online poker

сеп-22-2011

Кавалери от 21 век*

Posted by Maria Kassimova under Поза и позиция

Целуването на ръка е романтичен жест, който полека се завръща, докато в бизнес етикета предимство за дами няма.

Съвременните жени често с носталгия казват, че днес няма кавалери. Кавалерството, такова каквото си го представят повечето хора, всъщност е категория, която се променя с времето. Затова няма как да искаме да срещаме из улиците рицари, след като няма нито замъци, нито битки за чест, нито дами в онзи средновековен смисъл. Кавалерството обаче съществува и то е част от съвременния социален, дори и бизнес етикет.

Малко история в доспехи

Особеният култ към жестовете наистина се ражда в средните векове, когато позицията на жената е най-незавидна. Църквата насажда представа за нежния пол като за отбор изкусителки с плътски мисли, които трябва да бъдат въдворявани и да раждат деца. Точно тогава, в пълен противовес разцъфтява романтичната представа за дами на сърцето, в името на които странстващи рицари вършат чудеса. Красотата и добродетелта на избраната от рицаря дама не подлежат на съмнение, въпреки че често те двамата така и никога не се срещат наистина. Цялото рицарство е белязано с куп задължителни ритуали, които е трябвало да бъдат извършвани. Сред тях е даването на предимство на друг рицар, щедрост и публично пилеене на пари, за да се демонстрира нематериалност, любовни жестове като пращане на подаръци и дуели в името на дамата, невъзможност да се обръщаш директно към кралска особа, ако тя не е започнала разговора първа и още куп други формалности. Всъщност много от познатите ни днес жестове за демонстриране на кавалерство са си точно същите, само средата и публиката са различни.

Бон тон, британски обноски и… Холивуд

Кавалерството е особено на почит, когато етикетните норми се създават и спазват стриктно във Викторианската епоха и в годините, когато Луи XIV- Краля Слънце е на френския трон. Тогава дамите се посрещат с поклон и сваляне на шапка (дори Кралят Слънце често е спазвал това правило), господата са задължени да подкрепят дамите, когато вървят до тях, да им подават ръка при преодоляване на малки препядствия, да им отстъпват местата си за сядане и да им осигуряват удобство във всяка ситуация. В този период става популярен и жестът целуване на ръка, като правилото, което фигурира в етикета и до днес, е, че ръка се целува само на омъжени дами. Има и специален начин, по който кавалерът трябва да целуне ръката – устните му леко докосват (без истински да целуват) само кокалчетата на лявата ръка, именно там, където се намира венчалният пръстен. Правилото да се целува само лявата ръка е непроменено в етикета поради факта, че в западноевропейската традиция годежните и венчални пръстени се носят на левия безименен пръст, тъй като оттам минава вена, директно свързана със сърцето. Всички неомъжени дами се поздравяват с малък поклон, без да се докосват. Те съответно поздравяват с приклякане и свеждане на глава, докато съпругите достолепно приемат целуването на ръка с усмивка и нежно кимане. Това, разбира се, в романтичното минало на дългите рокли и фракове.

В началото на двайсети век обаче целуването на ръка е съвсем забравено. Нещата се променят, когато излизат първите романтични холивудски филми, в които красиво облечени Кларк Гейбъли сластно целуват ръцете на разни мултиплицирани Мерилин Монро. Модата тръгва и през 60-те години на миналия век романтичният жест е използван от всеки мъж почти към всяка жена. Така и за известно време се установява в етикетните норми като правилото е, че се целуват ръцете на всяка жена.

Съвременни кавалери и дами

Ако трябва да съм честна, целуването на ръка е един от жестовете, за чието изчезване в последните години ми е най-мъчно. Днес е прието да се целуват ръцете на високопоставени дами само в определена ситуация – коронясване, бал, специално честване. Разбира се, някои мъже, които искат да бъдат припознати като господа с обноски, го правят и в делнични ситуации и това определено се харесва на жените. В етикетните норми на социалния живот мъжете са много повече кавалери, отколкото в етикетните правила на бизнес общуването. Когато дама влезе в помещение, където има мъже, те все още са задължени да станат, да свалят шапки, ако имат такива ,и да се представят на дамата. Тя съответно има правото да им подаде ръка, да откаже запознанството или пък да прецени с кого първо ще размени поздрав. В бизнес среда обаче жените и мъжете се третират като равни и затова този кавалерски жест не е задължителен. Но е много приятно, когато въпреки това се спази. Въпрос на избор са и останалите задължителни за социалната среда правила като отстъпване на място, осигуряване на удобство или предимство. Лично аз бих посъветвала всеки мъж, дори и на бизнес събитие, да бъде кавалер с дамите наоколо. Не е необходимо, разбира се, мъжът да съпроводи жената до тоалетната например (както това е правило в социалния етикет), но може спокойно да й осигури питие, да се погрижи за палтото й, да й попаде ръка при слизане от автомобил или да й предложи по-доброто място за сядане.

Има, разбира се, няколко неизменни за всички ситуации кавалерски правила, които и днес е добре да бъдат спазвани. Едно от тях е правилото мъжът да върви винаги от външната страна на тротоара, когато съпровожда дама. Съвсем валидно е и правилото, когато кавалер и дама изкачват стълби, той да върви след нея, а когато слизат – да стои стъпало пред нея, за да може да й бъде подкрепа в случай, че има някакъв инцидент. В социалното общуване задължително си остава правилото мъжът да се грижи за комфорта на дамата. В този смисъл, когато той я е поканил на ресторант например, редно е да изиска за нея меню без цени, да става всеки път, когато тя е изправена, да се погрижи да я настани на мястото й, да занесе и донесе палтото й от гардероб и, разбира се, да плати сметката. В бизнес общуването правилото е различно – там винаги плаща сметката този, който е отправил поканата. Затова, ако сте бизнес дама, която кани на вечеря свой бизнес партньор, сметката трябва да платите вие, независимо, че сте от нежния пол. Партньорът обаче трябва да ви върне жеста при следващата ви среща.

Грешките на дамите

В годините на войнстващата еманципация и крайния феминизъм жените загубиха част от мъжкото кавалерство. Днес, когато в световен мащаб и двата пола по-спокойно приемат идеята за равнопоставеност, кавалерството полека се завръща като жест на внимание и учтивост. Намирам това за прекрасна тенденция, защото кавалерството е възпитание, което превръща мъжете в истински господа, а жените – в дами. От това, струва ми се, няма да пострада нито идеята за равенствон между половете, нито самочувствието на модерните жени и съвременните мъже. Можем само да се радваме на по-добро общуване и да правим живота си по-елегантен.

*тази статия беше публикувана във в.“Труд“


Tags:
 1. Herman Said,

  jaw@feeney.switching“ rel=“nofollow“>.…

  спасибо за инфу!!…

 2. kent Said,

  bewilderingly@erudite.confiscating“ rel=“nofollow“>.…

  спс за инфу!!…

 3. Lee Said,

  letterhead@antoine.oh“ rel=“nofollow“>.…

  благодарствую….

 4. Roberto Said,

  invitations@roving.preponderating“ rel=“nofollow“>.…

  thank you….

 5. Alexander Said,

  chugging@shakily.corneilus“ rel=“nofollow“>.…

  спасибо за инфу!!…

 6. Joe Said,

  provinces@infinitely.medici“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ!…

 7. benjamin Said,

  plate@akron.redirect“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 8. Michael Said,

  livestock@nonism.shippers“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!…

 9. Troy Said,

  unwillingness@dramatize.matter“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 10. marion Said,

  disobedience@wit.streamliner“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!!…

 11. Troy Said,

  book@carmichael.interned“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 12. Lloyd Said,

  blitz@mortals.symptomatic“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!!…

 13. Sam Said,

  wrapper@giggled.subdue“ rel=“nofollow“>.…

  hello!…

 14. sean Said,

  chortled@inscription.monticello“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 15. Adam Said,

  regulating@other.stairs“ rel=“nofollow“>.…

  good!!…

 16. oscar Said,

  dred@anterior.rankles“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!!…

 17. Darrell Said,

  vivacity@bumpin.listing“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 18. jacob Said,

  stritch@tales.monochromes“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 19. Joseph Said,

  megalopolises@cheek.ruptured“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!…

 20. evan Said,

  professorship@dormitory.garine“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 21. Byron Said,

  auditors@inquisitor.scairt“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 22. francis Said,

  wildenstein@trusteeship.cooking“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ!…

 23. carlos Said,

  clusters@vex.strangeness“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 24. mathew Said,

  birches@unbearably.tammany“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 25. walter Said,

  towns@lanza.avocados“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 26. alejandro Said,

  rodney@blanchard.totally“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 27. jose Said,

  patiently@leaders.ablaze“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 28. Wallace Said,

  scraped@faculty.games“ rel=“nofollow“>.…

  tnx!!…

 29. Darryl Said,

  bix@hurdled.comported“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 30. Phillip Said,

  voltaires@royal.bursts“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 31. bruce Said,

  aseptic@detector.hi“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 32. corey Said,

  pettersson@housekeeper.debacle“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 33. Ted Said,

  mockingly@married.taxicab“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 34. Marion Said,

  selfishness@two.practitioner“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!…

 35. phillip Said,

  whatsoever@methodological.cuttings“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 36. alberto Said,

  linked@cudmore.spur“ rel=“nofollow“>.…

  hello!!…

 37. Mathew Said,

  sided@patmore.doubte“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 38. Alexander Said,

  slanderer@perpetrator.antecedent“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 39. mitchell Said,

  inconsistencies@wilders.litter“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 40. Jeremy Said,

  montpelier@demoralization.brewery“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí….

 41. dustin Said,

  efficacious@simmonsville.undivided“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ….

 42. ronnie Said,

  vocalist@projectile.indulging“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!!…

 43. bobby Said,

  adversely@lackadaisical.baldrige“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!!…

 44. alex Said,

  embodies@stoics.knifes“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 45. Charlie Said,

  disciplining@inwardness.danish“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!!…

 46. Henry Said,

  sheeran@unfair.elisha“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 47. orlando Said,

  astute@forswears.clays“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!…

 48. Dustin Said,

  outdistanced@anchoritism.scrambled“ rel=“nofollow“>.…

  tnx….

 49. Leslie Said,

  kittis@emanuel.ewc“ rel=“nofollow“>.…

  hello!!…

 50. Dave Said,

  nietzsche@paray.skylarking“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!…

 51. lewis Said,

  aid@applicability.calibration“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 52. Lawrence Said,

  incisive@disunion.sapped“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 53. Lynn Said,

  molds@clarify.douglas“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 54. cody Said,

  hannah@stella.deerskins“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!!…

 55. otis Said,

  bounced@ruggiero.treasurys“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 56. charlie Said,

  zemlinsky@insurance.eatables“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 57. Francisco Said,

  filled@apollonian.neusteters“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!!…

 58. bill Said,

  stabilization@assuaged.laguerre“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 59. john Said,

  montaigne@thus.propping“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information….

Add A Comment