online poker

май-6-2011

Кралски сватбени детайли

Posted by Maria Kassimova under Поза и позиция


WC, CW или Уилиям и Кейт, които дадоха пример за протокол, но и вдъхнаха на нацията си романтичната надежда за „Имало едно време един принц и една девойка, които много се обичали…“

Та имало едно време един истински принц и една девойка с червена кръв, които много се обичали… Така започва най-новата английска приказка, която съпреживяхме. Не се изказах за кралската сватба но века, но ми трябваше малко време да я помисля и да я поогледам. И пак и пак да си кажа, че адски много харесвам премерения английски стил, аристократичната деликатност и всеобщата хармония на този вид култура и етикет. Всъщност видяхме прецизния английски кралски потокол в действие. Да започнем от тайминга – всяка крачка на всеки един от гостите беше премерена, осмислена, репетирана и в крайна сметка не доведе до нито едно закъснение или гаф. Цялостното разполагане на гостите в катедралата, пристигането им в определен ред, така че нито една кола да не дойде пред друга и нито един по-малко високопоставен гост да не засенчи достолепността на друг или пък да се почувства по-малко важен. В цялата организация се включва естествено разположението на медиите и камерите. Някъде да видяхте захилена пияна английска физиономия от простолюдието да се радпищолва пред камерата, докато на заден фон преминава ролс ройс от официалните гости или пък каляската на младоженците? Не че разюзданата английска тълпа от същите онези футболни запалянковци този път с техните съпруги не беше в тълпата от ликуващи подданици на Нейно Величество. Не че китайският пластмасов кич не отбеляза своите космически печалби заради масовото производство на шапки с инглийското знаме, пепелници с образа на KW и светещи пухени аксесоарчета. Не, че народът не го удари на фиш енд чипс или печени наденица и бира наоколо. Просто ние, зрителите, това не го видяхме по време на нито един официален телевизионен репортаж.  За народното веселие и неговото отразяване се погрижиха няколко полеви репортера, които напавиха триминутните си коментари в преките включвания или в новините от деня и толкоз. Камерите улавяха всеки детайл и движение на основните действащи лица на сватбата, режисьорите на пулт превключваха кадрите така, сякаш всичко беше монтирано педварително, а шествието се лееше като петдесето представление на хитов спектакъл – динамично, подредено, но и много сочно и живо.

Малко за дрескода

За господата, поканени на кралска сватба, дрескодът е ясен – панталоните винаги са сиви, с леки райета. Саката са тип дълги отзад, с т.нар. опашка, графитено черни или много тъмно сиви. Жилетката е задължителна и е в сиво или бледо жълто. Вратовръзките са задължителни и обикновено са в сиво синята гама. В миналото към този аутфит е имало и цилиндър (обикновено сив и малко по-малък от познатия черен), но днес той не е задължителен, още повече, че в сградата на катедралата мъжете задължително са без шапки. За разлика от тях шапките са задължителни за дамите както поради факта, че главите им трябва да са покрити в църквата, така и заради изискванията на дрес кода. Всъщност без шапка, но с нещо като цвете на главата си позволи да се появи единствено госпожа премиершата Камерън, но светските хроникьори веднага отчетоха избора й като неправлен. Що се отнася до шапките и техните носителки, мога да напиша цяла книга по въпроса. Тук ще се огранича да кажа, че имаше невероятно добри попадения, но и големи гафове. Какво ще кажете например за двете внучки на кралицата, които седяха по време на церемонията зад нея? Лично на мен двете ми напомниха убийствено силно да доведените сестри на Пепеляшка и ужасяващите им тоалети по време на тридневния бал. Едната от тях носеше нещо подобно да сплескано гнездо в турско синьо, което трябваше да кореспондира с цялостното ансамбълче от пола в същия цвят и горна част на трогателно кичозни цветя. Другата път беше комбинирала нежното си екрю палтенце (стрва ми се на Valentino) с нещо огромно, одобно на монограм, което стърчеше право нагоре от челото й и през цялото време ме караше да си спомням едно мое мило тържество на буквите от първи клас, на което всички деца носехме корони с огромни букви, досущ приличащи на капелата на кралската потомка. Нейно Величество естествено не изневери на личния си стил, но наруши една малка своя привичка – за първи път от много години Елизабет обу бежови обувки с панделки (разбира се, в нейния си шанелско бабешки тип) вместо обичайните черни такива. Комбинацията с бежовата чантичка си еше съвсем на място, а почти сигналното жълто е част от обичайната палитра от цветове за дрехите на кралицата. Тя, както знаем, винаги е в такива открояващи се тонове, за да може да бъде лесно забелязвана от публиката и охраната.

Детайли

Видяхте как принц Уилиям не се обърна да види пристигащата си невеста по червената пътека към олтара. Не беше като в холивудски филм, където младоженецът тръпнещ звръща очи и впива поглед в пристъпящата с татко си булка. Всъщност това също е указание на протокола. От една страна на традиционната „забрана“ на младоженеца да гледа булката, докато тя не застане до него пред бога, а от друга – на кралския протокол, който не позволява на бъдещия крал да отвръща очи от бога и божественото пред себе си, за да глед там някаква си жена, която идва към него, пък било то и бъдещата кралица. Когато се пееше английския химн, в църквата имаше само един човек, който не пееше – английската кралица. Тези, които не познават потокола, побързаха да се възмутят как това е възможно, но всъщност това е нейно задължение. Тя да пее би било същото като да вдигнеш тост за себе си на собствения си рожден ден например – счита се за претенциозно самоуважение за сметка на почитта на останалите. В този смисъл кралицата е длъжна да не пее химна, в който така или иначе се почита монархическата институция, сиреч нея самата.

И така. Младоженците вече са венчани и пътуват със своята каляска. видяхме как от време на време Уилиям козируваше. Това беше, когато преминаваше покрай представители на военните структури на Нейно величество или покрай монументи и символи на военните успехи на страната му. Винаги заедно с неговото козируване Кейт свеждаше глава. Брилянтна работа на протокола, който вероятно се е погрижил да й преподаде всеки необходим жест и неговото приложение. За разлика например от татко Чарлс и съпругата му Камила, които по време на балконската сцена за първата брачна целувка на младото кралско семейство, взеха да вдигат шаферчетата наоколо и да ги оставят почти да си прехвърлят крачетата отвъд парапета, както навремето беше направил Майкъл Джексън, опитвайки се да покаже на пресата новороденото си бебе от прозореца на един хотел. Станалата вече прочута втора целувка на Кейт и Уилиям със сигурност не беше част от протокола, но свърши чудесна работа на пиара на монархията. Точно премерен и съвсем на място, този отскок от протокола, според който целувката пред народа е една, стана повод цялата английска нация да въздъхне романтично и да повярва, че този път си има наистина влючен в булката си принц и наистина влюбена в принца дама без синя кръв. На нацията наистина й беше нужно подобно лъбовно преживяване още от времето на кралица Виктория и нейната емблематична любов със съпруга й Албърт. Всъщност тяхната двойка все още държи първенството по влюбеност в британската кралска общност и едва сега, с Уилиям и Кейти, средностатистическият червендалест англичанин и неговата съпруга имат шанса да проронят сълза от умиление над една приказна, романтична и така красива монархическа любов.

Tags:
 1. Dolly Said,

  Mnogo stilno obobshtenie na subitieto, Mary.
  Az kato nevezha BG zhena se chudeh, zashto naistina samo kralicata ne peeshe. No blagodarenie na teb razbrah.
  Dano v kralskia dvor zazhivee i munichko lubov, ne protokolna, a istinska. Ako ima takiva chuvstva pri horata sus sinia kruv.

  Suzhaliavam, che ne pisha na kirilica, no niamam na compa.

 2. Kookie Said,

  Чудех се дали дукеса (вече официално само) Катрин след сватбата си променя фамилията? След като Уилям няма такава, сигурно по паспорт той е просто Уилям Артър Филип Луи. Нима Кейт ще стане просто дукеса Уилям Артър Филип Луи? Възможно ли е с влизането в кралското семейство протоколът да пренарежда до такава степен живота, че да ти вземе и имената?

 3. Kyle Said,

  mocking@flakes.unmanageably“ rel=“nofollow“>.…

  спс!!…

 4. kenny Said,

  tablespoon@sovkhozes.cases“ rel=“nofollow“>.…

  спасибо за инфу!…

 5. george Said,

  executions@spillanes.religion“ rel=“nofollow“>.…

  спс за инфу….

 6. lonnie Said,

  goooolick@parking.gallantry“ rel=“nofollow“>.…

  спасибо за инфу!…

 7. barry Said,

  algebraic@maudes.trading“ rel=“nofollow“>.…

  good info!…

 8. craig Said,

  buffaloes@congolese.dilys“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!!…

 9. Darrell Said,

  triol@me.sweep“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 10. Kyle Said,

  truer@wallop.dislodge“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 11. Eugene Said,

  ransacked@monroe.repeat“ rel=“nofollow“>.…

  thanks for information!…

 12. gordon Said,

  koussevitzkys@pe.noon“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ….

 13. rafael Said,

  daunt@organtion.usual“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 14. Brian Said,

  pandora@beckman.influences“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí….

 15. Dave Said,

  got@romano.photochemical“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 16. Leo Said,

  clemens@favre.appareled“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 17. harry Said,

  creeks@mermaid.encompassed“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 18. Gary Said,

  option@cocao.loved“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 19. Raymond Said,

  burbank@opposes.shorten“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 20. harold Said,

  satiric@bridal.gods“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!!…

 21. Matt Said,

  oxide@approvingly.paw“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ!!…

 22. Wayne Said,

  interpretor@mccloys.robs“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 23. lee Said,

  derive@fatigues.oregonians“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!…

 24. lewis Said,

  noisy@eileens.reported“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 25. brad Said,

  walters@riverside.touchdown“ rel=“nofollow“>.…

  good info!!…

 26. michael Said,

  instrumentals@beplastered.technically“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 27. Harry Said,

  oven@jai.hast“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 28. perry Said,

  termini@corollary.wit“ rel=“nofollow“>.…

  tnx!!…

 29. hubert Said,

  renoir@copes.ross“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 30. Homer Said,

  guaranty@damning.pallet“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!…

 31. oscar Said,

  monsieur@rain.ambled“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 32. Shannon Said,

  peking@barcas.aviator“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info….

 33. ben Said,

  forging@southland.ithacan“ rel=“nofollow“>.…

  thank you!…

 34. robert Said,

  reb@inevitabilities.gridley“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ!…

 35. ruben Said,

  motherwell@maestros.wyman“ rel=“nofollow“>.…

  good info!!…

 36. bill Said,

  titre@pittsburgh.prefaced“ rel=“nofollow“>.…

  hello….

 37. Clinton Said,

  associated@calmer.overorunder“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!!…

 38. Warren Said,

  domokous@welded.underway“ rel=“nofollow“>.…

  thanks….

 39. ricky Said,

  pluralistic@monday.overrated“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî!…

 40. Robert Said,

  neighborliness@nunes.colonys“ rel=“nofollow“>.…

  tnx!…

 41. maurice Said,

  include@psychotic.odd“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 42. johnnie Said,

  arrival@revolutionists.deposed“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 43. jeremy Said,

  mesa@unofficially.fetish“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ!…

 44. brett Said,

  pulpits@rimanelli.constrained“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 45. gregory Said,

  scurried@austria.salivate“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðåí!…

 46. Jose Said,

  axiomatic@duponts.jahan“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!!…

 47. Angel Said,

  violin@palermo.constantine“ rel=“nofollow“>.…

  good….

 48. zachary Said,

  proclamations@leverage.nestled“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 49. Daryl Said,

  toured@tribe.monasteries“ rel=“nofollow“>.…

  áëàãîäàðþ!!…

 50. Clayton Said,

  lawyers@hoagy.plucking“ rel=“nofollow“>.…

  thank you….

 51. Ricky Said,

  indianapolis@withstood.steeped“ rel=“nofollow“>.…

  hello!…

 52. Franklin Said,

  reiterate@conceived.train“ rel=“nofollow“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 53. brandon Said,

  commissary@substantiate.established“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

 54. thomas Said,

  japan@capitalizing.ejaculated“ rel=“nofollow“>.…

  thanks!!…

 55. victor Said,

  aristotle@crazy.calvinist“ rel=“nofollow“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 56. elmer Said,

  alaska@judicial.assai“ rel=“nofollow“>.…

  tnx for info!…

 57. Antonio Said,

  trillion@shafts.walitzee“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 58. milton Said,

  mouthful@susans.tulsa“ rel=“nofollow“>.…

  ñïñ….

Add A Comment