online poker

сеп-6-2011

Приказки с шампанско

Posted by Maria Kassimova under Течни състояния

Пенливата напитка се сервира студена и без лед, ягодите и избухващата тапа са клише

В пиенето на шампанско има много финес, култура и изискано удоволствие. В същото време то може да се превърне и в карикатура на парвенюшка сбирка, ако не е сервирано и консумирано по правилата.

Къде шампанското се чувства добре

Мястото на тази толкова свежа напитка е едно от най-непостоянните по време на официални събития и особено вечери. Най-често с шампанско ви посрещат още на вратата на прием, градинско парти или друго официално събиране. Тогава то може да бъде сервирано в компанията на други напитки за разнообразие. От алкохолните това са най-вече бяло вино, розе или дори червено вино, макар и много по-рядко. Неалкохоната алтернатива е минерална вода (газирана или не), доматен или портокалов сок. Лично аз винаги предпочитам шампанското, заради тръпчивия вкус и приповдигнатото настроение, което ми дават балончетата му. Шампанското е напитка за тост, затова може да бъде сервирано дори още в началото на официална вечеря, когато някой от домакините или гостите ще вдигне наздравица. Все пак мястото, което наистина му подхожда е в края на вечерята, след поредицата вина, за десерта например.

Шампанското като спектакъл

Това много изискано питие си има своята декорация. То се сервира наистина добре охладено – до около 9 – 11 С. В шампанското никога не се слага лед, както между другото не бива и бялото вино да се пие върху ледени блокчета. Но, хайде сега, всички го правим, особено по отношение на бялото вино през горещото лято. По отношение на шампанското обаче правилото е непоклатимо. Най-важното в шампанското е състоянието на неговите газирани балончета. Затова по-добре е то да се сервира във висока и тънка чаша със столче. Има и още една чаша, направена специално за тази напитка и тя е разлата, ниска и отново на столче. Не я препоръчвам, защото загубвате най-приятното усещане, когато пенливото ви вино е в нея – удоволствието да проследявате бягствата на балончетата от дъното на чашата към повърхността. Чашата се държи винаги за столчето, за да не се топли напитката от естествената топлина на ръцете ни.

Когато ви сервират шампанско на градинско парти например или на събитие, на което се предполага, че ще се движите между хората и ще създавате контакти, то трябва да стои в лявата ви ръка. Дясната трябва да е свободна да се здрависва. Във висококласните общества шампанското е и повод да създадете контакти. Когато искате да се присъедините към дадена група от хора, които не познавате, винаги можете да завържете разговор с тях, като кажете наздраве и споделите мнението си за качествата на питието.

Някои клишета

Шампанското е от напитките, около които има най-много блясък и съответно парвенющина. Едно от най-големите клишета е например сервирането на шампанско с ягоди. Това, разбира се, не е грешка, но тази напитка може да бъде сервирана и по далеч по-интересен начин. Подходящо е около нея да има и други плодове, особено такива, чийто аромат може да се усети в дъха на пенливото вино, като праскови, нектарини, грозде и пъпеш. Съвсем в седа на нещата около шампанското може да има различни видове сладкиши, като най-добре е те да са без много крем и с повече шоколад.

Другото клише за шампанското е начинът на отваряне чрез “избухване” на капачката. Всъщност това съвсем не е задължително. Удоволствето от пенливото вино не е в пяната, която то би образувало в чашата, а в студенината, нежната газираност и лекия вкус. Пък и не е нужно да се правим на току-що взели златни медали пилоти от Формула 1 и да се пръскаме с шампанско, за да изкажем радостта си. А и между другото, онова шампанско, с което те се пръскат, е подготвено специално за този случай, бутилира се в огромни бутилки, силно газирано е и има вкус на нищо и половина.

*тази статия беше публикувана във в-к „Труд

Tags:
 1. Kookie Said,

  Има ли еталон за бутилката (количеството течност), която разхищават пилотите от Формула 1? Смятах, че е някоя от тежката артилерия като Balthazar, Methuselah или Jeroboam, но съдейки по различните изображение – може ли да се окаже „просто“ магнум?

 2. Ралица Said,

  Да му се прииска на непиещия алкохол да си налее някоя чаша, значи… :)

  Усещам аз, че изпускам доста, като не употребявам всичките тези вещества (социални контакти, надбягване с балончета ;) ), дано успявам да компенсирам в други сфери :)

 3. Мая Трайкова Said,

  В една близка вам страна се нагледах как закусват с чашка шампанско..!!! Вид на чашката ли,това няма особено значение в този час на деня,нали? Важното беше, предполагам, денят да започне както си трябва,с балончета…
  Аз имам един въпрос от практично естество, как да си затворя бутилката с оргиналната тапа ако
  по някаква велика случайност не мога да довърша питието..

 4. Maria Kassimova Said,

  За съжаление с оригиналната тапа обикновено не става :) Вариантите са няколко – насилвате се да пиете, докато изпиете шампанското; викате някого за споделяне на остатъка; затваряте бутилката с някоя от тапите за вино, които се продават в магазините за домашни потреби и са специално направени за вино. Сложността при шампанското идва от факта, че балончетата изфирясват бързо, а целият кеф в пиенете но това питие е в тези балончета и мултиплицирането на вкуса в тях.

 5. Iskra Said,

  Byah chuvala nyakyde, che mojesh da syhranush nedopita butilka shampansko v hladilnika, kato pusnesh v otvora edna metalna lyjichka za kafe. Za syjalenie ne sym go proverila. Tolkova mnogo obicham tazi naslada!
  Btw, moite pryateli vyv France ne mu pridavat mnogo tyrjestvenost. Te si go pyat, ami da kajem kakto nemzite birata. Zapochvat s nego kato aperitiv i taka do kraya na vecherta. Vajnoto e da ima dostatychno kolichestvo. Za zelta se pravi ot vreme na vreme edin prehod do oblastta Champagne, poseshtava se poznat producteur, myatat se nyakolko kashona v bagajnika i voila!
  Sante!

 6. Maria Kassimova Said,

  Да, точно така си е. И аз живея с французин и виждам, че шампанското не е чак така тържествено за тях. Зависи обаче колко е скъпо. Ако е от тези с трицифрените суми, пият си го по специални поводи. :) Иначе и аз съм питала сомелиери за номера с металната лъжичка и са ми казвали, че не става, но не съм го пробвала. Все не е оставало шампанско за после…;)

Add A Comment