online poker

Archive for юни, 2012

Бъдете толерантни към хората на летището, не изпадайте в конфликти на борда и не хъркайте на рамото на непознатия пътник до вас

Има теория, според която можеш много да разбереш за характера на един човек, ако го видиш как шофира. Аз пък имам и други наблюдения – хората, когато станат пътници в самолет, показват една доста различна страна от себе си. Разбира се, това най-често се дължи на обикновен човешки страх, а той е в състояние да затрие всичко – образование, възпитание и адекватна реакция. Както можете да се досетите, класически английски етикет, предназначен специално за ситуациите на борда на самолет, няма. Все пак във викторианската епоха не са кръжали самолети… Има обаче много правила, създадени специално за по-доброто функциониране на големи групи хора, в тесни пространства или в при обстоятелства, които ни карат да се чувстваме притеснени.

Летищни ситуации

Летището е гранична и много специална зона. Това е място, където се срещат хора от цял свят, носейки със себе си не само багажите, но и религията, възпитанието и ценностите си. На тази обща територия те трябва да прекарат определен период от време, като се чувстват достатъчно добре. Идеята е, че и без друго пътуването те подлага на стрес, така че поне в моментите, когато сме на земята, между полетите, трябва да имаме базисните неща – добра храна, нормална тоалетна, места за разсейване (салон за масаж, стая за почивка, на някои летища кино или зала за игри) и малко уют. В този смисъл летището е толерантно място и ние като пътници трябва да съблюдаваме тази толерантност. То не може да бъде територия на конфликти от каквото и да е естество, затова всякакви политически или религиозни претенции трябва да отстъпят пред идеята за човечността и равенството. Случвало ми се е да съм свидетел на масова молитва на мюсюлмани на летището в Мюнхен. За хората това беше много важно и много лично тяхно действие, затова преди определения час бяха попитали властите на летището къде могат да проведат молитвата си. Бяха им определили специални места в залите, така че да не пречат на пътя на останалите пътници. Останах приятно изненадана колко толерантни бяха хората наоколо – минаваха спокойно покрай молещите се и тихо изчакваха събитието да приключи.

Обществени места като гари и летища винаги са свърталище и на всякакви хора. От гледна точка на етикета е важно да не притеснявате никого и да се стараете да не затруднявате функционирането на обичайния режим. Не е подходящо да влизате с огромни колички за багаж в магазините на летището например, защото така задръствате пътя на останалите. Ако влачите със себе си кабинен багаж (малък куфар на колелца например) трябва да го поставяте близо до себе си или в края на рафтовете, където най-малко ще пречи, но и ще ви бъде под око. Храненето е добре да става на определените за това места – за никого не е приятно да слуша мляскане или да бърше трохи от седалките за изчакване или почивка в залите. Що се отнася до пушенето – то вече е ясно. Става само и единствено в определените за това зони, независимо, че най-често изглеждат ужасно. В залата за изчакване, разбира се, може да се подремне. На всеки се е случвало обаче да види цели фамилии, изтегнати да похъркват по седалките, докато останалите хора се чудят къде да подвият крак. Когато около вас има повече хора, можете да подремнете само на своята си седалка. Съжалявам, но другите пътници също може да са изморени!

Грешки на борда

Една от най-любимите ми ситуации при пътуване е когато стюардесата повика пътниците да се качат в самолета. Най-често има една агитка бързаковци, която подскача като подгонена от оси и се втурва към гишето за последен чек. Така опашката става дебела и напрегната, а в крайна сметка никой не избягва чакането. Някои от авиокомпаниите имат практиката да качват на борда хората по редове – например първо се качват последните десет реда и бизнес класата, след тях следващите двайсет и накрая първите седалки в икономичната класа. И, разбира се, най-често на опашката са абсолютно всички. Когато е дадена подобна команда, тя трябва да се спазва, независимо от претенциите, които имате по принцип в живота. Защото, ако на борда няма ред, животът на всички е в опасност.

Качването на пътниците в самолета е един много особен процес. Точно като в градския транспорт има хора, които задъхано се втурват да си намерят мястото и тогава буквално залостват пътеката, за да подредят баааавно багажите си, да се огледат и да се настанят. Редно е в момента, в който откриете мястото си с помощта на стюардесата или сами, да поставите бързо багажа си, като имате предвид, че дамската чанта или тази с компютъра могат да седят и под седалката пред вас. Това, разбира се, ако не се паднете на авариен изход. Тогава целият багаж трябва да е над главата ви, а според международните изисквания седящите там трябва да владеят англииски, за да могат в случай на нужда да съдействат на стюардесата при извеждането на пътниците.

Веднъж настанили се на мястото си, можете да помолите да ви го сменят по една или друга причина само при извънредни случаи (иначе тези желание се предявяват при чекирането на багажа). Това става, след като бордингът е приключил и всички пътници са се настанили. Тъй като самолетът е тясно пространство, опитайте се да не притеснявате хората до вас, особено тези, с които седите едни до други. Това означава да не ги вдигате десетки пъти, да се извинявате, когато се наложи да го направите, да искате мнението им за силата на климатика, който сте си пуснали или лампата за четене. За никого няма да е приятно и ако съседът по стол му диша в лицето, пуфти, тресе се на седалката от нерви, смях или каквото и да е или заспивайки, си подпре главата на рамото ви. Имайте предвид и, че когато вие си пуснете седалката назад, за да подремнете, тя притеснява седящия зад вас, затова не го правете, когато се сервира храната например. Не е приятно и да усещате клатене на облегалката или нечии остри колена в областта на кръста, само защото “колегата” отзад нещо не го свърта и не му пука за вашето удобство. В такъв случай най-добре е елегантно да го помолите да спре, а ако продължи да ви претеснява, можете спокойно да извикате стюардесата, която да разреши проблема. Правилата в самолета са си военни и в този смисъл трябва да се спазват стриктно. Щом ви кажат, че трябва да загасите светлините, да изключите телефоните и да изправите седалките, направете го. От това зависи безопасността на всички.

Гафове по време на летене и кацане

  • Колкото и да ви е страх при излитане и кацане, не занимавайте с това другите хора и не всявайте паника. Ако имате нужда, прекръстете си се, помолете се тихо или се разсейвайте с нещо.
  • Когато се предлага храна на борда, не я приемайте за гурме. Тя е просто начин да ви забавляват, докато летите, особено в икономична класа. Затова запазете претенциите за “по-топло”, “по-студено” и “може ли повече” за истински ресторанти.
  • Алкохолните напитки на борда са за леко успокоение на нервите, не за напиване. Все пак това не е бар.
  • На дългите полети често се предлагат пакети на всеки пътник. В тях може да има маска за очи, сет с козметика и чорапи. Можете спокойно да ги ползвате. Чорапите са много полезни, защото краката се надуват по време на полет. Няма нищо неприлично да се поразтъпчете на борда, обути само в тях. Просто спазвайте добра хигиена навсякъде.
  • Фамилиарното отношение със стюардесите е недопустимо. Обръщаме се към нея на вие. Тя НЕ Е келнерка в самолет.
  • Когато се каже, че трява да останете по местата си до окончателното спиране на двигателите, това трябва да стане точно така! Винаги се намира по някой, който рипва да си вади багажа още докато машината паркира.
  • Мобилните телефони се включват, когато излезете от самолета. Тогава вече можете да се обадите на цялата рода да разкажете къде сте и как сте пътували. Дотогава обаче никой не е длъжен да ви слуша.
  • При кацане не е нужно да ръкопляскате на пилота. Това е стар американски обичай, който, кой знае защо, се разпространи и у нас. Няма нужда. Непременно обаче благодарете на екипажа, когато излизате от самолета. Това ще ги зарадва повече.
  • Не знам защо, но паркиралият самолет често се въприема като спрял набързо на спирка автобус – народът масово се впуска да си вади багажа, падат чанти върху глави, потни дами и господа се бутат… Спокойно, самолетът няма да тръгне преди да сте слезли, така че можете да останете  на мястото си, докато пътеката е по-свободна.
  • Когато в самолета има пътници, които трябва да се прекачат бързо за друга посока, те имат предимство при слизане. Обикновено ехикажът се грижи за тяхното своевременно извеждане, но не гледайте на тях като на нагли хора, които изпреварват опашката – налага им се.
Tags: