online poker

Archive for септември 6th, 2011

сеп-6-2011

Приказки с шампанско

Posted by Maria Kassimova under Течни състояния

Пенливата напитка се сервира студена и без лед, ягодите и избухващата тапа са клише

В пиенето на шампанско има много финес, култура и изискано удоволствие. В същото време то може да се превърне и в карикатура на парвенюшка сбирка, ако не е сервирано и консумирано по правилата.

Къде шампанското се чувства добре

Мястото на тази толкова свежа напитка е едно от най-непостоянните по време на официални събития и особено вечери. Най-често с шампанско ви посрещат още на вратата на прием, градинско парти или друго официално събиране. Тогава то може да бъде сервирано в компанията на други напитки за разнообразие. От алкохолните това са най-вече бяло вино, розе или дори червено вино, макар и много по-рядко. Неалкохоната алтернатива е минерална вода (газирана или не), доматен или портокалов сок. Лично аз винаги предпочитам шампанското, заради тръпчивия вкус и приповдигнатото настроение, което ми дават балончетата му. Шампанското е напитка за тост, затова може да бъде сервирано дори още в началото на официална вечеря, когато някой от домакините или гостите ще вдигне наздравица. Все пак мястото, което наистина му подхожда е в края на вечерята, след поредицата вина, за десерта например.

Шампанското като спектакъл

Това много изискано питие си има своята декорация. То се сервира наистина добре охладено – до около 9 – 11 С. В шампанското никога не се слага лед, както между другото не бива и бялото вино да се пие върху ледени блокчета. Но, хайде сега, всички го правим, особено по отношение на бялото вино през горещото лято. По отношение на шампанското обаче правилото е непоклатимо. Най-важното в шампанското е състоянието на неговите газирани балончета. Затова по-добре е то да се сервира във висока и тънка чаша със столче. Има и още една чаша, направена специално за тази напитка и тя е разлата, ниска и отново на столче. Не я препоръчвам, защото загубвате най-приятното усещане, когато пенливото ви вино е в нея – удоволствието да проследявате бягствата на балончетата от дъното на чашата към повърхността. Чашата се държи винаги за столчето, за да не се топли напитката от естествената топлина на ръцете ни.

Когато ви сервират шампанско на градинско парти например или на събитие, на което се предполага, че ще се движите между хората и ще създавате контакти, то трябва да стои в лявата ви ръка. Дясната трябва да е свободна да се здрависва. Във висококласните общества шампанското е и повод да създадете контакти. Когато искате да се присъедините към дадена група от хора, които не познавате, винаги можете да завържете разговор с тях, като кажете наздраве и споделите мнението си за качествата на питието.

Някои клишета

Шампанското е от напитките, около които има най-много блясък и съответно парвенющина. Едно от най-големите клишета е например сервирането на шампанско с ягоди. Това, разбира се, не е грешка, но тази напитка може да бъде сервирана и по далеч по-интересен начин. Подходящо е около нея да има и други плодове, особено такива, чийто аромат може да се усети в дъха на пенливото вино, като праскови, нектарини, грозде и пъпеш. Съвсем в седа на нещата около шампанското може да има различни видове сладкиши, като най-добре е те да са без много крем и с повече шоколад.

Другото клише за шампанското е начинът на отваряне чрез “избухване” на капачката. Всъщност това съвсем не е задължително. Удоволствето от пенливото вино не е в пяната, която то би образувало в чашата, а в студенината, нежната газираност и лекия вкус. Пък и не е нужно да се правим на току-що взели златни медали пилоти от Формула 1 и да се пръскаме с шампанско, за да изкажем радостта си. А и между другото, онова шампанско, с което те се пръскат, е подготвено специално за този случай, бутилира се в огромни бутилки, силно газирано е и има вкус на нищо и половина.

*тази статия беше публикувана във в-к „Труд

Tags: