online poker

Archive for август 2nd, 2012

авг-2-2012

Плажни картинки*

Posted by Maria Kassimova under "Масова" култура

Не забравяйте, че около басейна или на брега на морето всички искат да си почиват, затова бъдете тихи и се грижете за доброто прекарване и на другите около вас.

Плажът е особено място. То има всичките характеристики на обществено пространство, защото там хората се събират доброволно, извършват горе-долу една и съща дейност и се очаква да се съобразяват с определени правила. На пясъка уж всички изглеждаме равни – стари, млади, дебели или слаби, но полусъблечени и в леко безотговорното състояние на хора в отпуска. Някой лежи изпружен под слънцето, друг чете книжка под чадъра, дечица копаят в пясъка, баби стоят до коленете във водата с ръце на кръста, красиви момичета грациозно се разхождат по плажната ивица, а съвременни гларуси ги дебнат с очакване за флирт… Позната, мила картинка!

Всички знаем обаче, че приятното плажно време може да се превърна в досадно, а и направо стресиращо преживяване, ако попаднем в някои неочаквани ситуации. Най-често, разбира се, те са свързани с възпитанието и поведението на хората около нас. Ето защо, за да не ставаме жертва на нечие плажно невъзпитание или пък причина някой друг да превърне почивката си в ад, трябва да имаме предвид някои малки, но важни ограничения на отпускарската свободия.

Типични наши и чужди плажни навици

Ако си мислите, че плажното невъзпитание е само българска работа, грешите. Уверявам ви, че плажният простак е феномен, който можете да наблюдавате по всички световни плажове. Най-често ще го забележите още преди физическото му появяване на пясъка или край басейна. Изключително предвидливо, този тип турист се е научил дисциплинирано да става възможно най-рано, за да може необезпокояван да “резервира” най-добрите места на плажа, метвайки върху шезлонгите плажни кърпи. След това, вече със спокойно сърце, организираният плажуващ сяда някъде да пие кафе, да закусва или да се мотае почти до обяд – така и така местата му са резервирани.

Когато завърши сутрешния си ритуал, туристът пристига царствено с цялото си домочадие на плаж. Със себе си, разбира се, той носи всички нужни и ненужни плажни атрибути – надуваеми фотьойли с размера на американска холна гарнитура, допълнителна тента с разглобяема конструкция, басейнче за детето, набор кофи, лопатки, федърбали и топки, гумен кит в почти реални размери, два-три дюшека за разкош. Всичко това трябва някъде да се разположи, така че определеният от размера на чадъра и двата шезлонга място се оказва крайно недостатъчно. Така нашият човек полека завзема съседни територии – басейнчето например се оказва твърде близо до вас и сладкото по принцип детенце започва здраво да ви изнервя с крясъците си, да ви пръска с вода и да сипва пясък върху хавлията ви, докато припка с крачета до морето. Баба му пък е готова на всякакви жертви в  името на детето и затова неконтролируемо крещи след него, пее песнички и копае формички в пясъка. Съпругата на нашия типичен плажен простак го играе отегчена по принцип и затова винаги и за всичко има шумни претенции. Когато детето започне да я дразни със сънливия си плач, тя  така гръмко му се скарва, че и съседите по чадър ги хваща страх. За да се отлъчи за малко от  целогодишните си семейни задължения, майката обикновено се отдалечава максимално от летния фамилен бивак, и така може да се окаже, че когато вдигнете главата си от вашия шезлонг, ще се натъкнете на нейните пети току пред носа ви. Цел на пребиваването й е да е неангажирана с детето си, но от време на време се налага да се включва във възпитанието му, най-често крещейки някаква забрана. Това пък активира бабешкия инстинкт за защита на внучето и бащиния – за избягване на скандали, и така след секунди се оказвате във водовъртежа на една типична семейна караница, в която никой не знае какво иска. Съседите по чадъри се правят, че не чуват, някои надигат сънливи глави и с упрек поглеждат към разгорялото се плажно семейно огнището, отнякъде дори може да се чуе и нечие “шшшшшшт”.

Когато минискандалът утихне за малко, защото детето е приспано, бабата се е кротнала, а майката е заета да чете жълта преса, идва времето на бащата. Типичният плажен простак има няколко любими навика – да спи на плажа, хъркайки и пуфтейки, да пие бира, оригвайки се, и да играе карти или табла с някой верен другар. Всичко това той прави така невъздържано и първично, че вие започвате да се чудите дали всъщност той наистина не е сам на плажа, а на вас само да ви се струва, че и вие сте там.

Непоносимият плажен “етикет”

Няма такова нещо като специален плажен етикет, разбира се. Да се държим така, че да не притесняваме другите обаче, е наше задължение. Всеки очаква на плажа да се наслади на слънце, спокойствие, тишина и време за себе си. Който предпочита коктейлите, музиката и ваканционния екшън на пясъка, трябва просто да отиде на определените за това плажове или да си намери уединено плажно парченце, скала или островче, където да не пречи на никого с навиците си. И тъй като такива самостоятелни плажни ивици у нас вече почти няма, редно е да се дъжим уважително към останалите хора и природата. В този смисъл е абсолютно задължително да почистваме мястото си след плаж, независимо дали има хора, които да се грижат за това. Те ще почистят в края на деня или на следващата сутрин, а дотогава никой не е длъжен да търпи летящите празни пластмасови бутилки, фасовете и огризките от ябълки наоколо.

Едно от най-непоносимите неща на плажа обаче е моментът, когато някоя добре организирана компания реши да се настани до вас. Тогава се започва едно шумно разпределение на местата, шеги и закачки, които не ви засягат, но се налага да слушате, телефонни разговори на висок глас, игри с топка, обсъждане на изминалата нощ и планове за предстоящата… Не дай си боже да мине примерно двойка продавачи на диня или сладолед! Тогава стартира масово тичане из плажа, деца врънкат родителите си за пари, майки ровят в чантите си за портмонета, навсякъде около вас се носят въпроси от рода на “Искаш ли сладолед?”, “Ванилов или шоколадов?” и “Кой още иска диня?”… След това компанията решава примерно да си наеме водно колело. Започва нова офанзива за отразяване на мероприятието с всякакви телефони и фотоапарати, част от децата неудържимо реве, защото още не е на борда, другата пък шумно ликува, а вие се молите и това скоро да свърши, за да продължите да си почивате. За да се отървете от групата, решавате да поплувате. Морето обаче е заето от други участници в плажното шоу. Младежи играят водна топка, други пък се затичват от брега и нагорещени от слънцето се гмурват с дивашки крясъци във водата, точно до вас някоя нововлюбена двойка романтично се гушка, а от другата стана застаряваща лелка лениво гребе с ръце върху дюшека си.

В края на почивката се прибирате у дома с една единствена надежда – да си починете от почивката.

Правилата на добрия плаж

Ако отивате на организиран плаж с чадъри и шезлонги, изберете своето място тихо – не е нужно всички да разберат, че идвате.

Никога не завземайте повече място от определеното. Много е неприятно някой да се настани в сянката на чадъра, който плащаш или да завземе част от пътеката с още чадъри или плажна мебел. Ако един чадър не ви стига, вземете си още един.

В случай, че сте с дете на плажа, гледайте да сте по-близо до морето, за да не се налага някой да е “командирован” на брега с детето, а и за да избегнете тичането по пясъка.

Избягвайте да говорите по мобилните телефони или поне го правете малко и говорете тихо.

Никой не може да определи как точно да сте облечени на плажа, но все пак нека дадем някои насоки – стринг долнищата (популярни като прашки…), особено за мъжете, изглеждат вулгарно. Огромните бижута и гримът нямат място на плажа. „Увеселителни“ уреди като плейъри или компютри трябва да се слушат със слушалки. Плажът не е модно дефиле, така че не е необходимо да сме брандирани от хавлията до шнолата.

Уместни са всички плажни дейности, които не обезспокояват останалите хора. В този смисъл не е добре да играете с топка или федърбал сред кротко почиващи курортисти.

На плаж се ходи в добро здраве. Препилият или болен човек е редно да си остане в стаята. Това е добре не само за останалите хора, но и за личното му здраве.

Ако плажната ивица е особено населена, гледайте да постелите хавлията си поне на три педи разстояние от другите до вас. Не е необходимо да си дишате в носовете или да си хвърляте пясък по главите, докато ходите наоколо.

Спазвайте правилата за безопасност на плажа. Не е голямо геройство да влезете с дюшек при червен флаг.

Когато хапвате сладолед или сочен плод на плажа, моля ви, не сърбайте шумно! Никой не иска от вас да ядете с нож и вилица на пясъка, но все пак, бъдете възпитани.

*статията беше публикувана във в.“Труд“

Tags: