online poker

Archive for февруари 26th, 2014

фев-26-2014

Животинска митология*

Posted by Maria Kassimova under Поза и позиция
Козата не е подходящо животно за курбан, черната котка не винаги е вещерска, а жабата може да се жени
Нямаме разногласия относно твърдението, че човекът е животно. Със сигурност обаче бихме поспорили дали той е най-висшият представител сред цялата земна фауна. Защото, колкото повече опознаваме човешката си природа, толкова повече се разочароваме от нейната самовлюбеност. И колкото повече се отдалечаваме от животните, с толкова по-голяма изненада откриваме красивата сложност на техните взаимоотношения и неподозираната дълбочина на тяхното на пръв поглед просто организирано общество.
Човекът, преди да се превърне в съвременния многознайко, когото познаваме, е бил далеч по-близо и по-зависим от природата и нейните живи същества. В този смисъл животните, населявали пространството му, са били не просто част от неговото обкръжение и потенциална храна и опасност, но и непозната, демонична и магична сила. Точно заради това през векоете на своето „порастване“ хората са натоварили представителите на фауната с всякакви символни значения и ритуални практики. Те са толкова разнообразни, колкото са и човешките страхове. Някои от тях така са се вплели в ДНК-то ни, че ги разчитаме и припознаваме по един и същи начин, независимо от традицията и средата, към които принадлежим. Други пък ни изненадват с противоречивата си символност и създадената около нея церемонилност.
Предлагам ви един кратък и строен преглед на най-интересните човешки интерпретации на различни животински видове. Сигурна съм, че това познание ще ви даде нов поглед към света на неговорещите земни обитатели.
Свещената крава в Индия
Според хиндуизма това благо и полезно животно олицетворява чистота, святост и изобилие. Поради факта, че кравата дава мляко, тя символизира още и майчинството. Да убиеш крава в Индия е равносилно на това да убиеш свещеник, затова и до днес кравите живеят в Индия абсолютно необезпокоявани, а отказът от консумация на говеждо месо е част от хиндуизма. В него кравата се асоциира с различните проявления на Шива Освен това Кришна, когато бил малък, израснал като пастир между крави и телета и бил захранен с краве мляко. В Индия и Непал днес кравата често има повече права от хората. Ако крава застане на пътя например, никой няма право да я мести оттам против волата й, независимо, че с тялото си тя може да блокира движението. Ако крава или теле легне пред вратата на нечий дом, живеещите в него приемат това като благословия и не излизат, докато животното не реши да си тръгне. Ритуалите, свързани с крави и телета в Индия, не са много, по простата причина, че самите индийци нямат право да извършват с животното нищо, което е против собствената му свободна воля. Затова и не могат да го украсяват, развеждат или принуждават да прави каквото и да е.
Слонът, моят приятел
От векове слонът символизира мъдростта, силата и кралската власт. В индийската митология това животно се приема за представител на добродетелността, целомъдрието и божествеата сила. Фигурки и изображения на слон носят късмет и укрепват духа. В много източни и африкански традиции съществуват ритуали, в които се отдава специална почит на слона, за да може той да донесе късмет и просперитет на този, пред когото стои предизвикателство. Преди да отиде на лов например, младият африкански ловец трябвало да танцува специален ритуален танц с бутафорни слонски уши. Днес от този обичай е останала практиката на дълъг път да тръгваш със „слонска благословия“ – малък амулет, направен от слонова кост. За да придобиеш сила пък, трябва да минеш под тялото на слон.
Делфинът човек
Сред морските народи делфинът се приема за приятел на водните стихии. Само той може да помогне на корабокрушенци да намерят пътя обратно към сушата, и на моряци да оцеляват в безбрежните предизвикателства. Делфинът е символ на спасение, бързина и любов, която не се нуждае от доказателства. Затова в старите гръцки сватби например месото от делфин е било задължително в празничното меню, за да може младото семейство да се „захрани“ с добра енергия и страст за бъдещия си съвместен живот. Според вярванията на много северни народи делфинът е превърнат в риба човек. Затова той трябва да се омилостивява, тъй като може да преговаря с водните богове и да осигурява безпрепятственото пътуване на хората през моретата. Старите норвежки мореплаватели например оставяли през нощта на палубата храна и чаша алкохолна напитка за делфина, защото вярвали, че когато всички заспят, той се превръща отново в човек и навестява корабите.
Жаба невеста
Жабата е възприемана днес като символ на късмет и пари. Симпатичната кекерица обаче има съвсем друга роля преди фън шуй да я въведе наново в съвременния свят. В класическия приказен сюжет за омагьосания принц тя е символ на скритата красота и мощ, която трябва да бъде достигната чрез доверие, познание и смелост. В някои индийски племена и днес се практикува ритуално венчаване с жаба, за да може човекът, подложен на този брачен съюз да бъде финансово обезпечен и свободен от лоша карма. Сватбата следва всички ритуали на истинската сватба, като жабата е също специално облечена и украсена.
Пътят на костенурката
В Африка се приема за лоша поличба да пресечеш пътя на костенурка, защото тя идва отдалеч и отива далеч и това постоянство във вървенето заслужава нужното уважение от човека, който често е без път и посока. Като символ на дълголетие, успех, здраве, търпение, постоянство и мъдрост, тя представлява космическия ред и в този смисъл осигурава защита от раздори и огън. Затова костенурката е добър подарък за младо семейство, което трябва да бъде предпазено от прекалената избухливост на младостта. Когато пък в семейството се роди дете, майката трябвало да капне капка от кърмата си върху корубата на костенурка  да я остави да се разходи из дома. Там, където костенурката се задържи най-дълго, трябва да ъде разположено леглото или люлката на бебето.
Бялото куче
Днес със сигурност бихме се ужасили от древния ритуал на индианците ирокези, при който пристигането на новата година се празнува с изгаряне на бяло куче. Ganaha’owi или „Разбъркване на пепелта“ продължава между шест и седем дни, а куминацията е именно горенето на мисто бяло, здраво куче, което е удушено преди това. Особено важно за ирокезите било при предварителното убийство на животното да няма кръв, защото това предвещавало лоша година. В българската традиция съществува един от най-неприятните ритуали, свързани с кучета – т.нар. тричане, при което кучета се завързват през гърдите и се въртят с все сила в кръг, за да не ги хване бяс.
Черната котка
Когато е чисто черна, тази грациозна дама на животинския свят е свързана най-вече с вещерски ритуали и зловещи сатанински практики. Черна котка да ти пресече път и у нас, а и в редица европейски страни и в Америка, е знак за нещо лошо, което предстои. Затова според обичая трябва да преминеш пътя й, ходейки назад, като преди това си плюеш зад гърба. В Гърция например, ако видиш черна котка на улицата, трябва да се хванеш за нещо червено. В Шотландия черната котка обаче е приемана за защитник на моряците, затова и техните съпруги са гледали в домовете си именно черни котки, вярвайки, че така предпазват мъжете си от удавяне. Стига да не е черна, котката е свързана с много положителни вярвания и ритуали. В много страни например новодомците пускат първо котка да прекрачи прага им и където тя легне да си почива, там поставят семейното ложе или масата за хранене. В Сицилия например първа в дома влиза именно черната котка, защото така лошите духове се успокояват и дават благословията си на новия дом.
Козата и курбанът
Според турските и българските традиции козата е нечисто животно. Нейното мляко наподобява много майчиното и затова бебетата често са били захранвани именно с него вместо с недостатъчната майчина кърма.  Заради рогата си пък козата често е била приемана и като представител на дявола. Поради тези две на пръв поглед напълно противоположни причини козата не се принася в жертва и с нея не се прави курбан. За тази цел се използва само и единствено нейният мъжки представител козелът. Убийството на коза предвещава смърт в семейството, затова в много мюсюлмански села например козите се оставят да умрат от естествената си смърт и никога не се убиват.  В Ирландия обаче козата е символ на сила, непоколебимост и преодоляване на всякакви препятствия. Там съществува ритуал, при който коза или козел се пускат свободно да излязат извън дома и накъдето тръгнат, натам трябва да поеме и мъжът на семейството, за да намери препитание за домашните си.
Щъркелът и бебетата
Тази елегантна птица в черно и бяло участва в много и различни ритуали, най-разпространеният от които е носенето на бебета. Причината за тази негова роля е съвсем практична. Някога сексуалният живот на хората е бил особено засилен в края на летните месеци, когато земеделската работа ги е принуждавала да спят в леката августовска нощна прохлада под звездите. „Плодовете“ от тази интимна близост са излизали на бял свят през пролетта, точно когато и щъркелите са се завръщали от юг. Затова и фолклорното съзнание ги е натоварило с важната роля на носачи на бебета. Във Франция на семейства, които имат проблеми със зачеването, се подарява перо от щъркел, което жената трябва да държи една нощ под завивката си. За сметка на това обаче в южните части на Африка щъркелът и подобните на него птици се приемат за преносители на смърт и затова ако видиш щъркел, трябва да оставиш за него част от храната, която носиш със себе си. В противен случай ще го ядосаш и той ще те намери, за да те отнесе в царството на мъртвите.
*текстът е публикуван във вестник „Преса“
Tags: