online poker

Archive for август 30th, 2011

Къси гащи, потник, чехли и чанта по диагонал са любимите летни дрехи на средния българин / Когато нямате изграден личен стил, опитайте се да приличате на някого, когото харесвате

Когато говорим за елегантна жена или жена със стил ние всички знаем какво имаме предвид и то е горе-долу едно и също. Когато обаче става дума за мъже, в страна като България повечето хора ще присвият очи и ще обобщят темата с едно балканско “я ги остави ти тия педалски работи”. Много жалко…

Българската мъжка действителност

Отказвам се да говоря за многократно предъвкваните теми за мъжката епилация, поставянето на дезодорант, бръсненето и хигиената на българския мъж по принцип. Припомням само, че хигиената е база и е срамота в двайсет и първи век да вярваме на реклами за дезодоранти, които обещават на активния, ходещ, работещ и потящ се мъж да ухае приятно цели 72 часа. Защото спопред най-простата сметка това прави 3 дни, в които явно се предполага, че той няма да си вземем душ! Що се отнася до мъжката епилация и бръсненето, това е въпрос на предпочитание, но не е непременно условие, което ще направи един мъж елегантен или привлекателен. Защото всички познаваме гладки като крака на манекенка мъже с лица като бебешки дупенца, които за нищо не стават.

Ще обърна внимание обаче на обичайния външен вид на средния българин в най-разголения сезон – лятото. Опитайте се да извикате в представите си една обобщена визия на един нашенец на около 40 години в който и да е средноголям град, когато навън е над 30 градуса. Ето как изглежда той. Обичайната плешивост я отдаваме на българския генотип, където оплешивяването е характерно за по-голямата част от мъжете и няма лошо. Отпуснат корем, което можем да причислим към особеностите на националната кухня. И това не е болка за умиране. Нататък обаче става въпрос за безвкусица, немАрливост или просто незнание. Три четвърти панталони с големи джобове, които безпомощно висят под коленете. Цветът най-често е между черно, кафяво, милитерско зелено и бежово. Над панталона има риза с къс ръкав, тениска или в най-лошия случай потник (колко грозна дума!). Краката са обути в чехли, джапанки, въжени обувки, гумено сабо или в най-лошия случай сандали, при това с чорап. Любим ми е аксесоарът – малка чантичка с размерите на такава за фотоапарат, преметната диагонално. В този вид повечето мъже през лятото ходят на работа, на разходка с жена, на ресторант с приятелка, на бира в парка, за риба и къде ли още не. Универсален мъжки комплект дрехи, който не прави нищо друго, освен да кара мъжете да изглеждат нелепо.

Точната дреха и точното място

Има една теория според която, когато не знаеш точно как да определиш стила си, да се опиташ да приличаш на някого, когото харесваш. Може да е актьор, политик, музикант или просто познат. Представете си този човек и се опитайте да го видите как би стоял адекватно в средата, за която се опитвате да се подготвите. Как ще изглежда той на парти с колеги, какво ще облече, за да излезе с жена, която иска да впечатли, какво ще сложи върху себе си, когато пътува. Не ми се вярва вашият прототип винаги и навсякъде да е облечен като американски лузър, който може единствено добре да държи бира в ръката си. Или ако точно това е, което на вас ви харесва, по-добре не четете нататък. В този смисъл размъкнатите три четвърти панталони с джобове са за пикник или планински туризъм, където единствено е и мястото на потника и размъкнатата фанелка. В делничния живот, на среща с дама или по работа, мъжът следва да носи риза. При това ризата е само една – тази с дълъг ръкав, защото той може да се навие. Ризата с къс ръкав се носи върху панталона, без колан и мястото й е някъде край плажа, през деня. Тениската е идеална за спорт и бира с приятели в парка, но толкова. Спортната елегантност предполага отново риза с дълъг ръкав или само в някои случаи (голф, спортно събитие или неформална среща) тениска с якичка.

Що се отнася до обувките, правилата са стриктни и прости. Мъжът носи затворени обувки и толкова. Чехълът е извън всякакви класации. Сандалите могат да са само спортни и те се носят като спортна униформа, не в дневния стил. Маратонките също. Джапанките са за отпуската, морето и у дома. И моля ви, забравете ги тези въжени обувки! Вместо тях през ваканциите си носете еспадрили, защото за мъжкия крак има един прост и много ефективен за елегантността закон – ходилото трябва да е скрито.

Какво има в чантичката

което толкова да не може да се прибере в мъжките джобове? Ами нищо. Документи, ключове от кола, цигари и телефон. Ако толкова ви се налага да носите много неща със себе си, по-добре изберете по-голяма и красива мъжка кожена или текстилена чанта, вместо това нелепо портмоне с дълга дръжка, което винаги простее. Купувайте си панталони с джобове или когато нямате, метвайте артистично на рамо по някое леко ленено сако, което хем ще ви придаде шик, хем ще побере така необходимите вещи.

Смятам италианците за едни от най-елегантните мъже на света. Преди години видях на един италиански площад чистач в униформа и с метачна машина. Беше с леко набола брада, изрядно чист и ухаеше на парфюм. Това, което ме изуми обаче, беше небрежно завързаното шалче на врата му между повдигнатите краища на яката на ризата, която трептеше под униформения му чистачески гащеризон.

Ако бях малко по-разтропана, щях да му поискам телефона.


Tags: