online poker

Не разделяйте масата на мъжка и женска част, не притеснявате гостите си с прекалено подканяне и винаги отваряйте подаръците пред всички

Известно е, че българите сме гостоприемни хора. Да поканиш някого у дома, да го посрещнеш и да му подсигуриш приятна атмосфера обаче е трудно занимание, което не се отнася само до способността на една нация да посреща гости на своя територия.

Българска традиция

Според законите на българския бит гостът е специален човек, който се посреща по достоен начин. Традицията повелява гостите, дори когато са неканени, да не се отпращат. Кани се у дома всеки, застанал на прага ти с добри намерения. Обичаят е от времето, когато всяко пътуване е било свързано с определени лишения и рискове и затова на странника винаги се предлагат храна, вода и подслон. От стари времена датира и обилното предлагане на гостби и почти неотменимото задължение на госта да ги изяде. Всеки от нас е ставал “жертва” на някоя своя мила баба или леля, която го е тормозела да омете до троха обилно отрупана с храна чиния, а след това и още една, с онова толкова трогателно “яж, че ще ме обидиш!” Сред типичните български обичаи при гостуване е още носенето на подарък на домакина, често събуването на обувките до външната врата, задължителното непомагане при сервиране или прибиране на масата, както и редовното разделяне на “мъжка” и “женска” част на масата с идеята, че така темите за разговор ще са повече.

Европейската практика

Когато се отнася до национална традиция и бит, нито един начин на посрещане на гости не може да бъде определен като правилен или грешен. Важно е обаче да знаем съответните особености, за да не изненадваме неприятно гостите си или пък да оставим грешни впечатления у домакините си.

Според европейския етикет домът е най-съкровеното място на човека и гостуването там е особена чест и признание. В този смисъл всяка покана за посещение вкъщи вече е демонстриране на добри чувства и готовност за приятелство и трябва да го имаме предвид, когато сме и в ролята на домакини. Поканата за гостуване се отправя рано, но не по-рано от две седмици преди датата на гостуване. Тъй като в България все още общуваме по-неформално, е прието да се канят гости дори в самия ден на събитието и това не е грешка. Когато става дума за официална покана към хора, които не са ни така близки (колеги, бизнес партньори или познати) добре е да поканим официално, чрез телефонно обаждане или дори чрез специална картичка покана (както се кани за коктейл например). Домакинът трябва да даде информация за повода и вида на събитието. Добре е да уточни и какво ще е менюто, за да могат гостите да се подготвят или пък да кажат, ако по някакви причини не ядат определени храни например. Тази информация помага и на гостите да се ориентират какво да донесат като подарък, защото според етикета не се ходи на гости с празни ръце. Подходящият подарък може да бъде различен, но няма да сгрешите, ако поднесете цветя, бутилка алкохол или пък красива свещ за дома. Като домакин е редно да приемете всеки подарък с усмивка и благодарност, като непременно го отворите пред гостите си. Едва ли е необходимо да го казвам, но все пак да припомня, че не е добре да изисквате от гостите да си събуят обувките в дома ви. Обувките са част от тоалета и общия вид на един човек и нямаме право да го разваляме. Затова колкото и да сме се старали да е чисто у дома и колкото и да не ни се иска някой да шляпа с прашни подметки по светлите ни килими, не трябва да гледаме укорително гостите си в краката. Друг е въпросът, че би трябвало и те да се погрижат да дойдат в дома ви с чисти обувки.

Правилата около масата

Когато каните хора у дома на вечеря или обяд около маса, добре е да не каните повече от осем човека, защото толкова са хората, които бихте могли адекватно да обслужвате по време на гостуването без външна помощ. В случай, че сте поканили повече хора, осигурете си някой от семейството, който да ви помага или наемете сервитьор. Планирайте добре кой до кого ще седи, дали имат общи теми на разговор и избягвайте да поставяте един до друг съпруг и съпруга. Според правилото съпрузите винаги се разделят, за да седнат около масата, стига да не са в първата година от брака си или пък да имат кръгла годишнина от него. Не е подходящо още да сложите мъжете и жените поотделно. За себе си като домакин трябва да изберете мястото, от което ще ви е най-удобно да ставате или пък да наблюдавате тези, които ще се грижат за сервирането и обслужването на гостите ви. Съветвам ви също, когато каните официални гости у дома си, да не се появявайте по домашни чехли например, а да се облечете така, както очаквате да се бъдат облечени поканените от вас. От домакина зависи настроението на самото събитие, така че избягвайте да говорите за проблеми и болести, внимателно изберете музиката така, че да е подходяща за хранене и я сменете, ако например дойде време за танци. Следете всеки да има питие и да опита от всичко на масата, но не настоявайте с поканите. Всеки човек знае добре възможностите и апетита си и не е редно да го насилваме. Като домакиня знам колко е приятно гостите да похвалят усилията ти, но се опитвайте да не си просите комплименти. Нормално е, разбира се, да попитате дали храната се харесва.

Малките детайли

Има няколко неща, които правят всяко събитие специално. Постарайте се да създадете истинска атмосфера в дома си. Свещите винаги създават уют, така че не ги забравяйте. Украсете масата с вкус, като не прекалявате с джунджуриите. Ако приготвяте храната сами и сте поканили чужденци, изберете нещо традиционно. Ако събитието е посетено от хора, които ви познават добре, изненадайте ги с нещо ново и различно. Не ви съветвам да се хвърляте да готвите неща, които трудно се консумират като охлюви или раци, защото те могат да притеснят гостите ви. В случай, че някой от тях счупи чиния или чаша или пък накапе покривката със сос, не се тръшкайте, а с усмивка уверете госта си, че няма проблем и бързо отстранете последствията. Не се учудвайте, ако гостите ви, особено ако са чужденци, се втурнат да ви помагат да приберете масата в края на вечерта. За много нации това е част от етикета и демонстрира желанието им да улеснят домакина, който вече достатъчно се е постарал и вероятно се е уморил от приготовленията. Не им отказвайте категорично, както е прието у нас – това може дори да ги обиди. Но можете, естествено, да ги уверите, че има кой да ви помогне. В края на вечерта благодарете отново за присъствието и подаръците. Оттук нататък е ред на гостите ви, които в рамките на 48 часа трябва да ви се обадят по телефона, да пратят мейл или специална картичка, с които да благодарят за поканата и посрещането.

* текстът беше публикуван във в.“Труд“


Tags:

Add A Comment