online poker

Archive for февруари 1st, 2012

Вълшебният мъжки аксесоар се носи в официални и не толкова официални случаи и е знак, че изпитвате уважение към събитието, на което присъствате.

Вратовръзката е като автомобила – може да ви свърши чудесна работа или да ви създаде сериозни социални проблеми. И независимо дали я харесвате или не, дали предпочитате да я носите само в официални случаи или обичате да освежавате вида си ежедневно с това вълшебно платче плат, тя не губи своите позиции в модата и си има своите правила.

Кога и къде се носи вратовръзка?

От гледна точка на модата вратовръзката се е родила като почти единствена възможност на класическия джентълмен да изрази своя стил. В противен случай елегантното облекло за господа изглежда доста еднакво и като цветове, и като кройки.

Днес модата, разбира се, е извоювала свойта свобода, така че мъжът може да “оцвети” вида си по много различни и интересни начини. Вратовръзката обаче си остава класика. При това в етикетните правила тя може да даде мното информация за това как човека, който я носи, иска да бъде приет, каква е неговата работа, какъв тип е неговият характер и най-вече, колко е дебел портфейлът му. В този смисъл местата, на които е добре да сложите вратовръзка, не могат да са точно определени, защото демократизираната мода ни дава достатъчно добри възможности да сме елегантни и без вратовръзка. Но все пак класическото правило в етикета е, че дрес кодът, познат като “Formal” (елегантен) задължително изисква присъствието на този специфичен мъжки аксесоар. В степенуването на дрес кодовете всъщност това е първата степен, където вратовръзката е добре дошла – преди него са най-строго официалните облекла, определени от етикета като “white tie” (бяла папийонка) и “black tie” (черна папийонка). За да направите бързо разлика в нивата на обличане, ще ви кажа само, че с бяла папийонка се ходи на кралски приеми, на президентски балове и много изискани награждавания, в чийто покани това изрично е упоменато. В този етикет се носи фрак, а фракът и вратовръзката не се понасят, така че тя отстъпва място на бялата папийонка и белия нагръдник. Когато дрес кодът повелява черна папийонка, сменяме фрака със смокинг и така облечени спокойно се явяваме на бал, елегантно честване, премиера в La Scala например. Този тип елегантност отново трябва да бъде спомената в поканата ви, защото в противен случай вече нищо не ви спира да си облечете костюма с вратовръзката. Когато обаче в поканата ви пише просто “елегантно облекло”, “formal” или “semi-formal” вратовръзката ви тържествува – това е нейното време. Така нагласени можете да се появите на рожден ден, на служебно събитие, на театър. Добре е да спазвате този тип облекло и когато се явявате на интервю за работа. Запомнете, че вратовръзката е знак, че изпитвате уважение към събитието, на което сте поканени.

От вида на вратовръзката зависи как ще ви възприемат

Виждам подигравателните пламъчета в очите на тези, за които дънките са основна дреха и в ежедневието и за празник, но истината е точно такава – американският и европейският корпоративен свят обича да поставя кодове и да разчита знаци както в поведението ни, така и в облеклото. Затова към вратовръзката трябва да се подхожда внимателно. За да не стават издънки, най-добре да избирате класиките в жанра. Когато говорим за елегантното парче плат, което покрива копчетата на ризата, класиката се изразява в цветовете. За най-ненатрапчиви се приемат едноцветните десени с леко наклонено каре например. Линиите на карето може да са по-тънки или по-дебели, в лек цвят или релефни. В неоспоримата елегантност влиза още вратовръзката с десен “полка дот” – това е отново едноцветен плат с малки съразмерни точици в друг цвят. Ненатрапчивите вратовръзки от този тип са обикновено в основен цвят синьо, сиво, черно, винено червено. За корпоративна класика се приема и едноцветната вратовръзка, но пък няма по-добър начин тотално да заличите себе си от този да провесите на врата си едно скучно едноцветно нещо. За да ви дам пример, ще ви кажа, че в Америка на този тип официално облечен мъж му казват стил “мормон”. Нали се сещате как се движат тези хора – скучно тъмно костюмче, панталон, който открива белия чорап, бяла риза, черна вратовръзка и табелка “старейшина”. У нас пък едноцветната вратовръзка беше запазена марка на комсомолеца, така че ви съветвам да я позабравите.

Да кажем сега и за по-шантавите вратовръзки. Преди двайсетина години една от най-стилните модни къщи HERMES установява, че е станала предпочитана марка от богати хора на преклонна възраст. Една от причините за това откриват в ужасно класическите и до болка скучни десени на своите вратовръзки, подходящи сякаш за погребение на любимия чичо с голямото наследство. И за да привлече отново на своя страна младата набираща финансова скорост буржоазия, екипът от маркетингови специалисти на HERMES предлага на дизайнерите да освежат именно десените на вратовръзките. Така в колекциите на тази олицетворявана с екстремния лукс марка, се появяват вратовръзки на жабчета, пингвинчета, камилки, анимационни герои, коледни елхички и дори биберончета. Разбира се, цената отново е висока, защото платът, кройката и поддръжката на вратовръзките са все така безупречни. Идва и резултатът – съвсем скоро младите хора в корпоративния и рентиерския свят на богатите-защото-са-богати се връщат към марката, а на вратовете им увисват все по-свежи и забавни вратовръзки. Така хем остават разпознаваеми като част от високото общество, хем демонстрират артистичност и готовност за излизане от канона.

Връзки с вратовръзки

Хубавата вратовръзка може да накара вашите партньори да ви запомнят. Ако знаете как да носите този аксесоар, той може да се превърне във ваша запазена марка и дори колекционерска страст. Имаме дори в нашето общество подобни примери – всеки знае за колекцията на Иван Гарелов от вратовръзки и почти никой не е виждал Георги Лозанов без папийонка. В бизнес етикета вратовръзката е не само знак за уважение към работата, партньора и събитието, но и бърз начин да преминеш от небрежен в елегантен стил. Знаете кога казваме “да разхлабим възелите”. Преведено на корпоративен език това означава да смъкнем напрежението, да общуваме по-неформално, да преминем на по-приятелска вълна. Между другото, точно кога се разхлабват възелите зависи от събитието и участниците в него. На официална вечеря сакото може да се свали и да се постави на гърба на стола едва, когато се сервира десертът. Вратовръзката обаче е редно да си остане на врата необезпокоявана и дори да не се разхлабва. Възелът се отпуска обаче на пура или чаша коняк или уиски след вечерята – тогава, както сме виждали и във филмите, можете дори да сложите краката си на масата в залата за пури, стига, разбира се, обувките ви да го заслужават.

Правилата на вратовръзката

  • Когато си купувате вратовръзка, хванете я от късия край и я отпуснете да пада свободно надолу. Хубавата вратовръзка не се усуква.
  • Подплатата на вратовръзката трябва да е от подобен десен и непременно фина материя като основния плат. Задължително е да има отзад платнено пръстенче с марката на производителя.
  • Качествената вратовръзка струва скъпо – цената й може да достигне и 300 евро.
  • Не е истина, че копринената вратовръзка е най-елегантна. Чудесно стоят още тези от по-плътен плат като вълнените например. Те могат да стоят елегантно и когато са едноцветни.
  • Има поне три основни начина, по които се прави възел на вратовръзка. За най-елегантен и симетричен се счита т.нар. Уиндзорски възел, известен и още като двоен.
  • Най-често задаваният въпрос в интернет за 2010 година е именно как се връзва вратовръзка.
  • Когато вратовръзката е вързана, тънката й част не трябва да се показва или мандахерца зад дебелата, а дебелият край с връхчето трябва да покрива половината от токата на колана.
  • Не се носят в никакви случаи лекьосани вратовръзки. Възприемайте вратовръзката като ваш подпис и портрет, който сами си градите. Точно както с автомобила.
Tags: