online poker

Archive for януари 18th, 2011

„Ау, веднага си вдигнете чантата – на безпаричие е!“

Няма начин да си оставиш дамската чанта в общество някъде на земя и отнякъде да не се яви някой бързичко да те изрежисира да си я поставиш на високо. Всъщност обичаят дамската чанта в никакъв случай да не се слага на земята, е съвсем типично български. Чувала съм баби да казват, че не трябва кесията ти с пари да е на пода, защото земята била обичала да гълта иманета. Чувала съм и изискани дами да твърдят, че този навик го имали и други народи и това било свързано с поставянето на високо на нещата, които са важни за нас.  Вероятно истината се крие някъде в езическите ни обичаи да „закопаваме“ това, което ни плаши и не ни е необходимо, а да „извисяваме“ събития и предмети, които свързваме с благополучие и благоденствие. Парчето от коледната питка, което отреждаме на къщата например, слагаме на високо. Същото правим и с кърпата, в която събираме трохите и монетите от погачата за четиридесет дена на едно новородено.

Но да се върнем на чантата и къде е нейното място. Според етикета дамската чанта в ресторанта трябва да седи зад гърба ни пред облегалката, обаче само в случай, че е дамски плик или елегантна вечерна чанта. Естествено, ако сме с ежедневната огромна торба, в която така или иначе мъкнем целия си живот,  няма как да я поставим зад гъра си, защото няма да има къде да седнем. Така че в този случай мястото й е под стола. Възможно най-неудобното и непавилно място за чантата е да я овесим на облегалката на стола. Представете си само горкият сервитьор, който трябва да се блъска в нея при всяко сервиране, а да не подценяваме и факта, че така нямаме контрол кой и как би могъл да бръкне в нея и да си вземе каквото му хареса. В изисканите или просто в добре уредените ресторанти и заведения обикновено носят и специално малко столче, на което да поставите чантата си. Неговото място е вдясно до стола, непосредствено до вас. Добре е да внимавате да не разположите тази кокетна малка мебел някъде в средата на заведението, защото тогава вероятността някой да се препъне и да полети към вас е сериозна.

По отношение на мястото на дамската чанта любими са ми французойките. Тези жени наистина имат някакъв особен финес и стил, който се забелязва не само в облеклото и прическите им, но и в цялостното им поведение. Те например винаги „захвърлят“ чантите си под масата, като изобщо не се грижат дори поне циповете да са затворени. Така че какво една истинска французойка носи със себе си не представлява тайна за никого – от огромните им торби стърчат чадъри, дамски превръзки, лакове за коса, плодове и зеленчуци, списания, миникомпютри и дори чифт обувки балеринки за по-удобно маршируване из парижките улици. Друг е въпросът, че подовете в тези държави навсякъде са далеч по-чисти от тези в нашата…

Що се отнася до лондончанките, положението е подобно. По-консервативните дами държат чантите си в скута или отново под стола, но най-често прилично затворени. Германките държат да имат чантата си наблизо и да им е под око, така че обикновено техните чанти са на съседен стол до тях или отново на облегалката на стола, на който седят. Като артистични и чувствени дами, италианките буквално метват чантите си по съседни столове или на пода, в зависимост от това дали е елегантна или по-спортна.

Така че дали да изберете да сте като французойките, като италианките или като германките, зависи от това на кой темперамент най-силно симпатизирате. Каквото и да правите обаче, не бива да поставяте чантата върху покривката на масата.  Причините за това са естетически, но най-вече хигиенни.

Tags: