ви предложили. Вие можете да предложите да снижите официалността само на по-млади или по-нискостоящи в йерархията хора от вас.

А що се отнася до сконфузената дама от началото на този текст, мога да ви уверя, че оттогава до днес, където и да я видя по официален повод, я чувам да говори единствено и само за времето. Много е запозната.

Tags:
  1. Paola Said,

    Ah, kak me razsmia s tazi istoria v na4aloto :)

Add A Comment